Rafting & Kanoeing Informatie

Het Indische subcontinent mag als HET mekka beschouwd worden voor rafters en kayakkers… Himayalan Leaders beschikt over een eigen raftingvloot “Lost Paddle” genoemd waardoor we een perfecte kwaliteit kunnen garanderen !

Alle rivieren ontstaan in de hoge Himalaya’s en worden door diverse gletsjers gevuld, waardoor een klasse V tot V+ niet zeldzaam is en een uitdaging voor menig avonturier. Daarnaast zijn de benedenlopen ideaal voor een eerste raftingtrip met 1 of meerdere overnachtingen op de zandbanken van de rivier.

Expeditiestijl :
Karnali of Tamur in Nepal zijn ware expedities, idem voor de bovenlopen van de Indusin Ladakh. Je raft door stukjes onontgonnen wildernis en de dichtstbijzijnde communicatiepost bevindt zich op 1 tot meerdere dagen afstand. Niet iets om lichtzinnig over te doen.

Daarom ook dat veiligheid hoog aangeschreven staat bij Himalayan Leaders. Tijdens deze raftings dient er 1 of meerdere dagen naar en van de rivier gewandeld te worden. Dit zijn tochten van enkele uren over geaccidenteerd terrein, maar goed te doen op een stel Teva’s. Een bergschoen A is eigenlijk beter en veiliger.

Vooral belangrijk is je persoonlijke mentaliteit. Je moet geen die hard zijn, maar je kan je ook voorstellen dat je na 2 dagen niet ‘eventjes’ terug naar huis kan. De ervaring, de scenery, de fun, het team work en het raften is onvergetelijk !

Een dag op de rivier
Eigenlijk speelt tijd geen rol op zo een tocht, het gaat om de belevenis ! Je zult er van versteld staan, dat je na een paar dagen al om 21.00 (sommigen zelfs vroeger, sommigen veel later) gaat slapen en dat je om 07.00 al opstaat. Carpe diem ! ’s Morgens word je gewekt door de zon terwijl je aan het kampvuur of onder de raftshelters ligt. Je ruikt de geur van verse koffie en thee en je verfrist je aan de rivier. Tegen dan staan pannekoeken, vers brood, wat eieren en een pot dampende koffie op je te wachten. Daarna pak je je eigen spullen bij elkaar en help je mee de rafts in orde te brengen voor een nieuwe dag op de rivier.

De gekozen rivier bepaalt het aandeel hard werken gedurende een dag raften. De Marsyangdi is veel harder en langer werken dan de Trisuli. Doorsnee genomen eindigt een dag rond 15.00-16.00 in de namiddag met een middagpauze van een uur. Je helpt met de opbouw van de raftshelters en installeert je voor een glas fris, een koekje, koffie en thee.

Daarna kan je met het avondeten helpen, je kan leren eskimoteren, een dutje doen, de omgeving verkennen, hout voor het kampvuur sprokkelen of je kan een voetbalveldje uitzetten voor een wedstrijd met de hele bende.

Ik kan er persoonlijk aan toevoegen dat we zelfs aan waterpolo hebben gedaan met 2 kayaks als goal. Daarna volgt het avondeten en een goed gesprek aan het kampvuur, begeleid van de beruchte kukurirum punch. Een heel speciale ervaring !

Wij zorgen voor :

Voor je vertrekt, wordt er altijd eerst een initiele meeting georganiseerd zodat je kennis kan maken met je metgezellen, zijnde mederafters, safety kayakkers, gidsen en team leader.
Hier wordt de hele tocht onder de loupe genomen : van dagindeling tot materiaalkeuze tot persoonlijke benodigdheden tot safety procedures.
Speciale voedings- en/of medicatiespecificaties dienen hier gemeld te worden. EN of je kunt zwemmen ja of neen.
We reizen met prive vervoer naar de raftlocatie.
Volledige EHBO-uitrusting
Eten en drinken
Volledige uitrusting (helm, paddle, zwemvest, dry bags, camera bags), wetsuits in de winter. Indien nodig kunnen we ook zorgen voor slaapzak en matras.

Jij zorgt zelf voor :

Een goed humeur !
Gemakkelijk zittende en drogende kleding
Warme reservekleding voor ’s avonds
Zonne- en lippencreme, zonnebril en hoed/pet
Persoonlijke EHBO en medicatie
Sandalen voor het raften en indien nodig schoenen voor op het strand
Slaapzak en matras (self inflatable slaapt het comfortabelste)
Badhanddoek en toiletgerief
Fototoestel en indien nodig :
iPod
Leesboek en/of dagboek
Persoonlijke snuisterijen (snoep, sigaretten, …)

Veiligheid :
Himalayan Leaders draagt de veiligheid voor de rafters en zijn personeel hoog in het vaandel. Hoe moeilijk de rapids ook zijn, ze worden op een professionele manier bestudeerd en dan afgevaren. Net zoals op onze mountainbiketochten kunnen we stellen dat we ook in het raften een zero default kunnen voorleggen !

Alle begeleiders hebben hun opleiding genoten ism Nara (Nepal Association of Rafting Agents) en zijn eerst een tijd assistent-teamleader vooraleer ze een raftingexpeditie of raftingtour mogen leiden.
Alle begeleiders zijn opgeleid in EHBO en CPR.
We maken gebruik van het beste materiaal
Minstens 1 safety kayak voor elke raft
Veel aandacht voor de hygienische bereiding van het voedsel

Moeilijkheidsgraad

Volgende raftingklassificatie toont op een zeer ludieke manier hoe de rafting klassificatie omgezet wordt voor iemand die in een rapid de controle verliest en in het water beland.

We duiden er op, dat er voor elke raft minstens 2 safety kayaks aanwezig zijn EN dat onze raftingguides ALLEMAAL internationale diploma’s en ervaring hebben. Op al onze tochten is er nog NOOIT 1 ongeval gebeurd.

De zwemmer is een virtuoos. Watertemperatuur is gemiddeld tusse de 5 en 10°C. Meeste materiaal verdwijnt in een paar seconden en is hopeloos verloren. Als de boot al terug uit een drop omhoogstuitert, kost het 2 dagen om hem te repareren. Der is geen zwembeweging te herkennen, alleen een ultieme poging om niet één te worden met de rots voor je. Je ademt nog maar af en toe, de rest is water. En nog meer water. Het geruis van het water overtreft het schreeuwen van je raftingcollega’s. Die je door het water rondom je sowieso niet ziet. Op sommige punten kom je in een Matrix-achtige omgeving terecht. Alles beweegt, behalve jijzelf. Een drop die vanop de oevers peanuts leek is omgetoverd tot een zuiger die je langer onder water houdt dan je lucht hebt. Elke keer je bovenkomt is er nog 80% te gaan in de rapid. Zoek een eddie ! Welke eddie ? WELKE EDDIE ! Een klasse V is dikwijls meer dan een kilometer lang en je komt er naakt uit, want alles is van je lichaam gezogen of getrokken of gescheurd. Schoenen weg, zonnebril weg, kleding weg. Je reddingsvest hangt half over je hoofd. Vingers, tenen en oren zien er “anders” uit. Je peddel is weg. Iedereen is al bezig met zich de EHBO- en CPR-cursus te herinneren. Als je dit overleeft heb je recht op levenslang een koud biertje elke dag.

Rapids voor gevorderde zwemmers in water KOUDER dan klasse III. Intens, krachtig maar voorspelbare rapids dwingen je precies te oordelen waarheen in het turbulente water. Je beslissing is een ‘MUST MOVE’ in een gevaarlijke situatie. Deze ‘MUST MOVES’ worden herleid naar ‘ STRONGLY RECOMMENDED’ als je je doel mist. Elke drop die je al zwemmend moet doorstaan, levert je een milliseconde de gedachte “HIGHWAY TO HELL” op. Het zeer enthousiast richting oever zwemmen resulteert in nog enthousiaster terug naar het midden zwemmen op om de grote rotsen te ontwijken die opdoemen uit het niets. Heb je een rots vast, dan laat je hem NOOIT meer los. Je peddel wordt door je collega’s achternagezeten, want jij denkt er niet aan. Je mist een sandaal. De collega’s van de tweede raft gooien constant met eddies, maar ze vliegen allemaal achter je door. Je contactlenzen bevinden zich achter je oogballen. Je voelt je in de zevende hemel als het voorbij is.

Rapids voor gevorderde zwemmers met onregelmatige golven die je moeilijk kan ontwijken of anticiperen, maar het is mogelijk. De gouden regel van gezicht stroomafwaarts en benen sluiten is noodzakelijk. Water komt binnen via neus en mond zonder dat daar zelf aanzet toe is gegeven. Je benen schrapen langs snelpasserende rotsen. Verschillende safetylines (“eddies”) zie je wel voorbijvliegen maar zonder resultaat. Gouden regel nummer 2 van LANGS of ACHTER de boot te zwemmen resulteert in eerste paniekaanval als je plots VOOR de boot terechtkomt. Je persoonlijke bezittingen die niet ECHT vastzitten zijn van je lichaam verwijderd (zonnebril) en drijven overal en nergens. Je peddel is ergens in een kolk blijven steken en komt pas na een paar minuten terug vrij. De safetykayaks stormen op je af en langs de oevers lopen je collega’s uit de andere raft je aanwijzingen te geven. Het harde contact met een rots laat al een stevige kras achter op de Himalayan Leaders sticker. Je bent waarlijk blij als je uit het water komt.

Beginnersrapids met mooie brede lanen die je gemakkelijk onder ogenschouw kunt houden zonder hulp van derden. Het naar de kant zwemmen kost al iets meer energie, maar elke normale zwemmer heeft hier geen problemen mee. De oevers zijn al iets steiler en al iets gladder en een eerste licht bloedende knie is een optie. Je mist iets, maar je weet niet goed wat. De eerste kras op de stickers is zichtbaar en je peddel is al een paar honder meter verder, waardoor een kleine sprint langs de oevers noodzakelijk is.

Gemakkelijk snelstromend water met wat golfjes en wat versnellingen. Het zwemmen is “gemütlich” en aangenaam en de rivierbedding is met een aantal zwemslagen gemakkelijk te bereiken. Een ideale partner indien men het peddelen moe is of als het te warm is in het reddingsvest. Je materiaal is gemakkelijk terug te vinden en ook de raft blijft mooi drijven. Er zit zelfs geen kras op de zijkantstickers van Himalayan Leaders’ boot. Mensen lachen en vinden het geweldig. Je mederafters denken erover om bij de volgende rapid OOK overboord te gaan.

Rafting & Kanoeing bestemmingen

Reisvoorstel Data Prijs Gids Gegarandeerd vertrek
Raftingfotografie in Nepal van 15.03 tot 01.01
€350
Hem Bahadur Loppa
Ga naar trip
Rafting in Nepal : 1 of 2 dagen Trisuli Rafting van 03.03 tot 01.01
€35
Bhagwan Dahal
Ga naar trip
Rafting in Nepal : 12d Tamur Rafting van 03.03 tot 01.01
€650
Manesh Kumar Rai
Ga naar trip
Rafting in Nepal : 5d Seti Rafting van 03.03 tot 01.01
€220
Manesh Kumar Rai
Ga naar trip
Rafting in Nepal : 9d Sun Kosi Rafting van 03.03 tot 01.01
€450
Manesh Kumar Rai
Ga naar trip
Rafting in Nepal : 4d Marsyangdi Rafting van 03.03 tot 01.01
€220
Manesh Kumar Rai
Ga naar trip
Rafting in Nepal : 11d Karnali Rafting van 03.03 tot 01.01
€690
Manesh Kumar Rai
Ga naar trip
Rafting in Nepal : 3d Kali Gandaki Rafting van 03.03 tot 01.01
€190
Manesh Kumar Rai
Ga naar trip
Rafting in Nepal : 2-3d Bhote Kosi Rafting van 03.03 tot 01.01
€105
Manesh Kumar Rai
Ga naar trip
Ultimate Adventure Tour van 01.03 tot 01.01
€1275
Prakash Dahal
Ga naar trip
24d Cultuurreis door nepal van 01.01 tot 01.01
- - - Ga naar trip