• Gemakkelijk **
 • 3,050 M
 • 9 Dagen hotel
 • 1 Dagen trekking
In de oostelijke Himalaya ligt het bijzondere bergstaatje Bhutan, ook wel Druk Yul of “Land of the Thunder Dragon” genoemd. De noordgrens wordt gevormd door besneeuwde en vergletsjerde bergketens die tot 7500 meter hoog reiken, terwijl in het lage zuiden het oerwoud overheerst. Door de hoogte van de kosten van een verblijf in Bhutan worden de toeristenaantallen in de hand gehouden en beperkt tot ongeveer 5000 per jaar. De meeste daarvan bezoeken Paro en Thimpu, het hoofdstadje van Bhutan. 

Buiten het feit dat het ’s werelds enige Tibetaans-Mahayana koninkrijk is, wordt nergens zo in harmonie met de natuur geleefd als in dit kleine Himalaya landje. Ook cultureel en landschappelijk is Bhutan zeer bijzonder. De inwoners van Bhutan gaan traditioneel gekleed en nog steeds worden eeuwenoude tradities in ere gehouden.

Eeuwenlang leefde Bhutan totaal afgesloten van de buitenwereld, toerisme is pas sinds de jaren 70 mogelijk, is streng gereguleerd en volledig in handen van het ministerie van toerisme. Om het aantal bezoekers te beperken is er bepaald dat toeristen ongeveer 200 dollar per dag betalen.

De kloosterburchten (Dzongs) van Bhutan zijn beroemd, ze zijn vaak imposant om te zien en gebouwd op de mooiste plaatsen. De bekendste is Taktsang Dzong, het Tijgers Nest, dat spectaculair tegen de rotsen “geplakt”is. Zeer bijzonder is het ook om een Tse Chu bij te wonen. Deze religieuze kloosterfestivals worden overal in het land gehouden worden om Goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. De monniken van het klooster dragen prachtige kostuums en maskers en beelden verschijningsvormen van Padmasambhava dansend uit op de indrukwekkende tonen van de festivalmuziek. De bevolking draagt tijdens deze boeddhistische festivals de mooiste kostuums en zijn behangen met prachtige sieraden. De festivals duren vaak meerdere dagen en de data worden vastgesteld aan de hand van de maankalender.

Dag per dag schema Bhutan 9d cultuur

 • Dag 1 Vlucht Kathmandu (Nepal) naar Paro (Bhutan)

  Himalayan Leaders zorgt voor transport van uw hotel naar Tribhuvan Airport in Kathmandu. Met de nationale luchtvaartmaatschappij van Bhutan, Druk Air, vliegt u vervolgens naar het enige vliegveldje van Bhutan. Druk Air is één van de kleinste nationale luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Onderweg kunt u genieten van het uitzicht op wit besneeuwde bergtoppen in Nepal en Bhutan, een onvergetelijk begin van uw kennismaking met Bhutan.

  Paro Sightseeing: Uw gidsen van Himalayan Leaders verwelkomen u op Paro Airport (met Tashi Khadar) en begeleiden u tijdens het korte ritje naar uw hotel. Na de welkomstthee rijden we naar Ta Dzong (dat gebouwd is in 1656 en werd gerestaureerd in 1968), een “antieke wachttoren”, waar nu het Nationaal Museum gevestigd is. Het centrale gedeelte van dit museum is een complex waarin de historie van het Boeddhisme is beschreven. Verder zijn er eeuwenoude religieuze voorwerpen en thangka’s te bewonderen.

  Paro Rimpung Dzong (“Heap of Jewels”), is in 1646 gebouwd door Shabdrung Ngawang Namgyal, het centrum van de civiele en religieuze autoriteit in deze vallei. Hier kunt de mooiste voorbeelden van Bhutanese architectuur aanschouwen. Ook vindt hier elk jaar de belangrijkste Tse Chu van Bhutan plaats. Het uitrollen van een enorme thangka vormt het hoogtepunt van het festival. Bewonderende blikken van het publiek vallen de thangka ten deel.

  Ook bezoeken we Kichu Lhakhang, gebouwd in 659 A.D door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Dit klooster is één van de 108 kloosters gebouwd in de Himalaya regio door de Tibetaanse koning om demonen uit de regio te verdrijven. De overige 107 kloosters liggen in de buurlanden van Bhutan en zijn in geometrische vorm gebouwd met Lhasa als middelpunt.

  In de avond rijden we naar de ruïnes van Drukgyal Dzong, gebouwd in 1647 door de grote Shabdrung Ngawang Namgyal, oprichter van middeleeuws Bhutan. Het klooster werd halverwege de 20 e eeuw verwoest door brand. We bekijken de restanten en genieten op een heldere dag van een onvergetelijk uitzicht op Mt. Jhomolhari (7,314 m).

 • Dag 2: Paro Sightseeing - Thimpu Sightseeing

  Na een vroeg ontbijt maken we een excursie naar Taktsang Monastry . Dit is een speciale dag, met een excursie naar het uiterst spectaculair gelegen Taktsang (Tijgersnest) klooster !!! Na een kort ritje maken we een wandelingetje naar Satsam Chorten, van hier lopen we nog een uur tot we bij het uitkijkpunt op het schitterende klooster komen. Het pad klimt eerst door een prachtig bos vol pijnbomen, die veelal bedekt zijn met baardmossen en soms zijn behangen met uitbundig wapperende gebedsvlaggen. We nemen een kleine pauze bij Taktsang Jakhang (cafeteria) en daarna is het nog maar een klein stukje tot we het wereldberoemde Taktsang klooster zien liggen, ogenschijnlijk binnen handbereik. De oorspronkelijke Lhakhang is gebouwd rond de grot waar Guru Rinpoche mediteerde. Dit ongelooflijke klooster kleeft als het ware aan de rand van een loodrechte rots die 900m de diepte induikt tot op de bodem van de vallei beneden. De legende zegt dat Guru Rinpoche, die Boeddhisme naar Bhutan bracht, hier vloog op de rug van een tijger, Dorji Drolo, van wie wordt gezegd dat het zijn favoriete begeleider was. Guru Rinpoche verjoeg hierbij de tegen het boeddhisme vechtende demonen.

  Na de lunch rijden we naar Thimphu waar we de National Memorial Chorten (1974) bezoeken die gebouwd is ter ere van de overleden koning Jigme Dorji Wangchuk, “De Vader van Modern Bhutan”.  De chorten is gebouwd in typische Tibetaanse stijl. Er zijn talloze religieuze schilderingen en beelden die zowel de vredige als de wraakzuchtige kant van Boeddhistische goden laten zien. Deze chorten is ook het religieuze centrum voor de mensen die woonachtig zijn in Thimphu.

  Hierna bezoeken we Dupthop Lhakhang één van de weinige overgebleven nonnenkloosters in Bhutan. Bezoek Changkha Monastery (Dit klooster is gebouwd in de 15e eeuw door lama Phajo Drugom Zhipo) waar de pasgeboren kinderen uit de Thimphu vallei heen worden gebracht om de zegen van hoge lama’s te ontvangen.

  Afsluitend brengen we een bezoek aan de Mini Zoo waar we Takin, het nationale dier van Bhutan, kunnen zien. Dit dier komt alleen in de Himalaya regio voor, het hoofd ziet er uit als dat van een geit en het lichaam lijkt op dat van een koe of yak. Voor zonsondergang rijden we naar het Sangay gang uitkijkpunt (2685 meters) vanwaar we een schitterend uitzicht over de volledige Thimphu vallei hebben. De heuvel is bovenop bedekt met honderden kleurige gebedsvlaggen.

 • Dag 3: Thimpu sightseeing

  Vandaag gaan we onder meer naar de Nationale bibliotheek, waar zich tal van eeuwenoude Boeddhistische manuscripten bevinden alsmede de nationale Painting school waar traditionele kunst in ere wordt gehouden door de manier waarop thangka’s (heilige Boeddhistische religieuze “rollen”) worden gemaakt .We bezoeken verschillende klaslokalen, waar verschillende studenten volgen veelomvattende cursussen die starten met tekenkunst en worden vervolgd met schilderen en beeldhouwkunst. Ook bezoeken we het Traditional Medicine Institute waar medicijnen worden geprepareerd volgens eeuwenoude recepten. In het Handicraft Emporium kunt u verschillende soorten Bhutanese kunst etc. kopen.

  Na de lunch lopen we naar Tango Monastery. De weg naar Tango is een klim van 280 meter en het duurt ongeveer een uur voor we het klooster bereiken. Lama Gyalwa Lhanampa stichtte het klooster in de 12 e eeuw. Dit is één van de beste plaatsen in Bhutan om te mediteren.

  ’s Avonds bezoeken we het Tashi Cho Dzong (Fort van de glorieuze religie), gelegen aan de oevers van de Wang Chu rivier. Deze dzong wordt bevolkt door ongeveer 2000 monniken en mag rustig majestueus genoemd worden. Van buiten ziet het er uit als een witte onneembare vesting. Op dit moment is het zowel de zetel van de regering als de zomerresidentie van de Je Khenpo (religieuze top van Bhutan).

 • Dag 4: Thimphu - Punakha

  Vroeg ontbijt en vervolgens rijden we naar Punakha (de vroegere winterhoofdstad van Bhutan) via de Dochula Pass, waar we 108 Bhutanese Stupas kunnen bewonderen. Als het helder weer is zien we met sneeuw bedekte Himalaya pieken. Op weg naar Punakha bezoeken we als het mogelijk is Punakha Dzong . Deze machtige Dzong ligt tussen 2 rivieren en om het fort te bereiken lopen we over een grote hangbrug. De Dzong ligt tussen een mannelijke (Pho Chu) en een vrouwelijke (Mo Chu) rivier en heeft daarom wel wat weg van een soort schip. De bouw van deze Dzong was door Guru Rimpoche als volgt voorspeld; “.iemand met de naam Namgyal zal aankomen op een heuvel die lijkt op een olifant”. Er was een kleiner gebouw hier dat Dzong Chu (kleine Dzong) genoemd werd waar een Boeddha beeld stond. Er wordt verteld dat Shabdrung de architect, Zowe Palep, opdroeg om voor het beeld te slapen. Terwijl Palep sliep nam Shabdrung hem in zijn dromen mee naar Zangtopelri en liet hem het paleis van Guru Rinpoche zien. Via deze dromen ontving de architect het design voor de nieuwe Dzong, die in overeenstemming met de traditie nooit op papier werd gezet. De Dzong werd Druk Pungthang Dechen Phodrang (Paleis van Grote Vreugde) genoemd. Het veroverde oorlogstuig van de strijd met de Tibetanen wordt hier bewaard. Punakha is nog steeds het winterverblijf van Je-Khenpo and Koning Jigme Dorji Wangchuk riep de nieuwe nationale partij hier bijeen in 1952. In de avond maken we een korte wandeling door de velden naar Chimi Lhakhang, welke werd gebouwd door Lama Drukpa Kuenley in de 15e eeuw. (Deze monnik is bekend vanwege zijn filosofie “Verlossing door sex” ). Hij bedwong demonen door zijn “Magische Bliksemstralen “. De tempel staat ook bekend als “De tempel van der vruchtbaarheid “.  Onvruchtbare vrouwen komen van heinde en verre naar deze tempel om gezegend te worden. Een paar jaar geleden stond er een artikel over deze tempel in de Washington Post.

 • Dag 5: Punakha - Wangduephodrang - Trongsa

  Op dag 5 van ons programma rijden we naar Trongsa. Onderweg bekijken we de vallei van Wangdiphodrang wat inhoudt: een bezoek aan Wangdiphodrang Dzong, gebouwd in 1638 op een rotsachtige heuvel. De legende vertelt dat toen mensen die locatie van het fort zochten er 4 raven wegvlogen in alle windrichtingen. Dit werd beschouwd als een gunstig signaal, dat verspreiding van de religie in alle vier richtingen van het kompas inhield. Bij de Dzong komen de Mo Chu en de Tang Chu rivier samen.

  Als we verder rijden passeren we de Pelela Pass die 3250 meter hoog is. In de herfst hebben we van hier een werkelijk fantastisch uitzicht op de besneeuwde Himalaya toppen in de verte. We lunchen in het Chendebji Restaurant en bezoeken het Chendebji Monastery. Voor de bouw van dit klooster heeft Swayambhunath in Kathmandu model gestaan en het is gebouwd in the 19e eeuw door Lama Shida uit Tibet, om de resten van een kwade geest die op deze plek gedood werd te bedekken.

 • Dag 6: Trongsa sightseeing

  Na het ontbijt bekijken we Trongsa Dzong, de indrukwekkendste dzong van Bhutan. Het is een werkelijk imposant complex waar toeristen echter (meestal) niet worden toegelaten. Trongsa wordt al van verre gedomineerd door de aanblik op deze dzong. De gele daken steken fel af tegen de imposante bergketens op de achtergrond.

  Vanaf Ta Dzong (voorheen een uitkijktoren over de dzong) hebben we een prachtig uitzicht over de gehele Trongsa vallei inclusief Trongsa Dzong. Geïnteresseerden kunnen een korte wandeling naar het dorpje ondernemen en mooie foto’s maken. Tijdens de vrije uurtjes in de avond kunt u het kleine Trongsa dorpje bekijken .

 • Dag 7 Trongsa - Gangtey

  We rijden naar Wangdiphodrang via Gangtey en lunchen in de Gangtey vallei . Het is één van de mooiste gletsjer valleien van de Himalaya. Gangtey Gompa is prachtig. Het is een klooster van de Nyingmapa orde en is aangesloten bij andere Nyingmapa kloosters waaronder Tamshing in Bumthang. We ontdekken de Phobjikha vallei, die bekend staat om de zwartnek kraanvogels in de winter. Deze kraanvogels zijn zeer zeldzaam en worden in hun voortbestaan bedreigd en goed beschermd door de overheid. Ze vliegen naar de Phobjikha vallei die hun winterverblijf is. De kraanvogels vliegen 3 keer kloksgewijs om de Gangtey Gompa uit eerbied voor het klooster voor ze in de vallei neerstrijken. Voor ze in het vroege voorjaar terugvliegen naar Tibet herhaalt dit ritueel zich. Tijdens onze tocht kunt u de kraanvogels vanaf verschillende stopplaatsen fotograferen. Onderweg genieten we van mooie uitzichten over verschillende valleien.

 • Dag 8: Wangdiphodrang - Thimpu

  Na ons ontbijt rijden we naar Thimpu waar we Simthokha Dzong bezoeken. Het is het oudste Dzong in Bhutan. Tevens bekijken we deze morgen een Bhutanese traditionele papierfabriek. Na de lunch rijden we terug naar Paro en is er nog wat tijd ter vrije besteding.

 • Dag 9: Vertrek naar Kathmandu

  Vroeg ontbijt en retourvlucht met Druk Air naar Kathmandu.

  Bij aankomst in Kathmandu wordt u door Himalayan Leaders opgehaald van het vliegveld en naar uw hotel in Kathmandu gebracht.

Beste seizoen

Beste seizoen
Oktober tot Mei

Inbegrepen:

 • Vervoer van en naar de luchthaven
 • ALLE ingangstickets voor de sightseeing inbegrepen (bij vele europese touroperators niet inbegrepen)
 • Begeleiding door opgeleide gidsen tijdens de culturele sightseeing
 • Privaat vervoer tijdens de gehele tour
 • Begeleiding door ervaren cultuurgids tijdens de sightseeing
 • Engelssprekende ervaren gidsen

Niet inbegrepen:

 • Lijnvlucht europese luchthaven - Nepal (kan door Himalayan Leaders geboekt worden)
 • Persoonlijke verzekering
 • Reisverzekering incl. repatriëring per helikopter redding in geval van nood
 • Internationaal vliegticket
 • Visa India (40 euro) en Nepal (35 euro)
 • Persoonlijke uitgaven

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Bagage

We adviseren om je bagage mee te nemen in een flexibele rugzak, schoudertas of sporttas. In verband met de beperkte bagageruimte willen we je vragen om geen harde koffer mee te nemen. Neem vooral niet te veel mee, maar beperk je tot wat je echt nodig hebt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het dragen van je bagage naar de accommodatie. Luchtvaartmaatschappijen hanteren meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo. Het is mogelijk dat luchtvaartmaatschappijen voor hun binnenlandse vluchten een lagere bagagelimiet hanteren van bijvoorbeeld 15 kilo.

Kleding
In de Himalaya heerst overdag een prettige temperatuur en ’s nachts is het behoorlijk fris, vooral in de wintermaanden.. Houd rekening met grote temperatuurverschillen! Het is handig om ‘laagjes-kleding’ mee te nemen: kleding die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. Comfortabele, lokale kleding is vrijwel in iedere plaats te koop. In de meeste hotels kun je je kleding laten wassen.
Het is raadzaam om in India en Bhutan het lichaam zoveel mogelijk te bedekken. Passende kleding beschermt je niet alleen tegen de zon en de warmte, maar getuigt ook van respect voor de cultuur. Het contact met de lokale bevolking verloopt een stuk prettiger als je je aan de lokale normen en waarden weet aan te passen. Voor vrouwen beschermt het ook tegen ongewenste aandacht: vrouwen met blote schouders, in korte broek of rok, worden in India soms als seksueel uitdagend gezien. In India is het dus beter om een lange broek of rok en een T-shirt of blouse met lange mouwen te dragen. Ook voor mannen geld dat de schouders en bovenbenen (tot en met de knieën) beter bedekt kunnen zijn. Bedenk dat je bij heilige plaatsen en/of tempels er in ieder geval ‘netjes’ uit moet zien; soms gelden er strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn.
Voor de grote festivals in Bhutan gelden vaak nog strengere kledingvoorschriften: lange broek (geen spijkerbroek), schouders en armen bedekt en een kraag; een sjaal wordt dan niet geaccepteerd.

Wat je écht nodig hebt:
– rugzak(je) voor je dagelijkse uitstapjes voor in de bus
– warme wollen trui of fleece
– regenjack / windjack
– lakenzak
– als je contactlenzen draagt, neem dan ook een bril mee
– hoofddeksel, goede zonnebril en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (voor gezicht)
– handdoek
– kleurenkopie van je paspoort
– kleurenkopie van het visum van India
– 6 kleurenpasfoto’s (zie visuminformatie)
– geprinte versie van je internationale e-ticket i.v.m. toegangscontroles op de Indiaase vliegvelden

Wat je niet hoeft mee te nemen:
– slaapmatje
– slaapzak
– klamboe

Zwaarte

Schwierigkeitsgrad I – sehr leicht

Die Schwierigkeitsbewertung gilt für Trekking, Wandern, Hochtour, Klettersteig, Schneeschuhwandern und Klettern
Die Schwierigkeitsbewertung dient zur Orientierung und Vorauswahl. Bitte beachten Sie unbedingt die genauen Anforderungen im jeweiligen Detailprogramm.

CHARAKTER
Diese Touren eignen sich für Einsteiger. Sie fühlen sich auf breiten und einfachen Wegen am wohlsten. Sie haben Spass an der Bewegung in der Natur.

VORBEREITUNG
Diese Touren stellen keine besonderen Anforderungen an Sie.
Keine Vorbereitung notwendig.

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden