• Assez difficile
 • 2 Dagen tent
 • 6,119 M
 • 16 Dagen lodge
 • 4 Dagen hotel
 • 18 Dagen trekking

Introductie :

De Lobuche Peak bestaat uit twee door een lange graat met elkaar verbonden toppen: de Lobuche West (6145 m) en de Lobuche East (6119 m).


Hoewel voor de Lobuche West een expeditie-vergunning nodig is, mag de Lobuche East wel op een trekking peak permit beklommen worden. De Lobuche East is vanuit klimtechnisch oogpunt de moeilijkst beklimbare ‘trekking peak’ van Nepal. Deelnemers moeten in uitstekende conditie zijn om deze top te bereiken…. Maar de prestatie wordt volop beloond door het adembenemende panorama dat we vanaf de top hebben!
Van Kathmandu vliegen we naar Lukla en vandaar trekken we via Namche Bazar, de ‘hoofdstad’ van het Khumbu Solo gebied, naar Gokyo. Gokyo ligt in het dal van de vijf meren aan de voet van de langste gletsjer van Nepal. Vanaf de Gokyo Ri, een uitzichtsberg boven Gokyo, hebben we een grandioos uitzicht op vier achtduizenders: de Cho Oyu (8201 m), de Mount Everest (8846 m), de Lhotse (8511 m) en de Makalu (8481 m)!
Om van Gokyo naar het Khumbu dal te komen, moeten we de vergletsjerde bergpas Cho La (5420 m) oversteken. Vanaf de pas wederom een schitterend uitzicht op o.a. de Ama Dablam.
Dan klimmen we door naar het Lobuche basecamp en vervolgens naar kamp I. Vanuit kamp I hebben we twee dagen de tijd om een toppoging Lobuche East te doen. Een lange klim door een steile sneeuw- en ijswand leiden ons naar de top. Daar aangekomen hebben we een panoramisch uitzicht!

Via de klassieke Everest-basecamp route dalen we af naar Namche Bazar. Het is dan nog een volle dag lopen terug naar Lukla, vanwaar we weer terugvliegen naar Kathamandu.

Informatie voor de 25d Lobuche Peak beklimming :

 • Route : Lobuche East
 • Moeilijkheidsgraad : ****
 • Aantal dagen : 23 dagen
 • Hoogste kamp : 5500 m
 • Hoogste punt : 6119 m
 • Gebied : Khumbu Regio
 • Hoogtepunten : Gokyo Ri, Gokyo, beklimming Lobuche

Dag per dag schema Bergbeklimmen in Nepal : 22d Lobuche Peak

 • Dag 01 : Aankomst Nepal

  Jagat onze office manager haalt jullie van de internationale luchthaven van Kathmandu op en brengt jullie naar jullie hotel. Na de nodige refreshments nodigen we jullie uit voor een lekker traditioneel nepalees dinner !

  Hotel + D

 • Dag 02 : Vlucht Kathmandu naar Lukla, trekking naar Phakding (3hr, 2610m)

  Vanuit Kathmandu vliegen we naar Solu Khumbu, het Everest-gebied. De toppen van de Langtang, Jugal en Rolwaling Himal trekken aan het oog voorbij en na ongeveer 45 minuten landen we op de spannende airstrip van Lukla. Het pad naar het ‘Dak van de Wereld’ begint met een afdaling naar de Dudh Kosi (= Melkrivier). Onderweg passeren we (het liefst linksom om een goed sonam af te dwingen!) gebedsmolens, gebedsmuren en rotsblokken die kleurig versierd zijn met spreuken en gebedsvlaggen. We kamperen in Phakding, met zijn eerste lange hangbrug over de rivier.

 • Dag 03 : Trekking naar Namche Bazar (6hr, 3440m)

  Het pad langs de Dudh Kosi loopt ‘Nepali flat’ en voert over verschillende hangbruggen. Bij Jorsale is het toegangshek van het Sagarmatha National Park, dat beroemd is vanwege zijn flora en fauna. Bij de checkpost wordt de permit gecontroleerd en betaalt de sirdar de national park fee. In de pijnboombossen leven onder meer tahrs (wilde geiten), muskusherten en de danphe, een blauwe fazant die het wapen van Nepal opfleurt. Hoog boven het dal uit torenen de eerste sneeuwbergen (Kusum Kanguru en de Tamserku) op. Direct na de laatste hangbrug begint de steile klim van 600 meter naar Namche Bazar. Bij helder weer hebben we op een hoekje van dit schitterende bospad misschien een eerste blik op de verre Mount Everest! Na de vele haarspeldbochten toch nog onverwacht bereiken we het drukke, maar gezellige marktplaatsje Namche Bazar.
  Lodge + O + L + D

 • Dag 04 : Rustdag in Namche

  Een welverdiende vrije dag, bedoeld voor de noodzakelijke hoogte-aanpassing. Niet om 6 uur, maar om 7 uur thee op bed. In en rondom Namche Bazar is voldoende te bezichtigen, zoals: de Tibetaanse (zaterdag)markt bij de stupa, souvenirwinkels, bakkerijen, het Sherpa-museum (met expositie klimgeschiedenis Everest) en het National Park Headoffice (met expositie). Wie zich fit voelt, kan een rondwandeling maken naar het hogergelegen Khumjung en het Everest View Hotel. Wie Mount Everest en het verdere verloop van de tocht wil zien zonder ver te stijgen, maakt een kans bij het National Park Headoffice (achter het legerkamp).

  Lodge + O + L + D

 • Dag 05 : Trekking naar Thame (5hr, 3820m)

  Het pad naar Thame begint boven Namche en leidt langs een van de meest complexe en pittoreske Mani walls (gebedsmuren) en vele gebedsvlaggetjes. Bij Thamo (3490 m) passeren we een prachtig beschilderde toegangspoort. Bij Thomto zien we de resten van een dam , gebouwd voor een hydro-elektrisch project, maar verwoest in 1985 tijdens een grote modderstroom. Het project is nu verder stroomopwaarts opnieuw opgebouwd en zal in de toekomst het hele Solo Khumbu gebied van stroom moeten gaan voorzien. Vanaf Thamo gaat het pad eerst steil omhoog, alvorens steil af te dalen naar de hangbrug over de bulderende Bhote Koshi. Vlak voordat we de brug oversteken zien we aan onze rechterhand rotsschilderingen van Guru Rimpoche. Dan nog een laatste steile klim naar Thame, vanwaar we prachtige uitzichten hebben op de Teng Kangpoche (6500 m) en Kwangde (6178 m). Net ten noorden van Thame bevindt zich een politie check post; westerlingen mogen de handelsroute tussen Nepal en Tibet in deze vallei niet verder noordwaarts vervolgen.

  Lodge + O + L + D

 • Dag 06 : Trekking naar Marlung (6-7hr, 4210m)

  We volgen dezelfde route terug langs de Bhote Khosi rivier, maar slaan net boven Namche Bazar linksaf richting Khumjung. We steken de Shyangboche airstrip over , waarna we afdalen naar Khumjung. In Khumjung bevindt zich de Sir Edmund Hillary school die we samen verkennen.

  Lodge + O + L + D

 • Dag 07 : Trekking naar Gokyo via de Mon La en Renjo La pas (7-8hr, 4790m)

  Het is een pittige klim naar Mon La, een pas op 4000 m hoogte. Maar de inspanning wordt beloond door een indrukwekkend panorama dat we vanaf de top mogen aanschouwen. We hebben uitzicht op vele zes-, zeven- en zelfs achtduizenders, waaronder de Ama Dablam (6856 m) en de Mt. Everest (8850 m). Het is een steile, vrij pittige afdaling van Mon La naar Phortse (3680 m) over zand en los gruis. Phortse ligt op een idyllisch plekje midden tussen de bossen pal aan de rivier de Dudh Khosi. De Dudh Khosi wordt gevoed door de gletsjers die o.a. vanaf de Cho Oyu (8188 m) naar beneden komen glijden. Vanaf Phortse zullen we de komende dagen alleen nog maar stijgen. We beginnen met een klim door de bossen, die we bij Dole (4200 m) weer verlaten. We lopen nu in de Himalaya-weiden. Al snel zien we de indrukwekkende zuidwand van de Cho Oyu opduiken. Van hieruit gaat het verder naar Gokyo.

  Lodge + O + L + D

 • Dag 08 : Rustdag in Gokyo (4790m)

  Een reservedag, die misschien al gebruikt is of niet. Deze dag kan benut worden om lekker uit te rusten, de was te doen, bij te slapen en veel te drinken! Degenen die zich fit voelen kunnen een dagtocht ondernemen naar het vijfde meer. Het is een mooie tocht langs en over de zijmorenen van de Ngozumba gletsjer, de langste gletsjers van Nepal. Ook mogelijk, is om naar de Gokyo Ri te wandelen voor het ontbijt en lekker de zon te zien opkomen over de Mt Everest.

  Lodge + O + L + D

 • Dag 09 : Trekking naar Thanga

  Vanaf Gokyo lopen we een klein stukje terug naar het zuiden. Bij het tweede meer slaan we linksaf en klimmen de morenenrug van de Ngozumba gletsjer op. Aan de gletsjerzijde van de rug dalen we af de gletsjer op. De gletsjer is grotendeels bedekt door stenen en rotsblokken en gelukkig is de route er over duidelijk aangegeven met steenmannetjes. Aan de overzijde klimmen we de andere morenrug op en dalen daarna af naar Dragnag, dat op 4700 m ligt. Het is vandaag geen lange tocht, maar we moeten onze energie ook sparen voor de pittige dag van morgen. We overnachten in Thanga, een kleine nederzetting.

  Lodge + O + L + D

 • Dag 10 : Trekking naar Lobuche via de Cho La pas (5367m) (6-7hr, 4950m)

  We staan vroeg op en na ons vaste ritueel van ‘bed-tea’, ‘washing water(s)’ en ‘breakfast ready’ gaan we op pad. Na een geleidelijke stijging staan we bovenaan een dalletje. We zien de Cho La al voor ons liggen. DeCho La is de hoge bergpas van de Gokyo-vallei naar de Khumbu-vallei. Het alpine terrein (rotsblokken, smalle paden, sneeuw en ijs) vraagt om wat meer bergwandelervaring dan de klassieke route. We moeten eerst het dalletje doorkruisen en beginnen dan aan de pittige klim naar de pas. Het geklauter over deze blokken en richels vereist een goede concentratie. Maar wederom wordt onze inspanning beloond door een prachtig panorama. We zien de driehoek van de Ama Dablam en de bergen van de Rolwaling Himal. Bovenop de pas staan we op de eenvoudige gletsjer die ons richting Tsholo leidt. Aan het einde van de gletsjer is het nog even doorbijten naar onze kampplek op 4950 meter.

  Lodge + O + L + D

 • Dag 11 : Trekking naar Ghorak Shep en uitstap naar het EBC (6-7hr, 5180m)

  We steken verder door naar Ghorak Shep en maken een uitstap naar het Everest Base Camp. Ook deze dag is belangrijk als acclimatisatie.

  Lodge + O + L + D

 • Dag 12 : Trekking naar Kalla Pattar en terug naar Lobuche (7-8hr, 4380m)

  Vandaag staan we vroeg op om van een heerlijk uitzicht te genieten. Nog voor het ontbijt zijn we al op weg naar de Kalla Pattar, een op 5550m hoogte gelegen uitzichtspunt, met zicht op de Mt Everest. Bij de eerste zonnestralen zijn we getuige van een magistraal schouwspel, als de Mt Everest langzaam ontwaakt. Daarna gaan we terug naar Ghorak Shep voor het ontbijt en dalen dan af naar Lobuche.
  Lodge + O + L + D

 • Dag 13-14 : Lobuche Base Camp (5400m)

  Vanuit Lobuche trekken we naar het Lobuche Base Camp op 5400m. Het pad is van goede kwaliteit en we vorderen dan ook snel. Alleen het laatste stukje van het pad gaat over een rotsachtige ondergrond die soms steil is. Eenmaal op de Lobuche gletsjer genieten we van de spectaculaire uitzichten op de Cholatse, Mt Everest, Ama Dablam,…De volgende dag gebruiken we voor sneeuwgewenning en een herhaling van de rescue technieken.

  Tenten + O + L + D

 • Dag 15 : Toppoging Lobuche Peak ! (8-9hr, 5400m)

  De wekker gaat vroeg! Al voor zonsopgang moeten we op pad voor de toppoging Lobuche East. Vanaf het einde van het meer lopen we onderlangs de gletsjer naar een rug vanwaar we Lobuche en de Khumbu gletsjer ver beneden ons in het dal kunnen zien liggen. Afhankelijk van de sneeuw condities volgen we deze rug of gaan we er onderlangs. Aan het einde van de rug komen we op een sneeuwtop, waarvan de meeste klimmers denken dat dit de ‘false summit’ (5980 m). De ‘false summit’ ligt echter pas aan het einde van de messcherpe graat. Dan dalen we af naar een pasje, waar de lange klim door een steile sneeuw- en ijswand naar de top begint. De Lobuche East is de meest technische trekking peak van Nepal. De steile topwand vergt een goede concentratie en langs de vaste touwen klimmen we stap voor stap omhoog naar de 6119 m hoge top van de Lobuche East. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend! We zien een 360 graden panorama van hoge sneeuwtoppen! De Lobuche Peak bestaat eigenlijk uit twee toppen: Lobuche East (6119 m) en Lobuche West (6145 m). Hoewel voor de Lobuche West een expeditie-vergunning nodig is, mag de Lobuche East wel op een trekking peak permit beklommen worden. Tijdens een Zwitserse expeditie hebben Laurence Nielson en Sherpa Ang Gyalzen de Lobuche East op 25 april 1984 voor het eerst beklommen. We dalen weer af naar Lobuche basecamp.

  Tenten + O + L + D

 • Dag 16 : Trekking naar Dingboche (6hr, 4350m)

  Van Lobuche Base Camp, volgen we de zijmorenen van de Khumbugletsjer bergafwaarts. Elke stap lager levert een hap meer zuurstof op. Wat gaat het afdalen toch snel vergeleken bij het stijgen! In Dingboche zullen we onze kampplaats opbouwen. Pheriche is een klein dorp met enkele lodges en de kliniek van de Himalayan Rescue Association waar regelmatig hoogtezieke trekkers langs komen die in te korte tijd naar boven zijn gestormd. Er zit dan niets anders op dan afdalen. Bij Dingboche is de ‘afslag’ naar het Imja dal, het dal van Chhuckung en de Island Peak. De Imja Khola rivier wordt gevoed door vele gletsjers afkomstig van o.a. de Lhotse-Nuptse zuidwand, de Amphulapche, de Island Peak en de Imja Tse Himal. Het natuurlijke stuwmeer Imja Tsho, onderaan de Imja Tse Himal, wordt ingedamd door zijn eigen eindmorenen. Vooral het steeds sterker wordende broeikaseffect leveren een bedreiging voor alle nederzettingen stroomafwaarts van dit meer. Door de stijgende temperatuur smelten de gletsjers steeds verder af, de eindmorenen zal oververzadigd raken en de dam zal breken met een levensgevaarlijke modderstroom tot gevolg.

  Lodge + O + L + D

 • Dag 17 : Trekking naar Tengboche (4-5hr, 3840m)

  We volgen de Imja Khola rivier stroomafwaarts. Het eerste deel van het traject naar Pangboche dalen we de benodigde hoogtemeters. Dan komen we in een vlakke vallei die we vervolgen tot aan de laatste stevige klim naar Pangboche. Iets verder ligt Tengboche, in het klooster werd een heuse yetiscalp bewaard, maar deze is helaas gestolen. In de namiddag nemen we deel aan de lokale ceremonie.
  Lodge + O + L + D

 • Dag 18 : Trekking naar Namche (4-5hr, 3440m)

  De gister tijdens de laatste klim gestegen hoogtemeters mogen we vandaag weer net zo hard afdalen aan de andere kant van Tengboche. Al snel overschrijden we de boomgrens en dalen we door prachtige bossen naar de hangbrug bij Changme. En zoals het een typisch Nepalees bergpad betaamd, mogen we na de hangbrug dezelfde meters weer gelijk omhoog! Via Deboche, waar een vrouwenklooster gevestigd is, klimmen we door tot op de kam, waarop het Thyangboche-klooster ligt. Dit klooster is in 1988 bijna geheel afgebrand, maar dankzij buitenlandse steun in 1993 feestelijk heropend tijdens het Mani Rimdu-festival. Dit jaarlijkse najaarsfestival is beroemd geworden door de maskerdansen die de monniken opvoeren. Aan de andere kant van de kam dalen we opnieuw af, steken wederom de rivier over en stijgen ook nu weer aan de andere kant dezelfde meters omhoog. Het pad loopt ‘Nepali flat’ hoog boven de Dudh Kosi rivier naar Namche Bazar. Zittend op een terrasje in Namche, is het goed terugdromen over de opgedane indrukken tijdens de afgelopen dagen.
  Lodge + O + L + D

 • Dag 19 : Trekking naar Lukla (6-7hr, 2800m)

  Nog een flinke laatste tippel van Namche naar Lukla. In Lukla kamperen we bij de lodges en ’s avonds is er ruimschoots tijd om de begeleidingsgroep te bedanken voor de goede zorgen. Een prachtig avontuur is ten einde.
  Lodge + O + L + D

 • Dag 20 : Vlucht naar Kathmandu (40min)

  Terugvlucht naar Kathmandu, de rest van de namiddag staat jullie vrij ter beschikking.

  Hotel + O

 • Dag 21 : Reservedag

  Deze dag is als reservedag ingepland. Het kan zijn dat het weer in Lukla niet optimaal is en daarom is deze dag noodzakelijk. Naar wens, kunnen we vandaag als sightseeing inkleden, maar het kan net zo goed een vrije dag zijn om nog souvenirs te kopen. ’s Avonds verwelkomen we jullie voor een wereldberoemd afscheidsdinner naar goede Himalayan Leaders traditie !

  Hotel + O

 • Dag 22 : Transport naar de internationale luchthaven van Kathmandu

  Vandaag verzorgen we nog het transport naar de luchthaven van Kathmandu en hopen jullie volgend jaar voor een nieuw avontuur te mogen begroeten !

  Hotel + O

Beste seizoen

Beste seizoen
van maart tot november

Inbegrepen:

 • Pickup van luchthaven en transport naar hotel
 • Volledige tentuitrusting met eettent, slaaptent en keukentent.
 • 3 maaltijden per dag, bereid door een van de beste bergkoks van Nepal.
 • Officiele senior NMA Berggids
 • Gelicentieerde drager(s)
 • Verzekering, uitrusting voor gids en drager(s)
 • Bijdragen aan het pensioensfonds van de medewerkers
 • Permit voor Sagarmatha National Parc
 • Lokaal vervoer en vliegtuigticket naar en van Lukla
 • Binnenlandse luchthaventax
 • Accomodatie en eten in guesthouse tijdens de trekking

Niet inbegrepen:

 • Persoonlijke verzekering

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Feedback per klant

OVERALL RATING: 0.0
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden