• Gemiddeld
 • 13 Dagen tent
 • 4,070 M
 • 8 Dagen hotel
 • 13 Dagen mountainbiken

Adembenemende en wereldwijd unieke mountainbike expeditie door de Himalaya, over de hoogste passen op aarde !

Een van de grootste uitdagingen in de Himalaya voor mountainbikers, is deze nieuwe, adembenemende expeditie door het Himalayagebergte ! In totaal bieden we 2 variaties aan, van deze paradijslijke expeditie : de Shimla naar Leh voor de ervaren mountainbikers, en de Shimla naar Manali voor de geambitioneerde mountainbikers. Waar vroeger karavanen voor weken op pad waren, tussen Indie en Centraal Azie, zijn wij nu op een unieke manier met de mountainbike, op een avontuurlijke route onderweg ! We mountainbiken door het legendaire Spiti dal, gelegen aan de grens met Tibet. De Kumzum La pas, verbindt Manali met Leh, en deze expeditie draait rechtsaf en brengt ons naar Manali. Op kleine gravelwegen en single tracks, komen we aan het Tsomoriri meer en ons ontgaat de indruk niet, dat we hier in “klein Tibet” zijn.

Deze expeditie heeft naast een hoog sportief karakter, ook een hoog landschaps- en cultuurkarakter : Hindutempels, verstopt in eeuwenoude bossen, groene alpineweiden die door bergnomaden bewoond worden, bizarre canyons waardoor zich rivieren een weg banen, reusachtige zoutzeeën en buddistische kloosterburchten in de groene Indus-vallei. Een unieke expeditie op het “dak van de wereld” !

We ervaren hier een waar expeditiekarakter, wegens de moeilijke omstandigheden en  de grote hoogte. In totaal mountainbiken we meer dan 750km, over 5 passen met een hoogte van meer dan 4500m en overbruggen meer dan 12000m hoogteverschil !!

Dag per dag schema Mountainbiken in India : 21d Shimla naar Manali

 • Dag 01 : Aankomst in New Delhi

  Vervoer van het vliegveld naar het hotel in de gezellige wijk van New Delhi. In de smalle straten vind je honderden kleine winkels en restaurantjes. We trakteren je op een verfrissing en s ’avonds op het uitgebreide welkomstdiner met Himalayan Leaders. Proef daarbij van het typische indische eten en vergeet vooral ook niet de lokale drankjes.

  Overnachting in hotel met ontbijt.

 • Dag 02 : Sightseeing in New/Old Delhi

  Na een lekker ontbijt, gaan we op stap om New en Old Delhi te verkennen. We duiken onder in het lokale bruisende leven met constant claxonerende auto’s, straatverkopers, heilige koeien en riksjahs, de typische indische driewielers ! Het geheel werkt erg chaotisch maar werkt vrij efficient en voor ons went het al na een uurtje. We bezoeken de befaamde bezienswaardigheden en genieten dan van een riskjatocht door Old Delhi.

  Overnachting in hotel met ontbijt.

 • Dag 03 : Trein / mountainbike naar Shimla

  ’s morgensvroeg gaan we richting treinstation en nemen de trein naar Chandigarh. Je merkt direct bij het verlaten van New Delhi, dat het erg rustig wordt op het platteland. Deze spoorweg is bekend, omdat het in 2008 aan het UNESCO erfgoed werd toegevoegd. De verbinding werd in de 19de eeuw gebouwd door de Britse koloniale regering om het transport tussen Shimla en New Delhi te vergemakkelijken. In totaal is de verbinding slechts 96km lang, maar wint daarmee 1420 hoogtemeters, 864 bruggen, 102 tunnels en 919 bochten ! Aangekomen in Chandigarh laden we onze hele uitrusting in de jeeps die klaarstaan om ons naar Barga te brengen. Van daaruit springen we op de mountainbike en leggen de eerste 60km naar Shimla af ! Dit gaat over vlak terrein en is de ideale introductie tot dit Indische “fietsavontuur” ! Shimla werd in 1819 door de Britten ontdekt die vooral de koelere berglucht apprecieerden. Niets voor niets noemden ze Shimla ” Queen of the Hills”.

  Overnachting in hotel met ontbijt. (250km trein/jeep, 60km mountainbiken, totaaltijd 7/8hr)

 • Dag 04 : Mountainbiken naar Thanedar (2348m)

  Vandaag dan onze eerste “echte” mountainbikedag ! Na ons ontbijt, rijden we op de oude Hindustan-Tibet weg naar Kotarh, waar we het hele dorp afspeuren naar resten uit de Himachal geschiedenis. In 1916 bracht Samuel Stokes vanuit Philadelphia namelijk de eerste appelboompjes mee en sindsdien zijn de “Starking Delicious” uit deze streek nog altijd erg bekend.

  Overnachting in tenten met ontbijt, lunch en dinner (85km mountainbiken, totaaltijd 6hr)

 • Dag 05 : Mountainbiken naar Sarahan (2165m)

  Er wordt gefluisterd, dat de goden erg schikkelijk waren, toen ze Sarahan ontwierpen. Halfweg op een berghelling, is de toevoerweg begroeid met grote dennebomen en prachtig oude, statige eikebomen. De velden en de appelgaarden die het dorp omringen, geven het een paradijselijk karakter. Net boven Sarahan verandert de omgeving opnieuw, met heerlijk ruikende bloemen en kruiden. De hele rit is over vrij vlak terrein, en dit geeft ons dan ook de mogelijkheid om ten volle te genieten van de prachtige omgeving.

  Overnachting in tenten met ontbijt, lunch en dinner (97km mountainbiken, totaaltijd 7hr)

 • Dag 06 : Mountainbiken naar Sangla (2744m)

  Elke 6 maanden ontdoen zich de Himalayavalleien van Kinnaur en Spiti van hun wintervacht en ontwaken in een geheime wereld van geuren en kleuren. Vandaag rijden we door de Sangla Vallei en genieten van haar pracht, tot we naar 2744m hoogte stijgen. De klim is geleidelijk maar een paar stukjes “vals plat” zorgen bij sommigen voor een eerste ademnood.

  Overnachting in tenten met ontbijt, lunch en dinner (92km mountainbiken, 1100hm totaaltijd 7hr)

 • Dag 07 : Sightseeing Sangla (2744m)

  Na zoveel inspanning is het nu tijd voor ontspanning, en wel in het magische Sangla. We beginnen de dag met een stevig ontbijt en genieten dan eventjes van de heerlijke ochtendzon. Daarna maken we ons op voor een bezoek aan het dorp en gaan ook naar Rakcham en Chitkul, het laatste dorpje voor de Tibetaanse grens.

 • Dag 08 : Mountainbiken naar Kalpa (2670m)

  Na het ontbijt, fietsen we via de Recong Peo, districtstad van Kinnaur, naar Kalpa. De kleine stad Kalpa, werd vroeger Chini genoemd, toen het nog de regionale hoofdstad was. Sinds de laatste 500 jaar heeft er zich weinig veranderd en het heerlijke karakter is nog steeds aanwezig. Het was de favoriete jachtlocatie van Lord Dalhousie, die per paard naar Kalpa kwam, na een zware week werken. Vanop elke straathoek, kan je de Jorkanden en de Kinner Kailash Peak bewonderen, een van de meest mythische oorden waar Lord Shiva heeft gewoond. Erg mooi is de 79ft hoge rots, die lijkt op Shivalinga en die elk uur van de dag een andere kleur heeft.

  Overnachting in tenten met ontbijt, lunch en dinner (50km, 550hm en totaaltijd 6hr)

 • Dag 09 : Mountainbiken naar Pooh (3662m)

  Langzaam vermengt zich het Hinduïsme met het Boeddhisme. Zoals de religie langzaam verandert, zo verandert ook langzaam het landschap. Het wordt kaler en ruiger, want de moesson komt hier niet zo dikwijls voor. We dalen eerst een stuk af, vooraleer we ons weer omhoogheisen naar de steile bergwand, richting Pooh. Tegen de middag verlaten we dan ook de hoofdroute en rijden via het erg mooie Namgia dorp, naar Pooh. Welkom in de Spiti vallei !

  Overnachting in tenten met ontbijt, lunch en dinner (76km, 1300hm en totaaltijd 7hr)

 • Dag 10 : Mountainbiken naar Tabo (3500m)

  Na het ontbijt beginnen we met een strakke downhill naar de “hoofdstraat” en we volgen voor de komende uren de Sutlej rivier. Waar de Sutlej en de Spiti rivieren samenkomen, kan je een gigantisch natuurspel van kolkende massa’s bewonderen. We mountainbiken over een brug naar de andere kant en bewonderen de weg, die in de rotswand is uitgehouwen. Via een oneindig aantal haarspeldbochten, komen we aan in het dorpje Nako op 3640m. Even verder, op een hoogte van 3800m beginnen we aan een spectaculaire downhill, langs wondermooie rotsformaties en over afwisselend gravel en single tracks, naar Sumdo. Hier, aan de oever van de Spiti, dienen we onze permits te laten kontroleren. We bevinden ons hier nu al volledig in de zeer mooie Spiti vallei en via dit desolate en woestijnachtige landschap, rijden we verder naar Tabo. Een windjack is noodzakelijk, want elke dag weer staat hier een koude noordenwind. Net voor Tabo bezoeken we nog de Tabo Gompa, een meer dan duizend jaar oude Gompa en volgens geruchten, een frequent gebruikt verblijf van de Dalai Lama. Tabo is dan ook wereldwijd een van de belangrijkste locaties met tibetaans-buddistische kloosters en herbergt vele waardvolle kunstschatten.

  Overnachting in tenten met ontbijt, lunch en dinner (95km, 2050hm en totaaltijd 9hr)

 • Dag 11 : Mountainbiken naar Kaza (3870m)

  De erosie veroorzaakt door de Sutlej rivier tekent ook hier nog de omgeving, want we moeten een paar kilometer door een gebied met verhoogd lawinegevaar. Bij hevige regenval verandert de rivier namelijk in een woeste massa en sleurt grote delen van de weg met zich mee. Plots opent zich het dal en kijken we in de verte op waarlijk fantastisch mooie, okergekleurde rotsmassa’s, met hun door sneeuw bedekte bergtoppen ! We stijgen nu 9 kilometer op een kleine straat, naar het op 3890m gelegen Dankar. Het klooster van Dankar “plakt” aan een overhang, op duizelingwekkende hoogte. We worden vergezeld van een monnik, die ons over het klooster verteld. Tegen de middag rijden we dan verder over een nieuwe single track naar Lalung en via een technische downhill komen we terug op de hoofdstraat naar Lingti en even rijden we Kaza binnen, op 3600m hoogte.

  Overnachting in tenten (of guesthouse) met ontbijt, lunch en dinner (75km, 1350hm en totaaltijd 8-9hr)

 • Dag 12 : Sightseeing of kleine mountainbiketocht naar Kaza (3870m)

  We laten vandaag de geweldig mooie natuur op ons inwerken. De omgeving van Kaza heeft iets paradijselijks en telkens weer vind je iets dat gefotografeerd dient te worden. We doen het rustig aan OF we kiezen voor een kleine excursie van 40km, naar het over een erg smalle weg te bereiken Hikkim. We rijden op een hoogteweg, op de rand van de vallei, terug naar Kaza.

  Overnachting in tenten (of guesthouse) met ontbijt, lunch en dinner (0 of 40km, 0 of 1050hm en totaaltijd 6hr)

 • Dag 13 : Mountainbiken naar Losar (4076m)

  De breedte van de Spiti vallei is vandaag indrukwekkend. De groene kleur van de gerst- en aardappelvelden steekt schril af tegen de bruine kleur van het gebergte rondom ons. De erosie heeft ook hier stevig huisgehouden en toont zich van zijn beste kant : waanzinning mooie formaties zijn hier op verschillende plaatsen ontstaan. In een licht “up and down” rijden we over een smalle gravelweg naar Lossar, het laatste typische buddhistische dorpje. Van hier uit rijden we langs de rivier door de koude woestijn naar Losar.

  Overnachting in tenten met ontbijt, lunch en dinner (65km, 1350hm en totaaltijd 7hr)

 • Dag 14 : Mountainbiken naar Gramphoo (3200m)

  Na een stevig ontbijt staan we voor een grote uitdaging. We mountainbiken langzaam richting de Kuzum La, gelegen op 4500m hoogte ! Het landschap werkt op velen eerder meditatief en laat ons gemakkelijk de dunne, ijle lucht vergeten. Het geluksgevoel dat je overwelmt als je de eerste gebedsvlaggetjes ziet, die de top aangeven, is onbeschrijfllijk ! Vanop de top zie je ook de gletsjers op de 7000’ers die je omringen. Aan de andere kant zien we een prachtige downhill die voor ons ligt en deze laat ons onze vermoeide benen snel vergeten. De weg is slecht onderhouden en vergt daarom onze volledige concentratie ! Je kan je eigenlijk niet voorstellen hoe de bussen en de trucks hier veilig naar beneden kunnen rijden. Daarna rijden we de Lahaul regio binnen, een deelgebied van de Himachal Pradesh. We genieten nog van het bruisende spektakel, als we over de brug rijden waar de Chandra en de Bhaga rivieren samenkomen, en rijden iets later Gramphoo binnen.

  Overnachting in tenten met ontbijt, lunch en dinner (75km, 1500hm en totaaltijd 5hr)

 • Dag 15 : Mountainbiken naar Manali (1926m)

  Vandaag beginnen we met een spectaculaire klim naar de Rothang Pass en genieten opnieuw van het heerlijke landschap. De Rothang Pass lijkt wel op een zwitserse alpenpas en aan het aantal haarspeldbochten lijkt geen einde te komen ! Op de top aangekomen zien we de hele Himalaya nog eens van haar mooiste kant en daarna dalen we snel af over de tarmacweg naar Manali. Het woeste berglandschap maakt opnieuw plaats voor het weelderige groene boslandschap van Manali.

  Overnachting in hotel met ontbijt (70km, 2100hm en totaaltijd 5-6hr)

 • Dag 16 : Sightseeing in Manali (1926m) en nachtbus naar New Delhi

  Vandaag nemen we ons de tijd om tot rust te komen na zulk een zware expeditie. Dit kan je doen, door de lokale tempels te bezoeken, lekker een lassi te drinken of te ontspannen in de hotsprings, waarvoor Manali bekend is.

  Overnachting in hotel met ontbijt

 • Dag 17 : Aankomst in naar New Delhi, vrije namiddag

  Vandaag heeft u de gelegenheid om deze bruisende metropool te ontdekken. Na aankomst in ons hotel kunt u op eigen gelegenheid de stad verkennen. Old Delhi, de Jama Mashid moskee, het Rode Fort en het Gandhi museum liggen op loopafstand van het hotel. ’s Avonds schuiven we aan tafel in het restaurant van ons hotel, waarover gezegd wordt dat dit een van de betere keukens in Delhi is. Overnachting in Delhi.

  Overnachting in hotel met ontbijt

 • Dag 18 : Taj Mahal in Agra

  Vandaag rijden we door naar Agra, met de sprookjesachtige Taj Mahal en het Agra Fort. In de middag bereiken we de stad van de wereldberoemde Taj Mahal, een van de mooiste gebouwen. Het is gebouwd tussen 1631 – 1653 door keizer Shah Jahan ter nagedachtenis aan zijn tweede vrouw, Mumtaz Mahal. Dit schitterende, uit wit marmer opgetrokken mausoleum ligt in een tuin en wordt op magnifieke wijze weerspiegelt in de ervoor gelegen vijver. Natuurlijk bezoeken we (vandaag of morgenvroeg) de Taj Mahal, waarna we doorgaan naar het Agra Fort, een uit rood zandsteen opgetrokken fort dat later ook als paleis dienst heeft gedaan. Ook een bezoek aan de verlaten stad Fatipur Sikri behoort tot de mogelijkheden.

  Overnachting in hotel met ontbijt

 • Dag 19 : Terug naar New Delhi

  Vandaag rijden we terug naar Delhi, ongeveer 4 uur rijden. De verdere dag en morgen is ter vrije besteding om Delhi te ontdekken. De stad bestaat uit twee delen Old en New Delhi. Old Delhi is grotendeels gebouwd in de tijd van de roemruchte mogols en bestaat uit een wirwar van straten en steegjes, markten en winkeltjes, tempels en moskeeën. Bezoek bijvoorbeeld het imposante Red Fort en de Jama Masjid, de belangrijkste en grootste moskee van India. New Delhi werd vanaf 1911 door de Britten gebouwd. Het is weids opgezet en kent brede lommerrijke lanen en vele parken. Hier kunt u een bezoek brengen aan o.a. aan Rajghat, de plek waar Mahatma Gandhi in 1948 werd gecremeerd, India Gate en Humayun’s Tomb, een praalgraf dat het vroegste monument in de beroemde mogolstijl is. Ook Qutab Minar, een 73 m hoge ‘toren van de waarheid’, gebouwd rond 1200 als symbool van de komst van de Islam naar India is de moeite van een bezoek waard. Overnachting in Delhi.

 • Dag 20 : New Delhi sightseeing

  Sightseeing in New Delhi.

 • Dag 21 : New Delhi - Europa

  Transfer naar de luchthaven en vlucht terug naar Europa

Beste seizoen

Beste seizoen
Van april tot september

Inbegrepen:

 • luchthaventransfers in Delhi
 • volpension tijdens de mountainbike expeditie
 • volledig verzorgde mountainbike expeditie met gids, kok/kookuitrusting, jeep en backup truck
 • gebruik van kampeermateriaal
 • alle transport volgens programma
 • toegangsgelden en sightseeing volgens programma
 • loon, verzekering EN pensioensfonds van de Himalayan Leaders medewerkers
 • alle benodigde mountainbike permits en area permits
 • Ervaren en gelicentieerde mountainbikeguide voor individuen en groepen.

Niet inbegrepen:

 • Lijnvlucht europese luchthaven - Nepal (kan door Himalayan Leaders geboekt worden)
 • Persoonlijke verzekering
 • Je eigen mountainbike of het huren bij Himalayan Leaders van een mountainbike
 • middag en avondmaal, indien niet vermeld in het programma
 • intercontinentale vluchten
 • annulerings- en/of bijstandspolis
 • persoonlijke verzekering met helicopterrescue
 • je Indische visum

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden