Nepal

nepalmap

Nepal is een van de mooiste landen in de Himalayas. Het voormalige hindoekoninkrijk – sinds 2008 een republiek – wordt omgeven door de chinese provincie Tibet in het noorden en India aan de andere drie kanten. Nepal wordt ook wel het dak van de wereld genoemd.  Acht van de tien hoogste bergen ter wereld liggen in Nepal, waaronder de hoogste en meest beroemde Mount Everest (8848 m).

Het land onderscheidt zich niet allen door hoge bergen. Nepal is een samenvloeiing van twee oude religies (hindoeïsme en boeddhisme), het is uniek vanwege zijn culturele erfgoed, artistieke monumenten, volken, exotische wildlife, talen, leefstijlen, architectuur en rijke biodiversiteit.

Nepal is een land waar we van zuid naar noord, over een breedte van maximaal 180 kilometer, alle klimaatzones kunnen doorlopen: Aan de zuidelijke landgrens ligt de Terai, vruchtbare, subtropische laagvlakte. Langs de noordelijke landgrens een aaneenschakeling van gigantisch hoge bergtoppen (inclusief de arctische ‘derde pool’ van de wereld: de Mount Everest.

De Kathmandu vallei kan met recht worden betiteld als de schatkamer van Nepal. Naast de schitterende oude koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan is de vallei bezaaid met tempels, chortens, pagodes en stoepa’s. Het Nationale Park Chitwan wordt bevolkt door grote dieren als de Indische neushoorn, Bengaalse tijgers en dus ideaal voor een safari.

En het is het land waar Lord Buddha ongeveer 2500 jaar geleden geboren is.

In Nepal kan ELKE reis aangepast worden aan je persoonlijke wensen. Elke reis kan geboekt worden door 1 deelnemer, door een groep of door verschillende deelnemers die samen een groep willen vormen.

Meer info vind je op onze reizen-op-maat-pagina : link

 

Feiten

Oppervlakte: 147.181 km2 (4,33 x Nederland)

Hoofdstad: Kathmandu

Inwonertal: 27,474,377 (2012 schatting)

Godsdienst: Hindoe 81.3%, Boeddhistisch 9%, Moslim 4.4%, Kirat 3.1% overig 2.2%

Taal: Nepali (officieel), daarnaast een 12 andere talen en ongeveer 30 dialecten

Klimatologische gesteldheid: subtropisch in het laaggebied van de Terai bij de grens met India; toendra en arctisch in de hoge Himalaya van Noord-Nepal; gematigd in het midden van het land.

Tijdzone: UCT +5:45

Valuta: Nepalese Rupee (NRP)

 

Bevolking

Bevolking
Nepal is een kleurige mozaïek van verschillende etnische groeperingen. Oude tribale samenlevingen en vluchtelingen uit naburige landen. Als je in het drukke Kathmandu naar de gezichten kijkt kom je al snel tot de conclusie dat deze stad een fascinerende smeltkroes is van Himalayabeschavingen.

Bevolkingsgroepen
In Nepal wonen ongeveer 27 miljoen inwoners waarvan ruim 45 procent onder de 15 jaar. De Kathmandu Vallei en het vruchtbare Terai zijn het dichtstbevolkt. In de hooggelegen gebieden is het wat rustiger. Ongeveer 75% is van Indo-Nepalese en Indiase afkomst en 25% van oud-Nepalese groepen. Vanaf 1950 zijn ook veel vluchtelingen uit Tibet naar Nepal gekomen. De belangrijkse bevolkingsgroepen zijn: Newars, Thakalis, Tibetanen, Gurungs, Magars, Tamangs, Bhotias, Rais, Limbu’s, Sherpas, Bahuns, Chhetris, Tharus. Ongeveer 90% is Hindoe, 5% Boeddhist, 3% Moslim en 2% anders.

Sherpa’s
Veel mensen denken dat sherpa’s een algemene benaming is voor dragers uit het hooggebergte. In werkelijkheid is het echter de benaming voor een lid uit een bepaalde etnische groepering. Deze groep leeft al eeuwenlang in de berggebieden in het Noorden. De Tibetaanse betekenis is Volk uit het Oosten. Ze zijn waarschijnlijk in de 16e eeuw vanuit oostelijk Tibet naar Nepal gekomen. In de onherbergzame omgeving wisten ze een betrekkelijk welvarend leven op te bouwen. Vanwege hun aanpassingsvermogen en veerkracht werden ze veel gevraagd voor expedities naar de hoge toppen. Ze speelden ook een grote rol tijdens de eerstbeklimming van de Mt. Everest in 1953 o.l.v. Sir Edmund Hillary.

Hoofdstad

In Kathmandu wonen ongeveer 1 miljoen mensen. 
Kathmandu is populair bij westerse toeristen, waarvan de meeste in Thamel, de toeristenwijk, verblijven. Thamel is bekend om de guest houses, backpackers, restaurants, winkeltjes en boekwinkels.
De grootste tempel is Bouddhanath in Bouddah is 2000 jaar oud.
De Pashupatinath tempel is de grootste hindoe tempel van Lord Shiva (Pashupati) in de wereld wordt beschouwd als de meest heilige. 
In de Kathmandu vallei zijn 7 monumenten die de status van World Heritage hebben; Durbar Squares van Hanuman Dhoka, Patan en Bhaktapur, de boeddhistische stupa's van Swayambhu en Bouddhanath en de Hindoe tempels van Pashupatinath en Changu Narayan.
http://whc.unesco.org/en/list/121

 

Taal

Het Nepali is de officiële landstaal. Deze taal wordt door ca. 52% van de bevolking gesproken. Het Nepali is verwant met het Hindi en behoord tot de Indo-europese taalgroep. Het Bihari wordt door ca. 18% van de bevolking gesproken. Andere belangrijke talen zijn het Newari, het Bhojpuri, het Maithili en diverse Tibetaanse dialecten.
In de toeristencentra en grote steden kun je je met engels redelijk goed redden.

Nepalees woordenlijstje:

Nepali  English
Namasté Hello/goodbye/I bless the divini in you
(Tapaiilai) Kasto Cha? How are you?
(Malai) Thik Cha I am fine
Dhanybhad Thank you
Tapaiiko naam ke ho? What is your name?
Mero naam ..... ho My name is......
Pheri bhetaunla I hope we meet again
Tato Hot (for food)
Cheeso Cold (for food)
Pani Water
Alu Potato
Bhat Rice
Keraa Banana
Piro Spicy

 

Numbers  Numbers Nepali
1 ek
2 dui
3 tin
4 char
5 panchs
6 cha
7 saat
8 aath
9 nau
10 das
100 ek saye
200 dui saye
1000 ek hazar

 

 

 

Valuta

De munteenheid van Nepal is de Rupee (NRs). Voor tien euro krijg je 1136 roepies (februari 2015). 
Probeer altijd voldoende klein geld op zak te hebben. Zelfs het wisselen van briefjes van 100 roepie kan al moeilijkheden opleveren. Accepteer geen beschadigde biljetten. Biljetten die flink verfomfaaid of gescheurd zijn, raak je moeilijk kwijt. Zorg ervoor dat je tijdens een trektocht voldoende contant geld bij je hebt, want onderweg is er geen gelegenheid om buitenlandse valuta te wisselen.

Op de meeste plaatsen is het ook mogelijk om in euro's of US Dollars te betalen. Tevens zijn er voldoende wisselkantoren waar je deze valuta eventueel kunt inwisselen voor nepalese rupees.

ATM in Nepal
Je kunt in Kathmandu, Pokhara en grotere steden in de Terai vrij gemakkelijk geld pinnen. De pinautomaten worden aangeduid met ATM (All Time Money). Daarnaast is het handig om als reserve wat contante eurobiljetten achter de hand te houden. 

Veilig pinnen in Nepal 
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Nepal dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Klimaat

Het klimaat van Nepal wordt gedomineerd door de moessons van Zuid-Azië. De temperaturen in Nepal zijn zowel afhankelijk van de hoogte als van de tijd in het jaar. In het algemeen kunnen we vier seizoenen onderscheiden: voorjaar, dat loopt van half februari tot en met mei, de moesson van half juni tot en met september, herfst in oktober en november en de winter in de overige maanden.

Wat de beste tijd is om Nepal te bezoeken, hangt af van wat je gaat doen. De beste maanden voor bergwandelingen zijn april, mei, oktober en november. In die maanden is het overdag lekker en dalen de nachttemperaturen nog niet zo snel.

Lente (half februari-mei): De temperatuur is lekker warm en middelmatig op hogere hoogtes. Er zijn vele mogelijkheden voor trekkings. Het is het seizoen dat de bloemen tot volle wasdom komen. De nationale bloem van Nepal, de rhododendron bloeit prachtig in allerlei kleuren.

Zomer (juni - augustus): Regentijd in Nepal. Het weer is warm en nat. Het regent vrijwel welke dag, soms gepaard met hevige stortregens. Dit zorgt voor een groene vegetatie. De moessonmaanden zijn minder geschikt voor bergwandelingen, omdat de paden modderig en glad zijn en de bergen nauwelijks zichtbaar. Als je toch een trekking wil doen kun je in de Langtangvallei of het Mustang gebied nog redelijk uit de voeten. Tijdens het reizen over de weg kun je in de bergen te maken krijgen met aardverschuivingen die voor nogal wat oponthoud kunnen zorgen. Een bezoek aan Nepal in deze maanden hoort zeker tot de mogelijkheden, vooral niet-wandelfanaten en flora- en faunaliefhebbers kunnen in deze maanden aan hun trekken komen. Bovendien kun je de grote toeristenstroom mijden in deze maanden.

Herfst (september – november):  Dit is het druktste toeristenseizoen in Nepal en ook het beste seizoen om een trekking te doen. Eind september is het einde van het regenseizoen en het begin van de droge maanden. De temperatuur daalt weliswaar maar de droogte zorgt ook voor goed begaanbare paden. De lucht na de regentijd is helder zodat het uitzicht op de besneeuwde himalayatoppen het best is. 

Winter (december – februari):  Het klimaal is koud. Het winterseizoen is goed voor trekkings op lagere hoogtes (boven de mistgrens schijnt het zonnetje). De nachten en ochtenden zijn koud. Veel hoge passen zijn dicht vanwege de sneeuw waardoor een trektocht op groote hoogte niet mogelijk is. Verse sneeuw valt trouwens weer omstreeks half januari. 

KATMANDU 1337m

TEMP MAX TEMP MIN NEERSLAG MM UREN ZON
januari

19

2 17 6
februari 21 4 25 6
maart 24 7 33 8
april 28 10 40 10
mei 30 15 80 6
juni 29 18 190 5
juli 28 20 370 3
augustus 28 20 280 2
september 27 17 160 3
oktober 27 12 60 5
november 22 4 10 5
december 20 2 2 5

 

POKHARA 827m TEMP MAX TEMP MIN NEERSLAG MM UREN ZON
januari 19 7 20 -
februari 21 9 20 -
maart 26 12 30 -
april 30 15 50 -
mei 30 17 270 -
juni 28 20 520 -
juli 29 21 800 -

augustus

29 22 700 -
september 26 20 570 -
oktober 25 18 240 -
november 22 11 10 -
december 20 6 0  

 

CHITWAN 300m TEMP MAX TEMP MIN NEERSLAG MM
januari 22 8 20
februari 25 10 20
maart 31 15 10
april 37 21 10
mei 39 25 20
juni 37 27 130
juli 33 26 270
augustus 32 26 300
september 33 25 220
oktober 32 20 50
november 28 14 20
december 24 9 5
 

Veiligheid

Nepal is een relatief veilige bestemming.  Berovingen of andere vormen van fysiek geweld tegen toeristen komen er weinig voor. Breng mensen niet in de verleiding om je te beroven en draag dus geen dure sieraden. Stop geld en belangrijke papieren goed weg, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding. Berg waardevolle zaken op in het kluisje in het hotel.

Het beter om 's avonds in Kathmandu taxi's te nemen dan om alleen over straat te lopen. Dat is veiliger, maar bovendien ook een stuk praktischer vanwege de vele stroomstoringen die de hoofdstad van Nepal teisteren en Kathmandu 's avonds en 's nachts in duisternis hullen. Dames wordt geadviseerd geen onthullende kleding te dragen (dus bedek schouders en benen) in openbare gelegenheden. 

Je kunt als toerist af en toe hinder ondervinden van stakingen die het verkeer in Nepal soms een dag platleggen. Deze stakingen worden vaak van te voren aangekondigd en soms is dus een goede planning vereist om naar het beginpunt van je trekking te reizen.

Tijdens de trekking komt men soms nog maoïsten tegen die een donatie vragen. Officieel mogen ze dit van de partijleiding niet meer doen maar soms gebeurt dit toch nog. In dat geval betaalt u rond de 1000 rupee (ongeveer € 10). Daarvan krijgt u dan wel een nette kwitantie zodat u bij een volgende collecte kunt aantonen dat u al betaald heeft.

Actuele informatie over de politieke ontwikkelingen en een reisadvies voor Nepal vind je op de websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz (kijk onder reisadvies Nepal) en http://diplomatie.belgium.be

Fooien

Een fooi (in Nepal baksjiesj) geef je om iemand te belonen of als je iets speciaals van iemand gedaan wilt hebben.

In hotels verwacht het personeel een fooi voor het brengen van de bagage naar de kamer en voor het verlenen van kleine diensten.

Personeel van restaurants rekent in Nepal op een fooi van vijf tot tien procent van de rekening. Hoewel in duurdere restaurants en bars servicekosten en VAT (verkoopbelasting) zijn inbegrepen, wordt toch een fooi verwacht. In goedkope tentjes wordt door Nepalezen geen fooi gegeven. Maar als je tevreden bent dan is er niets op tegen dat je een fooi achterlaat! Besef dat de lonen extreem laag liggen en feitelijk niet voldoende zijn om van rond te komen. In de bergen is fooi geen gewoonte voor een maaltijd of overnachting. Een beloning voor een extra dienst is wel gebruikelijk.

Tijdens een trekking verwachten dragers (porters) en gidsen een fooi als ze hun werk goed gedaan hebben. Voor porters is een goede richtlijn 2 euro per drager per dag. Voor gidsen en eventuele assistent gidsen is een fooi van 1 euro per reiziger per dag een goede richtlijn. Denk ook aan de chauffeurs, een richtlijn is 100 rupee per reiziger per dag.

Eten en Drinken

De Nepalese keuken is vrij beperkt. De dag start met een kopje thee, vervolgens wordt s'middags en s'avonds warm gegeten. Vaak bestaat de maaltijd uit "dahl bhat tarakari". Dahl is een linzensoep, de belangrijkste eiwitbron voor Nepalezen. Aangevuld met Bhat, rijst die in grote hoeveelheden wordt genuttigd. Tarkari zijn gekruide groenten, bladgroenten, bloemkool of aardappelen worden vaak gebruikt. Er wordt geen rundvlees gegeten, de koe is immers heilig. De nepalese keuken wordt beinvloedt door de omringende landen India, Tibet en China. Denk bijvoorbeeld aan momo's (gestoomd of gefrituurd deegpakketje gevuld met vlees of groenten).  

In Kathmandu zijn talloze restaurants te vinden met Nepalese en internationale gerechten. Naar onze maatstaven zijn de prijzen laag. In de populaire wandelgebieden zullen vaak chow mein (bami) of spaghetti op het menu staan.

Tijdens de logdetrekkings worden ontbijt, lunch en diner in de lodges genuttigd a la carte.

Tijdens kampeertrektochten gaat er keukenpersoneel mee die de heerlijkste maaltijden voor u bereiden. s'Ochtends wordt u gewekt met een kop hete thee in de tent. Het ontbijt bestaat uit koffie, thee, brood, muesli, omelet, pannekoek of pap. De lunch wordt tijdens de trekking bereid en ook s'avonds zul je weer versteld staat wat je onder de primitieve omstandigheden voorgeschoteld krijgt, bijvoorbeeld soep, lasagne, curries.

De nationale drank van Nepal is chai. Thee gekookt met melk, suiker en soms specerijen. Lassie ie een yoghurtachtige drank. Rakshi is een alcoholisch drankje gestookt uit tarwe of rijst en wordt veel gedronken. De Tibetanen en Bhote's hebben "chang", een soort gerstebier. Beide lokale alcoholische dranken worden warm gedronken. 

Festivals

Geen land ter wereld kent zoveel feesten en festivals als Nepal. Het merendeel houdt verband met het hindoeïsme, boeddhisme of beide. De dat verschillen van jaar tot jaar omdat ze zijn gebaseerd op de maan (lunaire) kalender in tegenstelling tot onze (op de zon gebaseerde) tijdrekening. Hieronder een kleine greep uit de reeks festivals. Zie bijvoorbeeld http://www.weallnepali.com/nepali-festivals voor data.

  • Holi - 6 maart 2015: tijdens holi wordt de komst van de lente gevierd. Het is een vrolijk feest waarbij iedereen elkaar onderspuit met gekleurde vloeistof. Toeristen worden dan niet gespaard. 
  • Macchendranath - 27-29 maart 2015: tijdens dit spectaculaire feest, dat duizenden toeschouwers trekt, wordt het beeld van Maccendranath, de regengod van de Kathmandu-vallei, door de straten van Patan voortgetrokken op zijn achttien meter hoge strijdwagen.
  • Dashain - 30 oktober 2015: dit is het belangrijkste feest voor de Nepalezen. Het is het feest van de vruchtbaarheid en van de overwinning van goed over kwaad. Dashain geldt voor veel hindoes als het begin van een nieuwe periode. Vandaar dat ze huizen schilderen en opknappen en nieuwe kleding kopen. Er worden voor de kinderen schommels op lange palen gebouwd. Het openbare leven ligt door alle feestelijkheden zo goed als stil.
  • Tihar, ook wel Diwali genoemd - 11 november 2015: het is het feest van het licht en duurt vijf dagen. Overal worden olielampjes buiten gezet om het huis, de winkel of de straat te verlichten. Er wordt geofferd aan Laksmi, de godin van welvaart en voorspoed.