Bhutan

Schermafbeelding 2015-08-14 om 20.34.53

‘Kuzuzangbo La!’ Zo word je oprecht verwelkomd in Bhutan, een klein Himalaya-koninkrijk ingeklemd tussen China in het noorden, India in het zuiden,oosten en westen en Nepal in het zuiden. Geografisch karakteristiek voor de oostelijke Himalaya’s met hoogteverschillen tussen 150 meter boven zeeniveau in het zuiden to meer dan 7300m in het noorden.

De lokale naam van het land, Druk Yul, betekent het land van de Druk (draak). Een andere naam die de inwoners aan hun eigen land geven is Druk Tsendhen wat het land van de donderdraak betekent. Van de donder wordt gezegd dat dat het brullen is van de chinese draken.

De geschiedenis van het land zit vol met unieke mythen en wonderen. Zowel cultureel als landschappelijk is het ‘Land van de Donderende Draak’ zeer bijzonder. Eeuwenlang is Bhutan alleen bereikbaar geweest via een hoge pas vanuit Tibet. Een unieke cultuur was geboren met dansende monniken, eeuwenoude kloosters en een koning die op handen gedragen wordt. Pas sinds de jaren zeventig van de 20ste eeuw is de grens mondjesmaat open. Door het toerisme streng te reguleren (je bent verplicht om 250 USD te besteden, per persoon per dag (inbegrepen in reissom)) hoopt Bhutan zijn identiteit te bewaren. En dat lijkt goed te lukken!

Het Bruto Nationaal Geluk is belangrijker dan het Bruto Nationaal Product. Het is een holistische en duurzame benadering voor ontwikkeling. Het doel is een evenwichtige ontwikkeling te bereiken die essentieel is voor het geluk van mensen. Het concept van BNG bestaat uit vier peilers: sociaal-economische ontwikkeling, behoud en bevordering van de cultuur, bescherming van het milieu en goed bestuur.

Meer dan 2000 boeddhistische tempels en kloosters in een woest landschap dat ook nog eens bezaaid is stoepa’s, maken het land tot een bijzondere bestemming.

In Bhutan kan ELKE reis aangepast worden aan je persoonlijke wensen. Elke reis kan geboekt worden door 1 deelnemer, door een groep of door verschillende deelnemers die samen een groep willen vormen.

Meer info vind je op onze reizen-op-maat-pagina : link

Feiten

Oppervlakte: 38,394 km2 

Hoofdstad: Thimphu

Inwonertal: 754,951 (2014 schatting)

Godsdienst: Boeddhisme.De grondwet stelt vrijheid van godsdienst en burgers en toeristen zijn vrij om elke vorm van godsdienst te bedrijven zo lang dit niet botst met de rechten van anderen. Hindoeisme is de tweede godsdienst in Bhutan en een heel klein deel zijn christen of islam.  

Taal: Dzongkha is de officiële taal. Er worden diverse dialecten gesproken door Bhutanezen zoals Lhotshampka, Sarchop, Khengkha, Bumthangkha etc.

Klimatologische gesteldheid: Zuid Bhutan heeft een warm, subtropisch klimaat met temperaturen tussen 15-30 °C.  In de centrale delen van Bhutan is het klimaat iets koeler met warme zomers en koele, droge winters. In het noorden is het koud in de winter. Bergtoppen zijn continue bedekt met sneeuw en de lagere delen zijn ook koel in de zomer vanwege de hoogte. 

Tijdzone: UCT +4:00

Valuta: Bhutanes Ngultrum (BTN)

http://www.tourism.gov.bt

Bevolking

De bevolking bestaat voor het grootste deel uit Ngalop-mensen, die verwant zijn aan Tibetaanse groepen. Verder kent het land Lhotshampa, een Nepalese bevolkingsgroep die over het algemeen herkenbaar is aan hun hoofddeksel: de topi, en Sharchop, zij zijn oorspronkelijk afkomstig uit Assam. 
Het bijzondere aan dit land is dat de tijd er lijkt stil te staan. Het is het meest authentiek gebleven land, hetgeen voornamelijk te danken is aan de voormalige koning Wangchuk, die voor Bhutan een toekomst voor ogen had waarin behoud van de eeuwenoude cultuur centraal stond. Zijn beleid kwam o.a. tot uiting in de plicht om de traditionele kleding te dragen. Verder werd (en wordt) een teveel aan toerisme nog steeds vermeden. Men gaat er van uit dat het toerisme niet te koste mag gaan van de eigen cultuur en religie. De hoogte van het te betalen bedrag reguleert (beperkt automatisch) het aantal toeristen. De toeristen die ondanks de hoge prijs naar Bhutan reizen krijgen dan ook wel een eerste klas behandeling zowel in de hotels als op de trekkings! Het geheel heeft Bhutan gemaakt tot een authentieke, bijzondere bestemming waar wel een prijskaartje aan hangt.

Hoofdstad

 

Hoofdstad: De hoofdstad van Bhutan,Thimpu, is een interessante mix van moderniteit en traditie. Terwijl je hippe jongeren op de straat ziet, zul je ook onder de indruk zijn van de Bhutanese levensstijl die diep ingeworteld is in de cultuur. Thimpu is sinds 1961 hoofdstad van Bhutan. De stad telt meer dan100.000 inwoners, heeft een oppervlakte van 2067 m²  en ligt op een hoogte van 2380 meter. De inwoners komen van diverse districten; veel mensen verhuizen naar Thimphu op zoek naar een beter leven. Ook de koninklijke familie woont in Thimphu.

Thimpu is een van de twee hoofdsteden in Azië zonder stoplichten. Het verkeer wordt geleid door verkeerspolitie in blauwe uniformen die met sierlijke handbewegingen de weg wijzen, vandaar de naam "dancing policemen". 

Een aantal bezienswaardigheden in Thimphu zijn:

 • Centenary's farmers market

 • Institute for Zorig Chusum

 • Kuensel Phodrang (Buddha Point)

 • Memorial Chorten

 • National Institute of Traditional Medicine

 • National Library of Bhutan

 • Takin reserve

 • National Textile Museum

 

Taal

De officiële taal van Bhutan is Dzongkha. Er worden tevens veel dialecten gesproken zoals Lhotshampkha, Sarchop, Khengkha, Bumthangkha, etc.

Dzongkha English
Kuzuzangpola Greetings and well wishes
Na gi Tshen Ga Chi Mo What's your name (for elders or with respect)
Chhoey gi MIng Ga Chi Mo What's your name (for friends)
Ngegi Ming......Ein My name is ......

 

Valuta

De munteenheid van Bhutan is Ngultrum (BTN), die is onderverdeeld in 100 chhertum. De Ngultrum is gekoppeld aan de de indiase Rupee. Voor 10 euro krijg je 662 Ngultrum (maart 2015)

In Bhutan kun je (vooralsnog) alleen in Thimpu pinnen. We raden u aan om contact geld mee te nemen. Tijdens uw reis zijn alle maaltijden inclusief, evenals de excursies. U hoeft dus alleen te rekenen op kosten voor drankjes tijdens de maaltijden, souveniers, fooien voor de lokale staf en donaties in kloosters.  U kunt in veel hotels wisselen en in Paro en Thimphu zijn banken. 

Veilig pinnen in Bhutan
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Bhutan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

 

Klimaat

Bhutan kent verschillende klimaatzones. Van een hooggebergteklimaat in de bergen tot tropisch in het zuiden. Het klimaat in Bhutan is nogal onvoorspelbaar en kan per plek en van dag tot dag erg verschillen. Het zuiden van Bhutan heeft een tropisch klimaat met een moessonseizoen. Het oosten is warmer dan het westen. In de dalen van Thimphu en Paro is het 's winters overdag 16° C bij helder weer, maar 's nachts vriest het vaak. Het noorden heeft een hard klimaat, met moessonregens in de zomer en pakken sneeuw in de winter waardoor alle wegen naar het centrum van het land geblokkeerd worden. Vanaf eind april steken er vanaf begin van de middag sterke winden op die vol met stof zitten. Ze duren tot een uur of zes. Midden juni komt met de moesson het regenseizoen. Er is overvloedige regenval, het meest in het zuiden. 's Zomers zijn de fluctuaties in temperatuur in het midden van het land niet zo groot, de gemiddelde dagtemperatuur is dan rond de 25° C.


De beste reistijd is van maart tot mei en van september tot oktober. In het voorjaar is de natuur met bloeiende bloesem en zijn de rhododendrons op z’n mooist. In de herfst steken de witte bergtoppen mooi af bij de kraakheldere lucht en het groene landschap. De populairste traditionele Tsechu festivals vinden ook plaats in deze perioden en het is niet voor niets vanaf 1 januari officieel een hoogseizoen-periode. In de wintermaanden is het moeilijker om door Bhutan te reizen. Door sneeuwval kunnen veel passen en wegen zijn afgesloten, waardoor je de mooiste plekjes net mist.

Veiligheid

 

Bhutan is één van de veiligste landen ter wereld. Er is nauwelijks criminaliteit, de Bhutanezen zijn zeer vriendelijk tegen toeristen, en er heerst politieke stabiliteit. U dient uiteraard normale beachtzaamheid te betrachten in verband met uw waardevolle spullen. 

Fooien

Het geven van fooien is in restaurants en hotels is in Bhutan niet gebruikelijk. Veel hotels en restaurants hebben vaak al automatisch een servicetoeslag van 10 procent. Uw gids en uw chauffeur verwachten vaak een fooi voor de bewezen diensten.

Een richtbedrag voor excellente service voor uw gids is 20 USD per dag en 15 USD voor uw chauffeur; goede service 15 USD voor gids en 10 USD voor chauffeur. Uiteraard is een fooi altijd vrijblijvend en hoeft alleen gegeven te worden als u tevreden bent over de verleende diensten. 

Richtbedragen voor de staf tijdens een trekking zijn 15-20 USD voor de kok en 8-10 USD voor de assistenten en paardenmensen.

Eten en Drinken

Een Bhutanese maaltijd wordt gekenmerkt door hete chilli en kaas. Als je deze samenvoegt heb je het nationale gerecht Emadatse (curry van chilli en kaas). Dit gerecht kent vele variaties: Kewa Datsi (aardappel en kaas), Shamu Datsi (champignon en kaas). Over het algemeen zijn de emadatses op het toeristenmenu aangepast aan de smaakpuppillen van de toerist en iets minder scherp van smaak. Naast emadatse zijn momo's of dumblings favoriet (een pasta-achtig deeg gevuld met vlees of groenten). In Bumthang zijn boekweit pannekoeken en noodels populair.

De meeste restaurants in Bhutan bieden standaard chinese of indiase maaltijden aan. Vraag wat verkrijgbaar is in welk seizoen. De meeste maaltijden worden in buffetstijl geserveerd. Wellicht wil je ook een kop suja (boterthee) proeven, favoriet bij de locals. Of de lokale wijn, arra (brouwsel van rijst, tarwe of gerst). Lokaal geproduceert bier en whiskey is ook verkrijgbaar.

Festivals

De lokale naam van Bhutan is Druk Yul en betekent letterlijk ‘land van de draak’. De draak staat symbool voor het land, hetgeen o.a. tot uitdrukking komt in de nationale vlag en het nationale wapen. Ook tijdens het belangrijkste festival, het Tsechu-festival, kom je vele uitbeeldingen van en verwijzigingen naar de draak tegen. Dit Tsechu-festival vindt op verschillende plaatsen en data plaats. De gehele bevolking komt dan in traditionele kleding naar de kloosterburchten (dzongs), met hun vele gangen, binnenplaatsen, gebedsruimtes en tempels. Hier worden spectaculaire maskerdansen opgevoerd (chams) en er wordt soms een enorme thangka over de kloostermuur of bergwand uitgerold. Het Tsechu-festival moet gezien worden als een strijd tussen het goed en kwaad. Deze strijd wordt tot uiting gebracht in de chams (maskerdansen), in offers en gebeden. 

Bhutan kent de volgende Nationale Feestdagen. 

 • 21 februari: Verjaardag van de huidige, 5e koning Jigme Khesar Namgyal Wangchuk (1980); 
 • 08 augustus: Onafhankelijkheidsdag; 
 • 01 en 02 november: Kroningsdagen van Jigme Khesar Namgyal Wangchuk; 
 • 11 november: Verjaardag van de 4e koning; 
 • 17 december: Begin van de Monarchie (geïnstalleerd door de Britten in 1907).