• Erg moeilijk
 • 16 Dagen tent
 • 4,300 M
 • 7 Dagen hotel
 • 16 Dagen mountainbiken

Informatie over onze 24d Dolpo – Jomsom expeditie :

Ons Dolpo – Pokhara expeditieprogramma is een extreme reis. Dolpo is een erg onherbergzaam gebied, dat we met de mountainbike verkennen. De steken meer dan 3 passen over met een hoogte van meer dan 5000m. Deze expeditie wordt exclusief door Himalayan Leaders georganiseerd ! Verschillende dagen worden aangegeven met bv 45% berijdbaarheid : dit is gebaseerd op een gemiddelde feedback van alle deelnemers en is ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens de zomerperiode tussen juli en augustus valt er geen regen en zijn alle single tracks van erg goede kwaliteit. Dan stijgt het percentage snel door naar 70 tot 75%. Deelnemers tijdens de maanden september tot november bv hebben al eens sneeuw gemeld en dat levert wel een erg spectaculaire reis op, maar laat het percentage berijdbare weg natuurlijk ook dalen.

Kodering : (O)ntbijt + (L)unch + (D)inner

 

Dag per dag schema Mountainbiken in Nepal : 24d Dolpo – Jomsom Expeditie

 • Dag 01 : Aankomst Nepal

  Aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu en warm onthaal door Jagat, onze kantoormanager. Hij vergezelt jullie naar Hotel Fuji, jullie “base camp”. Op wens kunnen we voor jullie natuurlijk ook een ander hotel boeken. Na de nodige verfrissingen volgt een eerste kennismaking met jullie gidsen en dragers en met de hoofdstad Kathmandu. ’s Avonds volgt een welkomstdiner naar goede Himalayan Leaders traditie !

  Hotel + D

 • Dag 02 : Sightseeing Kathmandu

  Op basis van jullie persoonlijke wensen, richten we vandaag een aangename sightseeingtour in, onder leiding van een ervaren en gelicentieerde gids. Graag reserveren we vandaag ook tijd voor last moment inkopen.

  Hotel + O

 • Dag 03 : Vlucht naar Nepalganj (1hr, 165m)

  Na het ontbijt maken we ons klaar voor het transport naar de luchthaven, want we vliegen van Kathmandu naar Nepalganj. Nepalganj ligt in het zuidwestelijke deel van de Terai, direct aan de grens met India. De vlucht duurt ong eenhr en brengt ons via het LangTang, Annapurna en Dhaulagiri gebergte, naar het wilde westen van Nepal. Aangekomen, checken we in in ons hotel en verkennen dan de Bageshwari Mandir, een tempel ter ere van de godin Kali. Daarna gaat het door de kleine bazars terug naar ons hotel.

  Hotel + O

 • Dag 04 : Vlucht naar Juphal (35min, 2500m) en mountainbiken te Dunai (3hr, 2100m, 100% berijdbaar)

  Opnieuw staan we vroeg op om het vliegtuig naar Juphal te nemen. Deze vluchten zijn altijd ’s morgensvroeg, omdat dan het weer het stabielst is en er nog maar weinig wind staat in de Thulo Bheri Vallei. Na 10hr is de wind dikwijls zo sterk, dat het voor een vliegtuig erg moeilijk wordt op de korte landingsbanen te landen. Zodra we in Juphal landen op 2500m laden we onze mountainbikes uit en maken ons klaar voor een eerste stukje mountainbiking ! Vanuit Juphal naar Dunai mountainbiken we door de groene velden en door kleine dorpjes en kleine nederzettingen over een licht heuvelachtig terrein. We krijgen een steile maar slechts licht technische afdaling gepresenteerd, waarmee we snel de resterende hoogtemeters overbruggen en komen zo in Kala Gaura aan (2090m). Vanaf hier volgen we dan de oevers van de rivier stroomopwaarts naar Dunai. Tegen de middag komen we aan in de kleine bruisende stad en verkennen ’s namiddags de omgeving.

  Hotel + O + L + D

 • Dag 05 : Mountainbiken naar Chepka (6hr, 2670m, 50% berijdbaar)

  Vandaag beginnen we te mountainbiken over een erg moeilijk te berijden pad. Afhankelijk van je technische vaardigheden, betekent dit, dat je ofwel 50% ofwel 100% mountainbiken kan, tot aan de eerste suspension bridge. Daarna draaien we naar het westen en mountainbiken langs het lokale hospitaal, dat we naar wens kunnen bezoeken. We mountainbiken verder via de oever van de Thulo Bheri en steken verschillende keren de rivier over, telkens via een suspension bridge. Het terrein is ongelijk maar technisch niet moeilijk. We mountainbiken tot Suli Gaad op 2070m. Daarna maken we een scherpe draai naar het noorden en via een nieuw en goed onderhouden pad, mountainbiken we lichtjes stijgend tot in Kal Rupi. Onderweg worden we door de teashop bezitsters aangemoedigd, want mountainbikers kom je hier maar zelden tegen. Daarna gaat het in korte tijd over een steil gravel stuk naar Raktang (2260m) en via de westelijke oever bereiken we de heuvelrug. Van hieruit zijn het slechts een paar minuten naar de kleine nederzetting van Jyalhasa, een winterverblijf voor de inwoners van Ringmo. Hier gaan we te voet verder voor ongeveer 30 minuten, tot we aan de suspension bridge aankomen. Daarna gaat het weer steil omhoog over een moeilijk en rotsachtig stukje singletrack tot we na 25 minuten in Chepka aankomen.

  Tent + O + L + D

 • Dag 06 : Mountainbiken naar Polam (5hr, 3010m, 45% berijdbaar)

  Na het ontbijt staat ons een moeilijk stuk single track te wachten. Het terrein is rotsachtig en met vele korte klimmetjes en technisch moeilijke afdalingen. Daarom hebben we deze dag ook als 45% berijdbaar ingedeeld. Als je een ervaren mountainbiker bent, haal je echter zeker 75%. We blijven de eerste 2 uren in de buurt van de rivier en steken daarna een kleine heuvelrug over, de klim is erg steil maar technisch niet moeilijk, want het pad is vrij van rotsen en stenen. Via een kleine lus dalen we dan terug af naar de rivier vooraleer we via kleine mani muurtjes door een dichtbegroeid bos mountainbiken. Hier gaat het er erg heuvelachtig aan toe en over een erg spannende single track komen we dan uiteindelijk in Polam aan.

  Tent + O + L + D

 • Dag 07 : Mountainbiken naar Ringmo (5hr, 2650m, 45% berijdbaar)

  Vandaag volgen we de Suli Gaad vallei, waardoor we naar het oosten draaien. Je ziet duidelijk dat de vallei steiler en vooral erg snel ook smaller wordt. We mountainbiken over een licht heuvelachtige singletrack, eerst nog door een stuk bos, daarna afdalend over een gravel single track tot aan de oevers van de Suli Gaad. De suspension bridges zijn hier allemaal nog uit hout. De single track brengt ons dan via een korte klim naar een uitzichtspunt met zicht op het het Phoksundo Lake. Hier houden we halt om van het mooie panorama te genieten, vooraleer we naar Shey Gompa mountainbiken. Hier in Shey Gompa verkennen we de omgeving en mountainbiken dan verder door een groot dennenbos (ceders) over een zachte single track. We klimmen verder over een goed onderhouden single track naar Ringmo, een pitoresk dorpje in typische Tibetaanse stijl met talloze mani muurtjes.

  Tent + O + L + D

 • Dag 08 : Rust en verkennen Phoksundo meer

  We dalen scherp af naar de suspension bridge die net onder Ringmo ligt (100 hoogtemeters!) en mountainbiken dan over een heuvelachtig terrein naar het Phoksundo Lake. Tussen de jeneverbessenstruiken ligt de witte Pal Sentan Thasoon Chholing gompa. Er wordt gefluisterd dat deze gompa in privaat bezit, 60 generaties geleden gebouwd werd ! In totaal zijn er nog 5 gompa’s in privébezit, die hier allemaal aan het Phoksundo Lake liggen. De gompa’s bevatten allemaal boeddhistische schilderijen uit stof en lemen beelden, waardoor we de unieke pracht van de animistische Bon-Po godsdienst persoonlijk kunnen beleven. We reserveren een ganse dag om het Phoksundo Lake te verkennen en keren dan ’s avonds terug naar Ringmo. We mountainbiken in ong een uurtje terug over gemakkelijk terrein.

  Tent + O + L + D

 • Dag 09 : Mountainbiken naar Baga La basecamp (5hr, 4445m, 35% berijdbaar)

  Vandaag staat een zware dag op het programma, want slechts weinig stukken zijn goed berijdbaar. We schatten dat je ong 35% van de dagtocht kan mountainbiken, maar opnieuw, afhankelijk van je technische conditie kan dit gemakkelijk stijgen naar 50-60%. Het zijn vooral korte, krachtige en steile stukjes die elkaar snel afwisselen, die zorgen voor een minder vloeiende “flow”. Onze single track brengt ons naar het oosten, afwisselend door dennenbossen en dan weer langs de rivier rijdend met talloze watervallen. We bereiken het Baga La (La betekent pas) basecamp na ongeveer 5hr trekken/biken.

  Tent + O + L + D

 • Dag 10 : Mountainbiken naar Numa La basecamp (6hr, 4180m, 35% berijdbaar)

  Na het ontbijt staat ons een zware dag te wachten. Als het een beetje geregend heeft, is de kans dat we vandaag mountainbiken erg klein. Schijnt ’s morgens echter de zon, dan ziet het er heel goed uit. Als de ondergrond namelijk droog is, vormt zich een heerlijke single track die ons in 1 ruk naar 5090m brengt !! We rekenen 3hr om de Baga La te bereiken. Daarna gaat het in ijltempo over een goed pad terug naar beneden. Verschillende moeilijke passages zorgen er echter voor dat we niet in één rechte lijn naar de voet van de Numa La mountainbiken kunnen. Het uitzicht tijdens deze dagtocht is echter fenomenaal !

  Tent + O + L + D

 • Dag 11 : Mountainbiken naar Dho Tarap (6hr, 4040m, 80% berijdbaar)

  Vandaag staat opnieuw een zware dag op het programma. We ontbijten in een heerlijke mooie omgeving en zien in de verte al de Numa La, de 5360m hoge pas die we vandaag gaan oversteken ! De eerste etappe van vandaag brengt ons door alpine land en de temperatuur daalt met elke hoogtemeter die we afleggen. We volgende de vele mani muurtjes en stenen hoopjes die het pad aangeven en met enkele stevige kuitenbijters komen we na 3,5hr aan op de top van de Numa La !! Het uitzicht is opnieuw fantastisch en we kijken uit op een spectaculair landschap ! In de verte zien we de Dhaulagiri en in het oosten de Annapurna’s ! Voor ons opent zich de Dho Tarap Vallei en in ijltempo downhillen we over een erg goede single track naar beneden. De laatste etappe gaat over een licht heuvelig maanlandschap naar Dho Tarap, een erg kleine nederzetting.

  Tent + O + L + D

 • Dag 12 : Mountainbiken naar Chharkha Phedi (6-7hr, 4530m, 65% berijdbaar)

  Vandaag staat de Charka La op het programma, een 4920m hoge pas met een uniek panorama over de Himalaya. In tegenstelling tot gisteren, klimmen we erg langzaam omhoog over een goede single track, af en toe bezaaid met kleine rotsen. We klimmen naar de top van de vallei vooraleer we naar het oosten draaien en de klim naar de Charka La inzetten. Deze laatste 200m hoogtemeters zijn erg pittig door de combinatie van koude wind en moeilijke ondergrond, maar we worden beloond met een warm onthaal op de top ! Daarna volgt een lange afdaling naar het zijdal tot in het pitoreske dorpje Chharka Phedi.

  Tent + O + L + D

 • Dag 13 : Mountainbiken naar Chharkha (5hr, 4135m, 75% berijdbaar)

  Na het ontbijt mountainbiken we eerst een stuk omhoog naar de heuvelrug, dit op een goede gravel single track zonder extreme stijgingspercentages. Daarna gaat het steil naar beneden naar de rivier over een technisch moeilijke single track met vele korte en steile passages. We mountainbiken naar het zuiden en volgen dan de rechtervork van de rivier. We mountainbiken hier tussen de grote rivierrotsen door waardoor we slechts erg langzaam vooruitkomen. Daarna verbetert de kwaliteit van het pad en stijgen we opnieuw uit het dal omhoog. We zien de valleiwand op ons toekomen terwijl we omhoog fietsen en komen op een grote groene weide uit. Iets verder bouwen we ons tentenkamp op.

  Tent + O + L + D

 • Dag 14 : Mountainbiken naar Yak Kharka (5hr, 4550m, 75% berijdbaar)

  Yak Kharka betekent “Yak weide”. Vanuit Chharkha klimmen we eerst over een breed pad naar de yak weide van Molum Sumna, een kleine nederzetting op 4860m hoogte. De klim van meer dan 600m gebeurt gestaag maar kost ons toch 2,5hr. We pauzeren hier eventjes en zetten dan door naar 5130m over een slecht onderhouden pad. Hier staat altijd een strakke en koude wind, en daarom mountainbiken we verder naar de Tangda La op 5460m, opnieuw over erg moeilijk terrein. In totaal klimmen we zo bijna 1400 hoogtemeters in 1 stuk ! Het venijn zit hem ook hier in de staart, met een vrij lange (900m) en steile slotklim naar de pas. Hier genieten we de prachtige panorama’s en feliciteren we elkaar met de net geleverde inspanning ! Via talloze haarspeldbochten over een goede single track, dalen we af naar onze kampeerplaats.

  Tent + O + L + D

 • Dag 15 : Mountainbiken naar High camp (6hr, 4950m, 45% berijdbaar)

  Het High Camp is een tentenkamp dat bekend is bij de nomaden en de locals. We vertrekken vrij vroeg met de mountainbike zodat we de rest van de namiddag kunnen rusten en van het heerlijke uitzicht kunnen genieten. Via een heuvelachtig terrein fietsen we tussen de rivier en de valleiwand in tot de rivier zich splitst en we de rivier naar het zuiden toe volgen. Het parcours is berijdbaar maar erg ruw en de kans op een platte band is hier het grootste. Van het moment dat de vallei zich vernauwt, zetten we de klim in en mountainbiken de vallei uit. Daarna staan ons nog 300 hoogtemeters te wachten, die ons uiteindelijk naar het High Camp brengen. Afhankelijk van het weer wordt dit een relatief gemakkelijk ofwel een erg moeilijke dag, want de kwaliteit van de zanderige ondergrond is erg weersafhankelijk. We nemen als gulden middenweg dan ook een berijdbaarheid van 45%.

  Tent + O + L + D

 • Dag 16 : Mountainbiken naar Sangda (6hr, 4250m, 75% berijdbaar)

  Het wordt een erg mooie dag. We klimmen eerst een klein stukje naar de Sangda La pas op 4990m en dalen dan af over een erg moeilijke passage. Het pad bestaat namelijk uit leisteen en afhankelijk van het weer kan dit een erg fijne of een erg moeilijke passage zijn. In totaal dalen we 800 hoogtemeters in één stuk tot in het kleine dorpje Sangda Ghunsa (4190m). Daarna dalen we nog iets verder af naar de Chalung Khola rivier, steken deze via een houten suspension bridge over en stijgen dan in een korte maar erg steile klim naar de andere kant van de vallei. Hier mountainbiken we over een lange traverse naar oude ruines en houden halt om deze te verkennen. Daarna dalen we af via een aantal erg stevige haarspeldbochten tot in Sangda. Een erg afwisselende tocht met veel unieke panorama’s en een hoop positieve mountainbikevibes !

  Tent + O + L + D

 • Dag 17 : Mountainbiken Dhagarjun (6hr, 3290m, 80% berijdbaar)

  Vandaag is één grote uitdaging ! Eerst klimmen we omhoog tot een kleine heuvel (200 hoogtemeters) en daarna gaat het in vrije val naar Dhagarjun !! We maken één lange traverse met niet minder dan 9 richels die we dienen over te steken. De single track is van goede kwaliteit en brengt ons na een heus fietsavontuur naar de Kali Gandaki vallei. Tussen hoge kliffen manoeuvrerend komen we aan in Dhagarjun.

  Tent + O + L + D

 • Dag 18 : Mountainbiken naar Marpha (6hr, 2600m, 100% berijdbaar)

  Van Dhagarjun verandert de omgeving en we komen van het subalpine in een gematigd klimaat terecht. We sluiten hier ook aan op de Annapurna Circuit waardoor de kwaliteit van het pad exponentieel stijgt. De rit begint als een licht heuvelachtige single track met werkelijk mooie downhills en als we aansluiten op de Annapurna Circuit, verbreed het pad zich tot een karrenspoor en mountainbiken we door de Kali Gandaki vallei naar Marpha. Links van ons de Annapurna’s met verschillende 8000’ers, rechts van ons het Dhaulagiri gebergte. Marpha staat bekend om zijn appelgaarden.

  Lodge of Tent + O + L + D

 • Dag 19 : Mountainbiken naar Tatopani (5hr, 1140m, 100% berijdbaar)

  Na het ontbijt mountainbiken we eerst door de appelgaarden over een licht afdalend pad tot we een half uur in Dhana aankomen. Daarna gaat het continue downhillend via Ruptse en Ghasa naar Tatopani. De kwaliteit van het pad is erg goed en laat hoge snelheden toe. De Kali Gandaki vallei is hier op zijn diepst en het verschil bedraagt meer als 1400 hoogtemeters tussen de rivier en de valleirand !! Het is daarmee de diepste canyon ter wereld. Tatopani betekent “warm water” en we nemen na aankomst in Tatopani dan ook ruim de tijd om deze natuurlijke warmwaterbronnen te bezoeken. Met de jungle als decors, is dit een erg mooie beloning na zoveel hard labeur !

  Lodge of tent + O + L + D

 • Dag 20 : Mountainbiken naar Beni, transport naar Pokhara (6-9hr, 930m, 100% berijdbaar)

  Vanuit Tatopani mountainbiken we eerst naar de oevers van de Kali Gandaki rivier toe en over een vrij heuvelachtig terrein flitsen we door de kleine dorpjes tot in Beni. Hier is de Annapurna Circuit ten einde en staan we voor een laatste moeilijke beslissing : ofwel gaat het per privaatbus naar Pokhara, ofwel zadelen we onze mountainbikes voor een laatste stevige rit van 72km naar Pokhara ! De weg gaat over een goede tarmac ondergrond en lichtjes dalend, daardoor kunnen we de 72km in 2.5hr overbruggen. In Pokhara checken we in in ons hotel en genieten van het zicht over het Pewa Lake.

  Hotel + O + L

 • Dag 21 : Rustdag in Pokhara

  Vandaag staat een rustdag op het programma, maar met onderlinge toestemming, kunnen we deze dag ook gebruiken om nog een stukje te gaan mountainbiken of om sightseeing te doen.

  Hotel + O

 • Dag 22 : Transport naar Kathmandu

  Na het ontbijt maken we ons klaar om terug naar Kathmandu te reizen. Ofwel per privaatbus (6-8hr), ofwel per vlucht (35min). Afhankelijk van je keuze, ben je ofwel al om 9h00 ofwel om 16h00 in Kathmandu. De rest van de dag staat je vrij ter beschikking.

  Hotel + O

 • Dag 23 : Vrije dag te Kathmandu

  Deze dag is een reservedag, die we op het einde van elke reis inplannen. Niet altijd zijn de omstandigheden optimaal en daardoor is het goed om een extra dag in te plannen op het einde. ’s Avonds nodigt Himalayan Leaders je uit voor een traditioneel Himalayan Leaders avondmaal !

  Hotel + O

 • Dag 24 : Transport naar de internationale luchthaven te Kathmandu

  We verzorgen je transport naar de luchthaven.

  Hotel + O

Beste seizoen

Beste seizoen
Van april tot november

Inbegrepen:

 • Transport van en naar de internationale en nationale luchthavens
 • Hotel 3* met ontbijt in Kathmandu , Pokhara en Nepalganj
 • 3 maaltijden per dag a la carte (uitgezonderd in Kathmandu, Pokhara en Nepalganj)
 • Accommodatie in tenten, lodges en hotel
 • Staff verzekering, maandloon, pensioensfonds en uitrusting
 • Ervaren mountainbikegids voor de hele expeditie
 • Alle tent- en kookuitrusting
 • National park en conservation permit voor Dolpo en Annapurna
 • Binnenlandse vlucht Kathmandu - Nepalgunj - Juphal, inclusief airport tax
 • Sightseeing met private gids en privaat vervoer, inclusief alle entreegelden

Niet inbegrepen:

 • Lijnvlucht europese luchthaven - Nepal (kan door Himalayan Leaders geboekt worden)
 • Je eigen mountainbike of het huren bij Himalayan Leaders van een mountainbike
 • Persoonlijke uitgaven (geschenken, alcoholische dranken, softdrinks,...)
 • Lunch en dinner in Kathmandu, Pokhara en Nepalganj
 • Persoonlijke verzekering, helicopterrescue inclusief (bv via de belgische of nederlandse bergsportvereniging)
 • annulerings- en/of bijstandspolis

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden