• Moeilijk
 • 6 Dagen tent
 • 5,300 M
 • 10 Dagen hotel
 • 12 Dagen mountainbiken

Mountainbike informatie :

 • Aantal mountainbikedagen : 10 dagen
 • Gebied : Tibet
 • Maximum hoogte : 5220m
 • Aantal hoogtemeters : + 26000m
 • Aantal km : + 1000km
 • Tent- of lodge : Tent en hotels
 • Specials : Tibetaanse hoogvlakte, prachtige cultuur, vele vergezichten op 7000’ers en 8000’ers, heerlijke mountainbike ervaring, natuur en eeuwenoude tradities
 • Beste periode : Begin april tot einde oktober
 • Reis kan geboekt worden vanaf 1 deelnemer, persoonlijke wensen zetten we graag om (bv 1 dag meer of 1 dag minder)

Vele mountainbikers vragen ons of er ook een “verkorte” versie van de traditionele Lhasa naar Kathmandu mountainbike expeditie is. We hebben over deze vraag goed nagedacht en zijn met een gepast reisschema op de proppen gekomen !

Belangrijk te weten : Elke expeditie is op maat te organiseren. Daarmee kan de expeditie ook bv 19d duren of kunnen er meerdere hotels ingecalculeerd worden. Twijfel niet en schrijf ons een email met jouw persoonlijke wensen, Himalayan Leaders organiseert het !

Codering : O(ntbijt) + L(unch) + A(vond)
De aangeduide Km zijn de gefietste kilometers.

Dag per dag schema Mountainbiken in Tibet : 16d verkorte Lhasa – Kathmandu Expeditie

 • Dag 01 : Aankomst in Kathmandu, transfer naar het hotel en 's avonds een welkomdiner met jullie mountainbikegidsen in het The Northfield Café. Hotel + A
 • Dag 02: Sightseeing in Kathmandu

  Deze dag is ter acclimatisatie in Nepal en om te bekomen van de lange vlucht. Ook is deze dag noodzakelijk voor het organiseren van de Tibetaanse permit. We bezichtigen de bekendste locaties in Kathmandu met zijn ancient cities, zijn world heritage sites en zijn prachtige cultuur en geschiedenis. Hotel + O

 • Dag 03: Vliegen van Kathmandu naar Lhasa (1.5hr)

  Vandaag vliegen we van Kathmandu naar Lhasa, met al onze uitrusting. Op de luchthaven worden we opgewacht en worden we naar ons hotel in Lhasa gebracht. Hotel + O

 • Dag 04: Vrije voormiddag en namiddag geleide sightseeing naar het Potala Paleis. Hotel + O

  Na het ontbijt breng je een bezoek aan de mooiste trekpleister van Lhasa, het vroegere winterpaleis van de Dalai Lama: de indrukwekkende Potala met zijn 1000 kamers. Daarna zetten we onze sightseeing tour voort en brengen een bezoek aan de Jokhang tempel. Samen met vele pelgrims maken we een rondgang en daarna ga je verder op je mountainbike naar het Sera klooster, een rit van ongeveer 7 km (14 km retour) over, voor Tibetaanse verhoudingen, vlak terrein. Je gaat er getuige zijn van de enthousiaste en nogal luidruchtige debatten die gevoerd worden door de monniken op het kloosterplein.

 • Dag 05: Een eerste korte fietstocht naar Derapuk en het Sera Monastery. Hotel + O

  ’s Morgensvroeg vertrekken we met de fiets richting Derapuk en het Sera Monastery. Na bezichtiging van deze indrukwekkende en schitterend mooie site, keren we per jeep OF per mountainbike terug.

 • Dag 06: Mountainbiken naar Khamba La pass. (86Km, 5Hr, tarmac road, 3.500m, 1200hm)

  Vandaag start je met de rit naar het zuiden over de Tibetaanse hoogvlakte. Je mountainbiked over de Khamba La (La = pas) op 4769 m. hoogte en je kampeert bij het Yamdruk Tso meer. Dit is een zeer zware dag, met in totaal ruim 86km fietsen met ruim 1200 hoogtemeters. De klim naar de top van de pas is ongeveer 30 km, de langste klim die je tijdens deze spectaculaire mountainbike tocht maakt.

  Tentenkamp + O + L + A

 • Dag 07 : Mountainbiken naar Karola pass. (80Km, 6Hr mixed off road and tarmac road, 4.500m, 2Hr jeep drive, 651hm)

  Na een stevig ontbijt springen we terug op onze mountainbikes, met als eerste doel van vandaag, na 30 km, het stadje Nagarche waar wat gegeten en gedronken kan worden. Eerst is de weg verhard, daarna krijg je een klein stukje off-road wat vervolgens weer overgaat in een deels geasfalteerde weg. Je passeert de Karo La (5100 m). Bovenaan deze pas is een prachtige gletsjer waar we uitvoerig foto’s maken en de omgeving goed in ons opnemen. Daarna maak je een vrij steile afdaling van 14 km naar de kampeerplaats op een weide langs de route.

  Tentenkamp + O + L + A

 • Dag 08 : Mountainbiken naar Gyantse. (75Km, 4Hr tarmac road, 3.950m, 391hm)

  Vandaag starten we met een afdaling, een gemakkelijk en fun begin van de dag. Daarna rijden we op een vrij vlakke weg langs de rivier waarbij je pittoreske Tibetaanse dorpjes tegenkomt. We passeren ook een kunstmatig meer dat gevormd is om elektriciteit op te wekken. Dan begint de klim naar de Sim La pas (4330 m) gevolgd door een afdaling. Een korte klim naar de volgende pas en vervolgens een afdaling via een weg met meerdere haarspeldbochten naar een klein dorpje voor de lunch. Je hebt dan al weer 43 km in de benen. Vanaf dit dorpje is het een vrij vlakke weg verder naar Gyantse (3900 m).

  Hotel + O

 • Dag 09 : Mountainbiken/rijden naar Shigatse. (90Km, 6Hr tarmac road, 3.900m, 271hm)

  Een gemakkelijke dag vandaag want de weg van Gyantse naar Shigatse (3970 m), de tweede stad van Tibet, is verhard en vlak. Je rijdt langs velden waar Tibetaanse boeren kun gewassen op verbouwen. De lunch is na 48 km op een weide bij een klein stadje. Hier kun je even lekker relaxen voordat je weer op je fiets stapt voor de rest van de rit naar Shigatse. Hier overnacht je in een hotel.

  Tentenkamp + O + L + A

 • Dag 10 : Mountainbiken/rijden naar Lhatse. (100Km, 7Hr tarmac road, 3.650m, 2Hr jeep drive, 1540hm)

  ’s Morgens eerst naar het Tashilhumpo klooster in Shigatse. Daarna wordt de tocht vervolgd, een beetje stijgend en daarna voornamelijk vlak tot je na 31 kilometer bij een kleine pas aankomt (4010 m). Na deze pas begint een ander landschap dan waar je tot nu toe doorheen gereden bent, het is meer woestijnachtig. Na de lunch rijd je verder naar de voet van de Tso La (4340 m). Daarna beginnen we aan de pittige klim van tenminste 3 uren (22 km) en meer dan 1000 meters naar de Gyatso La, de hoogste pas op de route op 5220 m. Je stapt hier zeker even van je mountainbike om je te laten beindrukken door de schitterende omgeving. Er staat bovenop een dergelijke pas altijd veel wind en het is er nogal fris dus na niet al te lange tijd begin je aan een snelle downhill naar een klein theehuis waar je bij de lunch kunt nagenieten van de prestatie die je zojuist geleverd hebt. Na de lunch fiets je rustig verder naar Xegar (of ook wel Shegar genoemd) over een weg met geweldig uitzicht. Je slaapt vandaag in een hotel.

  Hotel + O + L

 • Dag 11-12 : Mountainbiken/rijden naar Rongbuk en het Everest Base Camp. (105Km, 8Hr off road, 5.050m, 1500hm)

  Je start met een downhill die vervolgens overgaat in een vrij vlakke weg. Je komt aan bij een politie-checkpost waar we onze papieren moet laten zien. Vanaf dit punt gaat de hoofdweg door naar Tingri maar wij slaan af richting het Everest basecamp. Dit deel van de route is over onverharde weg. Eerst ontmoet je de Pang La op 5200 m. Vanaf deze pas is bij helder weer het zicht op de Everest, de Makalu en de Cho Oyu onovertroffen. Een goede plaats om te lunchen. Na de lunch gaat het downhill via vele haarspeldbochten naar het dorp Tasi xo. 11 kilometer na Tasi xo is de kampeerplaats voor vandaag (4295 m).

  Verder op weg naar het Rongbuk klooster (5030 m) via een route langs de Rong chu rivier met zicht op Mount Everest. Het is een hobbelige weg en gecombineerd met de hoogte waarop je fiets is het vrij hard werken vooral het laatste stukje wat ook nog omhoog gaat. Langzaam aan dus. Het laatste stuk, de 7 km van het Rongbuk klooster, waar je overnacht, naar het Everest basecamp, overweldigt je een enorm geluksgevoel als je met je mountainbike in het Everest Base Camp aankomt.

  Tentenkamp + O + L + A

 • Dag 13 : Mountainbiken en rijden naar Sumo. (120Km, 8/9Hr mixed off road and tarmac road, 2Hr jeep drive, 553hm)

  Vandaag een rit naar Tingri via de Lamna La. Je ziet afgelegen dorpjes en weiden met yaks en schapen. Na 30 km is het tijd voor de lunch. Vanaf de pas (5030 m) gaat het naar beneden tot aan een rivier die overgestoken moet worden. Er is geen brug dus de schoenen gaan uit en je loopt naar de overkant. De rivier wordt verder gevolgd tot aan Tingri, een leuk stadje met weer een mooi zicht op de Everest en Cho Oyu. Je overnacht in een guesthouse. Dit is een zware fietsdag, je fietst op onverharde weg op grote hoogte en fietst daardoor maar langzaam. Daarna stappen we in de jeep en genieten weer van de hele mooie uitzichten. Je ziet dorpjes waarvan de bewoners gekleed zijn in de traditionele kleding.

  Tentenkamp + O + L + A

 • Dag 14 : Mountainbiken naar Nyalam. (86Km, 6Hr mixed off road and tarmac road, 3.800m, 2Hr jeep drive, 1200hm)

  Vandaag staan er twee passen op het programma, de Lalung La (4910 m) en de Yakri Shong La (5050 m). Vanaf het kamp klim je direct 447 meter omhoog naar de top van de Lalung La, een afstand van 14 km. Vervolgens na een korte afdaling weer klimmen naar de top van de Yakri shong La, een klim van 250 meter. Als beloning voor deze klim krijg je een geweldig zicht op de Shishapangma en andere hoge Himalaya pieken. De Yakri Shong La is de laatste pas op de route. Vanaf hier is de weg glooiend maar per saldo wel naar beneden. Na 36 km stop je voor de lunch op 4534 m. en na de lunch gaat het verder over de glooiende weg. Er staat hier altijd wel wind en daardoor ook veel stof in de lucht. Daardoor is dit deel van de route niet zo gemakkelijk als je zou denken en je zult blij zijn met een koel drankje en een lekkere stoel na aankomst in het stadje Nyalam (3818 m). Vanaf Nyalam gaat het alleen nog maar downhill, wel 40 km lang. Waarschijnlijk de langste downhill ter wereld. Je kampeert op een weide 3 km vanaf het stadje.

  Tentenkamp + O + L + A

 • Dag 15 : Mountainbiken en rijden naar Kathmandu. (55km, 3Hr. tarmac road, 1.300m, 4Hr jeep drive)

  De weg blijft naar beneden gaan over verharde weg door een schitterende kloof met watervallen, steile rotsmassieven en heel veel groen. Bij de Chinese douane bij het stadje Zhangmu eindigt je tocht over de Tibetaanse hoogvlakte en rijd je Nepal binnen. Na nog een stukje in Nepal gefietst te hebben stap je af en gaat de rit (114 km) verder met de jeep naar Kathmandu.

  Hotel + O

 • Dag 16 : Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Europa.

Beste seizoen

Beste seizoen
Van april tot november

Inbegrepen:

 • Transport van en naar de luchthaven van Kathmandu.
 • Sightseeing met mountainbike in Kathmandu.
 • Gelicentieerde mountainbikeguide.
 • Truck en jeep voor tent/kookuitrusting. Voor iedereen is er 1 plaats gereserveerd in ofwel jeep ofwel truck.
 • Transport van en naar Kathmandu.
 • Vlucht Kathmandu - Lhasa.
 • Mountainbikepermits
 • Guesthouse/Hotel/Tenten tijdens de Lhasa naar Kathmandu Expeditie.
 • Volpension tijdens deze Lhasa naar Kathmandu Expeditie.
 • Pensioensfonds en verzekeringen van onze medewerkers.

Niet inbegrepen:

 • Lijnvlucht europese luchthaven - Nepal (kan door Himalayan Leaders geboekt worden)
 • Je eigen mountainbike of het huren bij Himalayan Leaders van een mountainbike
 • Persoonlijke uitgaven (geschenken, alcoholische dranken, softdrinks,...)
 • Persoonlijke verzekering.
 • Nepalese Visum (30USD of in Euro’s en 4 pasfoto’s meenemen!), visum te verkrijgen op de luchthaven van Kathmandu

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden