India

Schermafbeelding 2015-08-16 om 16.26.39

 

India, het land van sprookjesachtige maharadja’s en uitgestrekte woestijnen … India, het land van de parelwitte Himalaya’s en de heilige Ganges … India, het land van indrukwekkende forten en eeuwenoude tempels. Een reis door dit kleurrijke land zal een verbijsterende en onvergetelijke indruk op u maken.

India kent een grote diversiteit aan klimaten, religies, monumenten en bevolkingsgroepen. De zuidelijk deelstaten Kerala en Tamil Nadu zijn befaamd om hun tempelsteden, theeplantages en tropische stranden; bij Rajasthan ontdek je forten, maharadja-paleizen en schitterende festivals; rondreizen naar Orissa tonen een variëteit aan traditionele minderheden; Ladakh en Sikkim bieden boeddhistische kloosters en hoge Himalaya-toppen; Assam, Arunachal Pradesh en Nagaland met hun ongerepte natuurschoon worden nog nauwelijks door westerlingen bezocht. En dan heb je nog de heilige Ganges-rivier en de megasteden Delhi, Mumbai, Chennai en Kolkata. Ook op het gebied van natuur kun je in India alles tegenkomen. Je hebt er woestijnen, grotten, stranden, berggebieden en oerwouden. Deze zijn vaak terug te vinden in nationale parken, waar ook wilde dieren voorkomen (bijvoorbeeld leeuwen, panters, apen, tijgers, olifanten, walvishaaien).

India heeft een rijke cultuur door vele invasies. De geschiedenis van India is verscheidene millennia oud. Het land heeft de opkomst en ondergang gekend van oorlogvoerende staten en keizerrijken, van invasies en veroveringen. Buitenlandse overheersers hebben het geplunderd, vernietigd en herbouwd, terwijl verschillende inheemse en geïmporteerde godsdiensten elkaar bestreden of met elkaar samengingen. Kooplui van over de bergen en zeeën brachten hun eigen taal en cultuur mee. Ondanks dat alles heeft India zijn eigen, unieke karakter behouden.

Daarnaast kent India een heerlijke keuken. In de Indiase keuken worden volop kruiden en specerijen gebruikt. Geniet van Indiase curries, thee, lassie etc.

India heeft een oppervlakte van ca. 3,3 miljoen km2 en is daarmee ongeveer 79 keer zo groot als Nederland en het op zes na grootste land ter wereld. India grenst in het noorden en noordoosten aan Bangladesh, Bhutan, Nepal, China, en in het noordwesten aan Pakistan. India ligt ingeklemd tussen de Golf van Bengalen in het oosten, de Arabische Zee in het westen en de Indische Oceaan in het zuiden. Tot het territorium van India behoren ook de eilandengroepen Lakshadweep in het de Arabische Zee en de Andamanen en Nicobaren in de Golf van Bengalen, meer dan 1000 kilometer oostelijk van het vasteland.
In het uiterste noorden liggen Jammu en Kasjmir, waarover de territoriale rechten zowel door India als door Pakistan worden geclaimd.

Door de vele klimaattypen en de grootte van het land heeft India een enorme variatie aan landschappen. India bestaat uit drie hoofdgebieden: de Himalaya (Sanskriet: ‘land van de sneeuw’), de noordelijke vlakte en het schiereiland.
Noord-India wordt beheerst door de Himalaya, hoewel alleen de westelijke en oostelijke uiteinden van deze bergketen binnen de Indiase grenzen vallen. De Kanchenjunga (8598 m) in Sikkim en de Nanda Devi (7816 m), zijn de hoogste toppen van India.
De Himalaya wordt doorsneden door mooie dalen, zoals de vallei van Kasjmir. Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte, met een gemiddelde breedte van ca. 320 km en op sommige plaatsen meer dan vijfhonderd kilometer breed. Deze laagvlakte wordt gedeeltelijk in beslag genomen door het stroomgebied van de rivieren de Indus, de Ganges en de Brahmaputra.
In het noordwesten, in de deelstaat Rajasthan, ligt de extreem droge Thar woestijn, ook wel Indian Desert genoemd.

Het belangrijkste deel van het Indiase schiereiland is het droge Deccan-plateau, met de hoogste top in het zuiden. Het Deccan-plateau wordt door de lage Vindhyabergen gescheiden van de noordelijke vlakte.

In India kan ELKE reis aangepast worden aan je persoonlijke wensen. Elke reis kan geboekt worden door 1 deelnemer, door een groep of door verschillende deelnemers die samen een groep willen vormen.

Meer info vind je op onze reizen-op-maat-pagina : link

Feiten

Oppervlakte: 3.287.263 k

Hoofdstad: New Dehli

Inwonertal: 1.236.344.631 (2014)

Godsdienst: Hindoe 83 %, Islam 11%, Christendom 2,3%, Sikhisme 1,9%, boeddhisme 0,9% en jainisme 0,4%

Taal: Hindi en engels (officieel), daarnaast 15 officeel erkende talen en meer dan 1000 dialecten.

Klimatologische gesteldheid: varierend klimaat, met kent drie seizoenen, winter, zomer en moessonperiode. India kent meerdere klimaatzones waaron het woestijnklimaat, tropisch klimaat, hooggebergteklimaat, landklimaat en savanneklimaat. 

Tijdzone: UCT +5:30

Valuta: Indiase Rupee (INR)

Bevolking

De bevolking vertoont in etnisch opzicht een grote verscheidenheid. Er zijn twee hoofdgroepen: de Indiden (Indo-ariërs; ca. 72%) en de Melaniden (zwarte Indiërs; ca. 25%); de eersten wonen in de vlakte van de Ganges, in Rajasthan en in centraal-Deccan, de laatsten in Zuidoost-India (Tamil Nadu) en in het uiterste noordoosten van Deccan. Weddoïden leven in de wouden van Deccan. Tot de Mongoliden behoren vele bergvolken van de Himalaya en Noordoost-Indië. 

 

Religie en kastensysteem spelen ook een belangrijke rol ter onderscheiding en bepalen vaak iemands positie in de maaatschappij. (bij het kastensysteem wordt men door geboorte als het ware ‘veroordeeld’ tot een bepaalde kaste. Status en beroep worden hierdoor feitelijk bepaald. In de grote steden is de invloed van het kastenstelsel veel minder geworden, maar in sommige delen van India kan het nog steeds een grote rol spelen.

De deelstaten van India zijn voor een aanzienlijk deel op taalkundige en etnische gronden samengesteld en de grotere etnische groepen hebben daarom allemaal hun eigen deelstaat.

Enkele deelstaten uitgelicht:

Oorspronkelijke bewoners van India
Een relatief kleine groep van ongeveer 70 miljoen Indiërs leeft nog steeds in stamverband. Zij worden Adivasi’s (oorspronkelijke bewoners) genoemd. Er zijn momenteel zo’n 500 stammen die hun eigen taal spreken en hun oude gewoonten en religieuze gebruiken in ere houden.De meeste stammen leven in ontoegankelijke gebieden van India, zoals in Zuid-Bihar, West-Orissa, gedeelten van Madhya Pradesh, de Andaman-eilanden en de deelstaten in het noordoosten. 

Bevolking van Ladakh
Ladakh neemt cultureel gezien een bijzondere plaats in binnen India. Met een bevolking van ongeveer 150.000 en een bevolkingsdichtheid van 1 inwoner per km² is Ladakh een van dunst bevolkte streken van India. De Ladakhi zijn cultureel nauw verwant aan de Tibetanen en hangen dezelfde vorm van lamaistisch boeddhisme aan. Hun taal, het Ladakhi, behoort tot de Tibetaanse taalgroep. De Tibetaanse cultuur is waarschijnlijk beter bewaard gebleven in Ladakh dan in Tibet zelf. Sinds het gebied in 1974 is opengesteld voor toeristen vindt er een proces van modernisering plaats. Dit is vooral zichtbaar in de hoofdstad Leh.

Bevolking van Sikkim
Sikkim is een van de meest dunbevolkte deelstaten van India met ongeveer een half miljoen inwoners die voornamelijk in het oosten en zuiden leven. De meerderheid van de inwoners is van Nepalese afkomst. De Lepcha's en de Bhutia’s zijn de belangrijkste minderheden. Daarnaast vind je er mensen afkomstig uit bijna alle Indiase deelstaten en enkele duizenden Tibetaanse vluchtelingen. Van de Lepcha's wordt gezegd dat ze de oorspronkelijke bewoners zijn van Sikkim. Vroeger waren de meeste Lepcha's aanhangers van de Bön-religie. Hekserij en duiveluitdrijving waren erg gebruikelijk. De geesten van bergen, rivieren en wouden moesten gunstig gestemd worden en de mensen leefden dan ook harmonieus met de natuur samen. Tegenwoordig zijn ze voornamelijk boeddhist, hoewel een minderheid is bekeerd tot het christendom. Lepcha’s leven in hutten op palen die veelal gemaakt zijn van bamboe. Ze staan bekend om hun boogschietkunst en hun bijzondere klederdracht. De Bhutia's zijn van Tibetaanse origine, maar zijn al sinds de 15de eeuw in Sikkim gevestigd. Ook zij hebben een fraaie klederdracht. De Nepali vormen met zo'n 80 procent de meerderheid van de bevolking van Sikkim. Ze migreerden naar dit gebied vanaf het midden van de 19de eeuw. De Nepali introduceerden de terrasbouw in Sikkim.

Bevolking van Orissa
Orissa is één van de minst ontwikkelde deelstaten van India en telt ongeveer 37 miljoen inwoners. Ongeveer 75 procent van de bevolking leeft van de landbouw, vooral van de rijstbouw. De helft van de bevolking is analfabeet. Orissa telt ruim 60 etnische bevolkingsgroepen die onderling verschillen wat betreft religieuze gebruiken, economische ontwikkeling en mate van aanpassing aan de moderne maatschappij. 
Een van de bevolkingsgroepen zijn de Bonda, een klein volk bestaande uit circa 5000 bewoners. De vrouwen zijn te herkennen aan de grote halskettingen van koper en kralen. Een andere bevolkingsgroep zijn de Khond die verspreid over heel Orissa wonen. De naam Khond is afgeleid van het Telugu woord Konda, wat 'heuvel' betekent. Het is een gastvrij volk; ze zullen bezoekers altijd ontvangen met eten en drinken, hoe arm ze ook zijn. De Gadaba wonen in afgelegen dorpen. De mannen gaan over het algemeen Indiaas gekleed, al horen een pijl en boog wel tot hun standaarduitrusting. De vrouwen dragen rond hun heupen kleurrijke kleding en hebben  een van de armen volledig bedekt met koperen of zilveren armbanden. In hun oren dragen ze enorme koperen spiraalvormige ringen. 
 

Bevolking van Assam,  Arunchal Pradesh en Nagaland
De deelstaten Assam,  Arunchal Pradesh en Nagaland liggen in het noordoosten van India. Assam telt ruim 26 miljoen inwoners  en is vooral bekend vanwege de productie van thee. 
Arunchal Pradesh is o.a. het woongebied van de Apatani. De mannen van deze bevolkingsgroep hebben prachtige ingewikkelde tatoeages op hun gezicht en dragen een haardot boven op het hoofd. De oudere generatie vrouwen onderscheidt zich door de typische houten neuspluggen.
Het merendeel van de bevolking van Nagaland behoort tot de Nagastammen, een Tibetaans-Birmese  bevolkingsgroep. De Naga onderscheiden zich door hun taal, tatoeages, haardracht, maar vooral door de omslagdoeken.

Hoofdstad

New Delhi is de hoofdstad van India. Naast het oude Delhi bouwden de britten een regeringszetel New Dehli. ("New"  wordt vaak weggelaten wanneer er wordt gesproken over deze stad). Vanwege de veilige en strategische ligging verkoos de Britse onderkoning van India deze stad boven zijn toenmalige verblijfplaats Calcutta en bombardeerde daarme Delhi tot nieuwe hoofstad. Delhi was van 1912 tot 1931 de hoofdstad van Brits-Indië. Sinds 1931 geldt alleen New Dehli officieel als hoofstad, een situatie die niet veranderde is na de onafhankelijkheid van India.

De binnenstad is een wirwar van straatjes, waar het krioelt van de mensen, ossewagen,s fietsen, auto's en paardenwagens. Het nieuwe gedeelte is een stuk ruimer opgezet. Wie van afwisselende architectuur houdt, moet een bezoek brengen aan New Delhi. Zo zijn er bijvoorbeeld een groot aantal moskeeën en tempels te bezichtigen.

  • De grootste moskee van India is de Jama Masjid (in Oud Delhi).
  • De Qutub Minar: oorspronkelijk een Rajput Stambha maar deoor de Mogols verbouwd tot minaret. Een toren van vijf verdiepingen hoog, gebouwd ter ere van de overwinning van de Mongols op de Hindoes.
  • Lal Qila, Red Fort: rode zandstenen muren van 33 meter hoog met een lengte van 2 kilometer
  • Akshardahm: tempelcomplex
  • Raj Ghat: de plek waar zowel Mahatma Gandhi, Indira Gandhi als Rajiv Gandhi gecremeerd zijn.
  • Rashtrapati Bhawan: residentie van de president
  • Sansad Bhawan: parlementsgebouw
  • Musea: Nationaal Museum, Nationale Galerij van moderne kunst, Nehru museum, Indira Gandhi;s huis.

Taal

Volgens de grondwet zijn er vijftien officiële talen in India. In werkelijkheid zijn er méér dan duizend talen. In het parlement wordt Engels gesproken. Dat wil zeggen dat iedere Indiër die hogerop wilt, Engels moet leren spreken. Je kunt over het algemeen goed terecht met de Engelse taal.

De talen kunnen in drie groepen verdeeld worden:
1. de talen van de autochtone volken. Deze talen worden vooral gesproken in het bergland en de jungle van Midden- en Oost-India en in de noordoostelijke staten.

2. de Dravidische talen, die in het zuiden gesproken worden. Tot de Dravidische taalgroep behoren 23 afzonderlijke talen die vooral in het zuiden gesproken worden. De vier belangrijkste Dravidische talen zijn het Tamil, het Telugu, het Malayalam en het Kannara. 21,6 procent van de Indiase bevolking spreekt een Dravidische taal.

3. de Indische of Indo-Arische talen van het noorden. Hierbij horen onder andere het Sanskriet en het Hindi. Sanskriet wordt nog door een paar duizend mensen gesproken. Van de moderne Indische talen wordt het Hindi het meest gesproken, door ca. 40% van de bevolking. Het Hindoestani of Urdu is van het Hindi afgeleid en is vooral de taal van de islamieten in Noord-India. Het Punjabi wordt door de Sikhs gesproken. Andere Indo-Arische talen zijn het Assami (Assam), het Bengali (Calcutta en omstreken), het Oriya (Orissa), het Gujarati (Gujarat), het Marathi (Bombay en Maharashtra) en het Kashmiri (Kashmir). Het Rajasthani en het Bihari behoren tot taalfamilie van het Hindi. 76 procent van de Indiase bevolking spreekt een Indische taal.

Valuta

De nationale munteenheid van India is de Rupee en is verdeeld in 100 Paisa. Er zijn biljetten van Rs. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500. Muntjes zijn er in 5, 10, 20, 25 Paisa en Rs. 1, 2 en 5. Het is verboden om Rupees het land in te voeren. Export is alleen toegestaan wanneer je doorreist naar Nepal, Bangladesh, Pakistan of Sri Lanka.

ATM in Nepal
Je kunt in steden in India vrij gemakkelijk geld pinnen met een bankpas met Maestro of Cirrus logo. De pinautomaten worden aangeduid met ATM (All Time Money). Daarnaast is het handig om als reserve wat contante eurobiljetten achter de hand te houden. Je kunt cash zowel bij de bank wisselen of bij het hotel waar je verblijft.

Veilig pinnen in Nepal 
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in India dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

 

Klimaat

India is een groot land met een variërend klimaat. In ruime zin kan gesteld worden dat de periode van oktober tot maart de beste tijd is om het grootste deel van het land te bezoeken. India kent drie seizoenen, winter, zomer en de moessonperiode. De wintermaanden vallen tussen november en maart. Het weer in deze periode is relatief koel en er valt weinig of geen regen. In de heuvels in het noorden en in de Himalaya kan in deze tijd van het jaar sneeuw vallen. Gedurende de zomer, van april tot juni, is het warm in de het grootste deel van het land. De 'hill resorts' zijn in deze tijd van het jaar een goede plaats om wat verkoeling te zoeken. 

Noord India 
Gedurende de hete zomermaanden lenen de bergen van Kashmir, Himachal Pradesh en noordelijk Uttar Pradesh zich het best voor een bezoek. Het noordoosten van het land leent zich dus het best voor een bezoek tussen maart en augustus. Kashmir en de voetheuvels van de Himalaya zijn het best te bereizen tussen mei en september, terwijl u de woestijnen van Rajasthan het best bezoekt gedurende de moessonperiode. Voor wandeltochten en trekkings  in het Indiase deel van de Himalaya is de periode van april tot november de beste tijd. 

Rajasthan, Agra & Varanasi
De beste tijd voor een bezoek aan Rajasthan en het gebied rond Agra en Varanasi loopt van begin oktober tot medio april. De maanden april, mei en juni zijn bijzonder heet, juli en augustus zijn al weer beter uit te houden. In die maanden valt er regelmatig een bui, maar niet in hoeveelheden die het reizen onmogelijk maken. In september wordt het alweer wat droger. In het uiterste westen (bijvoorbeeld Jaisalmer) in de Thar-woestijn valt het hele jaar vrijwel geen regen. 

West- & Oost-India 
De zuidwest moesson zorgt van juni tot september voor veel regen in het westen van het land, van midden oktober tot december veroorzaakt de Noordoost moeson veel regen in het oosten.

Zuid-India 
Zuid-India heeft een tropisch klimaat en kunt u het beste bezoeken van september tot maart. De verschillen in temperatuur zijn door het jaar heen niet zo groot. April en mei zijn de heetste maanden. De belangrijkste factor die bepalend is voor de beste reistijd in Zuid-India is de moesson. De hevige zuid-west moesson duurt van juni tot en met september. De regenval langs de westkust van het schiereiland neemt in deze periode af naarmate deze moesson over het Deccan-plateau naar het oosten toe wegtrekt. De noord-oost moesson is beduidend korter en treft met name de oostkust. Vooral in november en het begin van december valt daar dan veel regen. 

Het klimaat wordt verder nog beïnvloed door de plaatselijke hoogteverschillen. In de bergen van de Westelijke Ghats liggen de temperaturen beduidend lager dan in het laagland. In de wintermaanden moet u daar rekening houden met koude nachten, waarbij de temperatuur gemakkelijk onder de tien graden duikt.

Het Deccan-plateau, met plaatsen als Mysore en Hassan, heeft door een hogere ligging een aangenamer klimaat met gematigde temperaturen en een lage vochtigheidsgraad.

Delhi 

Maand Gemiddelde hoogste temp. (°C) Gemiddelde laagste temp. (°C)

Januari

21° C

7° C

Februari

24° C

10° C

Maart

30° C

15° C

April

36° C

22° C

Mei

40° C

26° C

Juni

39° C

28° C

Juli

35° C

27° C

Augustus

33° C

26° C

September

34° C

24° C

Oktober

33° C

20° C

November

28° C

13° C

December

23° C

8° C

Jaipur

Maand Gemiddelde hoogste temp. (°C) Gemiddelde laagste temp. (°C)

Januari

23° C

8° C

Februari

26° C

11° C

Maart

32° C

16° C

April

37° C

21° C

Mei

40° C

25° C

Juni

39° C

27° C

Juli

34° C

26° C

Augustus

32° C

24° C

September

33° C

23° C

Oktober

33° C

19° C

November

29° C

13° C

December

24° C

9° C

Mumbai

Maand Gemiddelde hoogste temp. (°C) Gemiddelde laagste temp. (°C)

Januari

31° C

16° C

Februari

31° C

17° C

Maart

33° C

21° C

April

33° C

24° C

Mei

33° C

26° C

Juni

32° C

26° C

Juli

30° C

25° C

Augustus

29° C

25° C

September

30° C

24° C

Oktober

33° C

23° C

November

33° C

21° C

December

32° C

18° C

 

Veiligheid

Avontuur is misschien wel de belangrijkste reden om te gaan reizen. Je leert omgaan met vreemde culturen, met hongersnood en hoe het is om je vies te voelen. Je voelt je soms een bezienswaardigheid, soms een lopende portemonnee. Sommige mensen zien je ook zo. Als reiziger heb je te maken met zakkenrollers, rovers en afpersers. Maar met een beetje gezond verstand voorkom je, dat je reis voortijdig eindigt in een drama.

Wie de veiligheidsadviezen in reisgidsen van een bepaald gebied leest, voelt zijn reiskriebels spontaan verdwijnen. Pagina’s vol met dingen die je beter kunt laten in deze grote steden van de wereld. Gevolg: de eerste dag loop je volkomen opgefokt door de stad, constant de drukte om je heen in de gaten houdend voor zakkenrollers en andere locals met foute bedoelingen. Lang leve die reisgids! Natuurlijk ben je ook niet slim als je heel eigenwijs alle waarschuwingen in de wind slaat. In het kader van ‘dat gebeurt mij toch niet’. Maar op reis is vakantie, en vakantie is plezier. Daar hoort geen opgefokt rondlopen op straat bij.

Vertrouw op je eigen gevoel. Dat is het belangrijkste als het gaat om je veiligheid op reis. Doe geen stomme dingen, die indruisen tegen je gevoel en je gezond verstand, zoals je inlaten met drugsgebruik of sekstoerisme. Maar vermijd ook donkere steegjes, sloppenwijken en criminelen. Wees niet te goedgelovig. Ga ervan uit dat als iemand je iets voor een heel zacht prijsje aanbiedt, dit hoogstwaarschijnlijk niet zuiver is. Neem als je gaat stappen niet al je geld en reisdocumenten mee. Overnacht niet op het strand of langs de kant van de weg. Wanneer je in situaties komt die raar zijn, ga dan op je instinct af. Voelt het niet goed, ga dan gewoon weg.

Door goede voorzorg vermijd je al heel veel problemen. Voorkom dat je al te opzichtig rondloopt als wandelende portemonnee. Draag geen dure, opvallende sieraden en horloges en ga niet opzichtig met dure merkkleding in arme gebieden rondlopen. Als je ergens je weg niet kent, laat dit niet merken. Loop zelfverzekerd met vaste tred rond, alsof je een doel hebt. En dus niet twijfelend en zoekend.

Een slot (hangslot of draadslot) op je tas is vaak een extra barrière voor dieven om hem te rollen, en geeft je een extra gevoel voor veiligheid. Zeker in landen waar de hotelkamers niet altijd een veiligheidsgarantie geven. Een kluisje op de kamer is een grote luxe. Tijdens de reis kun je je tas met een slot vastmaken in de bus of trein.
Neem altijd een dagportemonnee of daghoeveelheid geld mee, en niet je hele hebben en houden. Laat de rest achter in een kluisje in je hotel of bij de balie van je hostel. Mocht je beroofd worden, dan heb je iets om af te geven, maar is de schade niet groot. Het wordt vaak aangeraden, maar het werkt wel. Houd altijd je verzekeringsbewijs en cheques apart. Verstop je creditcard voor geval van nood.

Actuele informatie over de politieke ontwikkelingen en een reisadvies voor India vind je op de websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz (kijk onder reisadvies India) en http://diplomatie.belgium.be

Fooien

Een groot deel van de Indiërs zijn vanwege de lage lonen afhankelijk van fooien, in India ook wel baksheesh genoemd. 
Het geven van fooien is dus heel gebruikelijk in India, ook wanneer je een foto wilt maken. Met een beetje geld op zak kan je een hoop gedaan krijgen. Houdt er wel rekening mee dat toeristen over het algemeen gezien worden als een lopende portemonnee! In de kleinere en goedkopere restaurants kan je volstaan met een paar Rupees fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Bellboys rekenen op Rs 2 per stuks bagage, kruiers op Rs 1 per stuk en kamermeisjes krijgen ongeveer Rs 2 per dag. Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven.

Tijdens een trekking verwachten dragers (porters) en gidsen een fooi als ze hun werk goed gedaan hebben. Voor porters is een goede richtlijn 2 euro per drager per dag. Voor gidsen en eventuele assistent gidsen is een fooi van 1 euro per reiziger per dag een goede richtlijn. Denk ook aan de chauffeurs, een richtlijn is 100 rupee per reiziger per dag.

Eten en Drinken

In de Indiase keuken worden volop kruiden en specerijen gebruikt. De Indiase curries, heerlijk met rijst of Naan brood, zijn het bekendst. Een curry is een gerecht met groente-, vis- en/of vlees die wordt bereid met specerijenmengsels. Vaak zijn deze scherp van smaak. De heetste currygerechten heten Vindaloo. Met fruit of yoghurt kunt u blussen! Tandoori is een noordelijke specialiteit en verwijst naar de kleioven waarin voedsel, dat eerst wordt gemarineerd in een mengsel van yoghurt en kruiden, wordt gebakken. Murg tandoori is de bekende kip tandoori en Bahra is geroosterd lamsvlees uit de tandoori oven. Dal is de verzamelnaam van gerechten die zijn gemaakt van linzen.

Bij vrijwel iedere maaltijd wordt brood gegeten; naanroti, chappati of pata.

Buiten de hoofdmaaltijd zijn er talloze snacks te krijgen in India. Indiërs snacken vaak gepofte rijst, gedroogde kikkererwten of pinda's. Daarnaast zal er tal van gefrituurde snacks (veelal vegetarisch). Bekend zijn pakora's, gefrituurde balletjes, waarvoor aardappelpuree als bindmiddels wordt gebruikt. Samosa's, kleine driehoekige loempiaatjes met een vulling van aardappel en groente en Cutlets met uiteenlopende vegetarische vulling.

Ook de thee uit India is wereldberoemd, echt Indiase Chai wordt gedronken met melk en kardemom. Een heerlijk verkoelende drankje is Lassi. Een drankje op basis van yoghurt, vaak gemengd met fruit zoals mango of banaan. Heelrijk fris is de fresh limesoda, sodawater met uitgeperst citroensap. Bier wordt meestal in grote flessen verkocht. Bekende merken zijn Kingfisher, Black Label en Rose Pelican.

De lokalen zelf eten vaak met de (rechter)hand in plaats van bestek. Ze schuiven het eten als het ware met de duim naar binnen. In restaurants wordt vrijwel altijd bestek gegeven.

Festivals

De Indiase kalender kent een lange aaneenschakeling van festiviteiten. Elke streek heeft haar eigen feesten. Sommige zijn ingetogen en vinden vooral in huiselijke kringen plaats. Andere festivals zijn uitbundig en zichtbaar voor iedereen.  Het oogstfeest in het zuiden, de onderdompeling in de Ganesh bij Mumbai, de optocht van wagens in Puri, wedstrijden op het water in Kerala, de dag van de Republiek in Delhi, iedere regio en elke religie heeft wel iets te vieren. Een kleine greep uit de vele feesten volgt hieronder:

Dag van de republiek – 26 januari

Republic Day. Viering van het feit dat op 26 januari 1950 de Indiase Grondwet in werking is getreden en dat India een federale republiek werd.

De viering van ‘Republic Day’ op 26 januari gaat gepaard met grote parades, ter nagedachtenis aan deze dag in 1950, toen het land een republiek werd en de grondwet in werking trad. In New Delhi wordt de parade, die door alle afdelingen van de strijdkrachten wordt gehouden, gevolgd door grote groepen dansers uit alle delen van India.

Holi
In februari/maart vieren hindoes Phagua of het Holi-feest, vijf weken na het planten van de holika op Basant Panchami. Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes. De avond voorafgaand aan Holi is Holika Dahan; de brandstapel wordt verbrand. Holi of Pagwa. In grote delen van India en Nepal is het vandaag Nieuwjaar. Ook in Suriname is dit een belangrijke feestdag.

Kumbh Mela

Kumbh Mela is het oudste en belangrijkste hindoefeest. Vindt één keer in de drie jaar plaats, in een van de vier heilige steden: Nasik in Maharashtra, Ujjain (MP), Prayag (Allahabad) en Hardwar (beide in UP). Het feest wordt door miljoenen pelgrims bezocht, die allen de onderdompeling in de gewijde Ganges volvoeren.

Pooram: Trichur, nieuwe maan
Spectaculair feest met veel olifanten die ceremoniële parasols rond de tempel dragen. ‘s Nachts vuurwerk.

ID-Ul-Fitr (Ramzan ld)
nationaal islamitisch feest, ter gelegenheid van het einde van de Ramadan.

Onafhankelijkheidsdag – 15 augustus
Op 15 augustus 1947 werd India onder leiding van Jawaharlal Nehru als onafhankelijke natie deel van het Britse Gemenebest en werd het bestuur door de laatste onderkoning, Lord Mount­bat­ten, over­gedragen. De premier van India houdt op deze dag en toespraak in het Rode Fort te Delhi.

Raksha Bandhan
Raksha Bandhan valt jaarlijks op de volle maan in Sravana (meestal in augustus). Het is een feest voor broers en zussen. De zus zoekt haar broers op en bindt een beschermkoord om diens pols. De broer wordt dan geacht een geschenkje te geven aan zijn zus en haar alle bescherming te bieden. Dit feest vindt plaats in de maand sravana (2e helft van de maand augustus), op de dag wanneer het volle maan is. Dit feest is bedoeld om de relatie tussen broer en zus te gedenken. Deze dag is ook bekend onder de naam Rakhi.

Onam

Het oogstfeest van Kerala, dat gepaard gaat met boeiende vaarwedstrijden in heel Kerala.

Dussehra
Nationale feestdag, en het meest populaire feest in het hele land. Wordt in de regio’s op verschillende manieren gevierd. In het noorden, met name in Delhi (waar het feest Ram Lila heet), wordt door middel van toneelspel en muziek aan het leven van Rama herinnerd. In Kulu wordt het feest eveneens op kleurrijke wijze gevierd. In Bengalen en delen van oostelijk India staat het bekend onder de naam Durga Puja, in het zuiden als Navarati. Fair: Himachal Pradesh, valt in Kulu Valley samen met Dussehra (tien dagen).

Gandhi Jayanti
Nationale feestdag ter gelegenheid van de geboortedag van Mahatma Gandhi.

Divali
Divali is een vrolijk Hindoefeest, het feest van de duizend lichtjes. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Het lichtfeest. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.

Het wordt gevierd tijdens de nieuwe maan in de maand Asvin. Bij het Divali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen: het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid.

Voor Divali moet het huis brandschoon worden gemaakt. Een week lang eten Hindoes geen vlees en drinken geen alcohol. Zo maken ze zich van binnen schoon. Ze wassen zich grondig en trekken nieuwe kleren aan. Dan wordt in de stikdonkere nacht van de nieuwe maan het hele huis verlicht met diya’s. Dat zijn aarden schoteltjes met geklaarde boter als brandstof en een katoenen pitje. De oudere vrouwen van de families voeren voor de deur een plechtigheid uit. Ze bidden tot Lakshmi en vragen de godin het huis te bezoeken. De hele nacht branden er diya’s, lampjes, kaarsen, fakkels en elektrische lichtjes, zodat Lakshmi het huis goed kan vinden. Door al die lichtjes wordt ook het innerlijk van de mensen verlicht. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen.