Tibet

Schermafbeelding 2015-08-16 om 16.38.35

Tibet, ook wel benoemd als “Changri La”, “het verboden land”, “het dak van de wereld” etc, het mysterieuze Boedhistisch koningrijk is lange tijd niet toegankelijk geweest voor buitenlanders en heeft daardoor sterk tot de verbeelding van heel de wereld gesproken. Tibet fascineert mensen al eeuwen om zijn geografische ligging, betoverende natuur, historie, cultuur en religie. Voor veel mensen zullen de hoogtepunten van een reis naar Tibet van spirituele aard zijn; prachtige kloosters, chantende monniken, afgelegen retreats, de geur van jeneverbes en yakboter. Voor andere reizigers zal de schoonheid van het hoogste plateau op aarde een hoogtepunt zijn. Een trekking zal u langs turquoise meren brengen, grote vlaktes met yaks en nomaden, hoge passen met kleurrijke gebedsvlaggen, een overweldigend uitzicht op de noordzijde van Mount Everest (8846 m, hoogst top ter wereld). En dat tezamen met de meest vriendelijke mensen die je ooit zult ontmoeten.

Tibet ligt op het Qinghai-Tibet plateau aan de zuidwest grens van China. Tibet grenst aan India, Nepal, Sikkim, Bhutan en Birma. Het oppervlak beslaat ongeveer 7 keer Frankrijk. De gemiddelde hoogte is meer dan 4000 meter boven zeeniveau, vandaar dat Tibet ook bekend staat als het “Dak van de Wereld”. Het noordelijke plateau van Tibet wordt Chang Tang genoemd en is een rotsachtige, dorre woestijn van 1300 km breed (van west naar oost) en beslaat daarmee bijna de helft van het land. In het noorden grenst dit gebied aan het Kunlun en Tanggula gebergte. In het westen vormen de Karakorum en Himalaya een barrière. Dit gebied heeft geen riviersystemen, alleen brakke meren. Het zuid oostelijk deel van Tibet wordt afgesloten door bergen die van noord naar zuid lopen. Ook wordt het gebied opgesplitst door 3 belangrijke rivieren: de Yangtze (met 6300 km de langste rivier van China) die doorloopt tot Shanghai, de Mekong die stroomt naar Laos en Thailand en de Salween die gaat naar Birma. In zuidwest Tibet vind je het Kailas gebergte, deze wordt gescheiden van de Himalaya door de Brahmaputra rivier.

In Tibet kan ELKE reis aangepast worden aan je persoonlijke wensen. Elke reis kan geboekt worden door 1 deelnemer, door een groep of door verschillende deelnemers die samen een groep willen vormen.

Meer info vind je op onze reizen-op-maat-pagina : link

Feiten

Oppervlakte: 1,228,400km²

Hoofdstad: Lhasa

Inwonertal: 3,002,166 (2010 schatting)

Godsdienst: Tibetaans boeddhisme

Taal: Mandarin, Tibetan

Klimatologische gesteldheid: Tibet is koud in de winter, koel in de zomer en over het algemeen droog (slechts 45 cm regen of sneeuw per jaar). Overdag kunnen de temperaturen sterk wisselen rond de 29° C in de zomer en tussen -10° C en 0 ° C gedurende de nachten. Hoe hoger je gaat, hoe kouder het wordt.

Tijdzone: Het tijdsverschil met onze zomertijd is 6 uur, tijdens onze wintertijd 7 uur.

Valuta: yuan (CNY)

Bevolking

Bijna vijfenzestig jaar geleden werd Tibet bezet door China, sindsdien is het oorspronkelijke Tibet verdeeld over vijf Chinese provincies (Qinghai, Sichuan, Gansu, Yunnan en Tibet). Met Tibet bedoelen we tegenwoordig de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) dat ongeveer een achtste van de totale oppervlakte van China (9.956.960 km²) beslaat.

Tibet telt ongeveer 3 miljoen inwoners waarvan het merendeel in Zuid-Tibet leeft. De bevolking van Tibet bestaat naar schatting voor 85 procent uit Tibetanen. Het totale aantal Tibetanen wordt echter op een kleine 6 miljoen geschat, en de meeste daarvan wonen in de Chinese provincies Qinghai, Sichuan en Yunnan. In de buurlanden India en Nepal vind men ook grote tibetaanse gemeenschappen.  De rest van de bevolking bestaat uit etnische minderheden, zoals de Menpa, Hui, Han, Denpa, Mongolen, Naxi, Sherpa en Lopa.  De Tibetanen leven onder andere van de landbouw, ze verbouwen gerst, graan, rijst, maïs. De meeste van hen leven in kleine dorpjes. Een ander deel van de bevolking leidt een nomadisch bestaan en leeft van het hoeden van yaks en schapen. In de steden leven de meeste mensen van handwerk en ambachten.

Sinds eind jaren tachtig is er een massale volksverhuizing van Chinezen richting Tibet in gang gezet. Door de aanleg van de spoorlijn Goldmud – Lhasa, die in de zomer 2006 is gebruik genomen, is er een continue stroom van immigranten. De Han-Chinezen wonen voornamelijk in de grotere plaatsen zoals Lhasa en Shigatse en zijn actief in de mijnbouw, industrie, handel en het leger. De meesten worden gelokt met allerlei voordelen zoals hogere lonen, goede scholing en medische voorzieningen, speciale huisvestiging en langere vakanties. 

Hoofdstad

Lhasa is de traditionele hoofdstad van Tibet en sinds 1964 de hoofdstad van de in dat jaar gevormde Tibetaanse Autonome Regio in de Volksrepubliek China.

Het centrum van de stad is nog steeds authentiek Tibetaans. De stad is de traditionele zetel van de dalai lama met de paleizen Potala (winterpaleis) en Norbulingka (zomerpaleis). De stad wordt in het Tibetaans boeddhisme gezien als het heiligste centrum van Tibet. De stad ligt op een hoogte van 3650 meter en is daarmee een van de hoogst gelegen steden ter wereld. Vanuit de Jokhangtempel heb je een mooi uitzicht over de stad. Ook het Sera klooster is een hoogtepunt om te bezoeken. Het Drepung klooster in Lhasa is het grootste van Tibet. Dit klooster bevindt zihc op de Gambo-Utse berg, 5 km ten westen van lhasa.

Op ongeveer 45 km ten zuidzuidwesten van Lhasa ligt de luchthaven Lhasa Gonggar, met voornamelijk binnenlandse bestemmingen en een verbinding met Nepal. Sinds 2006 is Lhasa het eindstation van de Peking-Lhasa-spoorlijn. Er leiden verschillende wegen naar Lhasa vanuit Chengdu in Sichuan, Xining in Qinghai en vanuit Nepal.

Taal

In Tibet vormen Tibetaans en Chinees de voornaamste talen. In de steden wordt vooral Chinees gesproken. Het Tibetaans en Chinees kennen weinig overeenkomsten. De zinsstructuur van beide talen is compleet anders, evenals het schrift. 

Tibetaans wordt door ongeveer zes miljoen mensen gesproken, voornamelijk op het Tibetaans hoogland, Tibet, India, Pakistan (Kasjmir), Bhutan en Nepal. Er zijn een groot aantal Tibetaanse dialecten, de belangrijkste zijn die van Centraal-Tibet, Kham, Amdo en Ladakh. De geografische isolatie van Tibet en de volstrekt verschillende ontwikkeling van Centraal-Tibet, Kham en Amdo hebben tot deze verschillen geleid. 

Men vindt het leuk als je een paar woorden tibetaans kent. De Tibetanen in de steden spreken een klein beetje engels.

Tibetan English
Ta-shi de-lek Hello
Gong-da Excuse me, sorry
Tu-jay-chay Thank you
Cha Tea
Chang Beer
Cha ka-bi; tsig-cha Coffee

 

 

 

Valuta

De gebruikte munteenheid in Tibet is de Chinese Yuan, ookwel Renminbi (RMB) genoemd. Hoewel de wisselkoers regelmatig schommelt, gaan er ongeveer 10 Yuan in € 1,-. In Lhasa zijn pinautomaten aanwezig, maar zorg voor voldoende contanten tijdens de reis, want verder biedt alleen Shigatse nog plaats aan een pinautomaat.

Veilig pinnen in Tibet
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Tibet dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Klimaat

Tibet ligt hoog in de Himalaya en deze ligging bepaalt voor een belangrijk deel het klimaat. De seizoenen lopen vrijwel gelijk met die van Europa. In januari overheersen de lage temperaturen terwijl je in juli wat luchtiger gekleed kunt gaan. Maar Tibet blijft een land van uitersten. Het heeft een gematigd klimaat met een droge winter en een relatief warme zomer. Maar doordat er zoveel hoogte- en landschapsverschillen zijn, is ook het klimaat in delen van het land verschillend.

Het voorhimalaya gedeelte 
In de bergen en valleien van de voorhimalaya heerst een gematigd klimaat. De warme zomers worden afgewisseld door koude winters. De sneeuwgrens ligt vrij hoog. De gemiddelde temperatuur in dit gebied varieert van ca 5 graden in januari tot ca 25 graden in juli. In de winter kan het 's nachts flink koud worden en zakt de temperatuur vaak onder nul. In Lhasa is het van april tot september overdag rond de 25 graden. De nachtelijke temperaturen liggen in deze hoofdstad zomers rond de 10 graden.

Het hooggebergte

Boven de 4000 meter heerst een hooggebergteklimaat. De temperatuur blijft vrijwel constant onder het vriespunt en het landschap is veelal bedekt met sneeuw en ijs.

De beste reisperiode is van mei tot oktober, wanneer de temperaturen aangenaam zijn, de luchten helder, en er de minste regen valt (m.n. in mei-juni en september-oktober).

Maar zoals overal in de wereld is ook in Tibet het klimaat aan verandering onderhevig. De moesson kan een maand eerder of later beginnen, er kan een flinke regen of sneeuwbui in voor- of najaar vallen, of er kan een droogte van enkele weken in de zomermaanden optreden.

 

 

 

Veiligheid

Tibet is een relatief veilige reisbestemming. Vrouwen kunnen er zonder problemen alleen rondreizen. Wel is de afgelopen jaren de kleine criminaliteit toegenomen. 
 

Actuele informatie over de politieke ontwikkelingen en een reisadvies voor Tibet vind je op de websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz (kijk onder reisadvies TIbet) en http://diplomatie.belgium.be

 

 

Fooien

In de toerismesector van Tibet zijn fooien heel gebruikelijk. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. De meeste Tibetaanse en Chinese gidsen hebben een laag basissalaris en moeten het vooral hebben van fooien en eventuele commissies. In eenvoudige restaurants is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Een taxichauffeur hoef je geen fooi te geven. Maar het is wel gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden. Soms vragen taxichauffeurs een yuan extra vanwege brandstoftoeslag. Dit wordt aangegeven met een sticker op het dashboard.

Eten en Drinken

De traditionele tibetaanse keuken bestaat,als gevolg van de vaak barre omstandigheden waaronder de mensen moeten overleven en de beperkte mogelijkheden om voedsel te verbouwen, uit twee dingen. Yakboterthee (gezouten thee met yakboter) en Tsampa (grof gemalen bloem van gebrande gerst). De zoute thee gemengd met de tsampa maakt een eetbare pasta. Voeg er nog wat gedroogd yakvlees of "dry cheese" aan toe en je hebt een maaltijd. Thukpa is een vettige noedelsoep met groenten en/of vlees. 

Tibetanen drinken naast boterthee graag een glas chang (gerstebier) dat licht van kleur is en een wat zurige smaak heeft.

Vanwege de introductie van chinees eten is de maaltijd tegenwoordig iets gevarieerder. Er zijn voldoende restaurants die chinese en westerse gerechten serveren. Sommige Tibetaanse restaurants in Lhasa serveren speciaal voor toeristen yakburgers.

 

Festivals

In Tibet worden er een aantal plaatselijke (religieuze) festiviteiten vastgesteld aan de hand van de Tibetaanse kalender. Omdat de stand van de maan daarbij bepalend is, veranderen de data ieder jaar.
De feestdagen, die per plaats verschillend kunnen zijn, hebben meestal een religieuze oorsprong. Bijna alle Tibetaanse feesten stonden als gevolg van de Chinese onderdrukking lang op een laag pitje, maar beginnen nu langzamerhand te herleven. Van 30 juni tot 2 juli 2015 vindt het Yoghurtfestival plaats bij het Norbulingha-paleis in Lhasa. Op 3 november 2015 Lhahab Duchen, ter herdenking van het leven van Boeddha. 25 december is de sterfdag van Tsongkhapa, de oprichter van de Gelug-school van het Tibetaans boeddisme. 

Feesten in Tibet
Het belangrijkste feest is Losar, het Tibetaanse nieuwjaarsfeest (19-21 februari 2015). Het gaat onder andere gepaard met oorverdovend vuurwerk. Het lawaai is bedoeld om duivels en boze geesten te verdrijven. Tijdens Mönlam oftewel het Grote Gebedsfestival verzamelen monniken uit de kloosters rondom Lhasa zich massaal bij de Jokhang. 

Kloosterfestivals in Tibet
Sommige grote kloosters hebben een eigen festival, zoals Tashilhunpo en Drepung. Zo vindt begin augustus in Drepung het Yoghurt- of Shotongfestival plaats, waarbij opera's en gemaskerde dansen ten uitvoer worden gebracht.