• Gemiddeld ***
 • 3,400 M
 • 11 Dagen lodge
 • 7 Dagen hotel
 • 11 Dagen trekking

De Arun Vallei is de kleine broer van het grote Khumbu gebied, en wordt slechts door enkele trekkers per jaar bezocht. De voorzieningen zijn er nog niet zo goed uitgebouwd als in het Annapurna- of Everestgebied, waardoor het grote avontuur ons hier nog steeds toelacht. Tijdens deze trekking logeren we ofwel bij de lokale bevolking, of nemen onze tentuitrusting mee. Gelegen op geringe hoogte, is het ideaal te gebruiken als accomodatietrekking voor een bezoek aan Gokyo, het Everest Base Camp of bv de beklimming van een 6000’er of 8000’er. Ook ideaal is het gebied voor trekkers met een beperkte tijd die toch volop van een Nepalese avontuur willen profiteren.

De trek begint in Tumlingtar op 400 meter boven de zeespiegel in de vallei van de grote Arun rivier. De eerste dagen zijn daarmee ideaal als acclimatisatie te gebruiken. De route loopt oost-west d.w.z. net als bij het begin van de Everest trek van rivierdal naar rivierdal (Arun-Hongu-Hinkhu en Bhote Kosi) met flinke heuvels ertussenin. De bruggen over de rivieren liggen op 500 tot 1400 meter hoogte, de passen ertussen in op ongeveer 3200 meter. Het gebied wordt bewoond door hindoeïstische chetri’s in het begin en verderop door de Rai stam en hier en daar wat Sherpa’s. Het middenstuk is nauwelijks bewoond en je loopt daar door prachtige sprookjesbossen. De trek eindigt in Lukla het grote sherpa dorp met het bekende vliegveldje waar vele Everestgangers naar toe en vandaan vliegen.

Belangrijk : zoals reeds aangeduid, is deze trekking ook idealiter te combineren met een bezoek aan Gokyo of het Everest Base Camp en is een handig alternatief voor allen die niet naar Lukla (+2600m) willen vliegen.

Belangrijk : door de beperkte hoogte van deze trekking, is deze ook in de wintermaanden van november tot februari, perfect te organiseren.

Trekkinggebied = Arun Valley (Makalu) + Khumbu (Mt Everest)

Cultuur = Sherpa’s
Trek begint = Tumlingtar
Totale tijd = ong 14 dagen
Moeilijkheidsgraad = minimum ***
Hoogste punt = 3400m
Beste tijd = September tot april
Trekking type = Local house trekking
Uitzichten = Ama Dablam, Lhotse, Everest, Khumbu Vallei, Arun Vallei

Dag per dag schema Nepal Trekking : 18d Arun Vallei Trekking

 • Dag 01 : Vlucht europese luchthaven naar Nepal
 • Dag 02 : Aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu (D)

  Warm onthaal door Jagat, onze kantoormanager. Hij vergezelt jullie naar Hotel Fuji, jullie “base camp”. Na de nodige verfrissingen volgt een eerste kennismaking met jullie gidsen en dragers en met de hoofdstad Kathmandu. ’s Avonds volgt een welkomstdiner in het The Northfield Cafe.

  Overnachting in Hotel Fuji.

 • Dag 03 : Kathmandu sightseeing (O)

  De lange vlucht is niet altijd even aangenaam en daarom organiseren we op deze eerste dag een sightseeingtour door de Kathmandu Vallei, onder leiding van onze gelicentieerde gids en natuurlijk met privaat transport.

  Overnachting in Hotel Fuji.

 • Dag 04 : Vlucht Kathmandu - Tumlingtar, lopen naar base camp aan de Arun rivier (2.5hr, 600m) (D)

  We vliegen ’s morgens met een kleine 16-seater van Kathmandu naar Tumlingtar. Je vliegt over de lage uitlopers van de Himalaya naar het oosten. Dit is een hele mooie vlucht waarbij je veel bergen, o.a. Gaurishankar, Mt. Everest, Lhotse en Makalu op een rij ziet liggen. De grasbaan van Tumlingtar ligt op 400 meter hoogte zodat het meteen veel warmer is dan in Kathmandu.
  De begeleidende ploeg, gidsen, kok, keukenhulpen en de dragers zijn over land naar Tumlingtar gereisd zodat we ze hier pas ontmoeten. Vanaf het vliegveldje wandelen we 2,5 uur naar een prachtige kampeerplek aan de mooie en hier rustig stromende Arun rivier. De Arun is één van de hoofdafwaterrivieren van het oosten van Nepal. De trek is hiermee meteen begonnen, je heb direct al lekker gelopen en wat gezien van het dorpsleven.

  Overnachting in base camp/local house.

 • Dag 05 : Gothe Bazar (5hr, 1600m) (O+L+D)

  Gemiddeld lopen we de eerste dagen erg laag, beneden de 1000 meter! Midden op de dag is het hier behoorlijk warm. We proberen daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van de koele uren ’s ochtends, we staan dus vroeg op. Na ongeveer een uur, lopen we de hangbrug over de Arun bij Katike Ghat over. Na de brug klimmen we ongeveer 200 meter steil omhoog aan de schaduwkant van de berg. ’s Middags maak je kennis met het Nepalese begrip “Nepali flat”. Dat betekent dat het voor Nepalezen een valk stuk in de trail is terwijl wij toch echt merken dat het flink op en neer gaat. Het is een open gebied met veel velden en verspreide bewoning. We overnachten bij een leuk dorp op een mooie kampeerplek.

  Overnachting in tenten / local house.

 • Dag 06 : Phedi (5hr, 1570m) (O+L+D)

  Door de rijstvelden lopen we vanuit Gothe Bazaar een steil heuveltje op. We nemen pauze om eens goed om ons heen te kijken naar het mooie landschap. We lopen hele stukken langs de rivier, dan weer een heuveltje over. We steken 2 bruggen over de rivier over en lunchen bij het dorp Dobhan. ’s Middags lopen we geleidelijk omhoog en dan weer omlaag naar de rivier. Door een kleine kloof aan de linkerkant klauteren we omhoog. Bos, rijstvelden en hier en daar een huisje. Phedi betekent “voet, van de berg”. We lopen vandaag naar een mooie kampeerplaats in Upper Phedi op 1570 meter. In Lower Phedi op 1440 meter hebben we dan al thee gedronken. Het is een leuk dorp met een schooltje. Na het dorp houden we links aan om de bamboebrug over te steken.

  Overnachting in tenten / local house

 • Dag 07 : Gomba (kloostertje) (4hr, 2690m) (O+L+D)

  Vanaf de kampeerplaats lopen we verder omhoog naar het dorp. Het is een en al trap, keien en klimmen, elke stap gaat omhoog, elke stap is ongelijk en stelt de conditie van je knieën op de proef. Vandaag is het een lange klim via 2250 meter naar 2690 meter. Elk pasje is weer anders dan de vorige. We stoppen even bij een mooie gompa. Wanneer de “sleutelmonnik” er is kunnen we het kloostertje ook van binnen bekijken. We slaan ons kamp op 10 minuten verder op een mooie plek omgeven door bos.

  Overnachting in tenten / local house.

 • Dag 08 : Salpa Pokhari (4hr, 3400m) (O+L+D)

  Vandaag klimmen we naar de graad die we op 2840 meter bereiken. De rest van de dag is het Nepali flat over de kam. We lopen over bospaden. Bij een groot rotsblok zien we gebedsvlaggen, blijkbaar een heilige plaats. Het bospad is rotsig afgewisseld met keien. Na de lunch bij Biplate klimmen we 1½ uur door het bos omhoog over een boomstammenpad naar 3370 meter. Van tijd tot tijd hebben we prachtige zicht op de bergkammen en besneeuwde toppen in het noorden.

  Overnachting in tenten / local house.

 • Dag 09 : Sanam (5hr, 2600m) (O+L+D)

  Waarschijnlijk is het vannacht koud geweest met temperaturen van rond het vriespunt of iets eronder. Gelukkig komt de zon hier snel en warmt ons snel op zodat we heerlijk buiten van het ontbijt kunnen genieten. De Salpa pas ligt 100 meter hoger en is hier niet ver vandaan, ongeveer 20 minuten lopen. Als de lucht schoon is kunnen we oostelijk van ons een heuvelrug ontwaren: de Milke Danda en daarachter het Kanchenjunga massief. Na de pas lopen we geleidelijk omlaag en in 2 uur dalen we 600 meter door een prachtig oerbos met veel baardmossen, kruiden en overal watervalletjes. Na de lunch lopen we over een “op en neer” parcours naar een klein kloostertje op 2850 meter hoogte. Als er iemand is kunnen we het bezoeken. Daarna wandelen we over een makkelijk pad naar de hoofdplaats van dit gebied: Sanam. We kamperen op ongeveer 2600 meter.

  Overnachting in tenten / local house.

 • Dag 10 : Kiraule (Bung) (7hr, 2650m) (O+L+D)

  Er wacht een stevige afdaling en daarna een van de langere klims van deze trek. Het is dus een pittige en lange loopdag met grote hoogteverschillen. Eerst 500 meter omlaag naar een uitzichtspunt boven het dorp Gundel. Daarna een steilere afdaling langs de verspreid liggende huizen naar de rivier waar je -nog weer 800 meter lager- weer helemaal in de warmte zit. De lunch is bij de rivier (Hongu Khola) voor de brug (1280 meter). Na de lunch lopen we de brug over naar de andere oever waarna gelijk de grote klim van 1300 meter begint. Na 1½ uur komen we door het dorp Bung. De huizen van dit dorp, het grootste in de omgeving, liggen over een hoogte verschil van 500 meter verspreid tegen de helling. We zijn hier in de vallei van de Hongurivier waar de meeste mensen behoren tot de stam van de Rai. Hier is een checkpost voor het Makalu-Barun National Park. We krijgen wat uitleg en een foldertje over dit unieke gebied. We zien hierop dat je in de bossen tussen 1500 en 2500 meter hoogte o.a. een luipaard, jungle cat of zwarte Himalaya beer kunt tegenkomen. Boven de 2500 meter heb je kans op het zien van een muskushert, rode panda, wolf of een Himalaya tahr (soort bergantilope). e kampeerplaats ligt bij Kiraule op ongeveer 2600 meter. Het ligt aan de schaduwkant van de berg, dus er is geen zon en dat maakt het op deze hoogte weer koud. Als we een op tijd zijn, kunnen we het Boksom klooster een bezoek brengen of misschien er zelfs kamperen.

  Overnachting in tenten / local house.

 • Dag 11 : Najing Dingma (4hr, 2720m) (O+L+D)

  Vandaag steken we weer een mooie pas over, de Surkie La of Sipki La. We lopen veelal door prachtige bossen. Soms is het pad steil en wanneer het nattig is ook glibberig. Op 2750 meter passeren we een chörten (boeddhistisch bouwwerk dat de kosmos symboliseert) en we kunnen de pas al zien liggen. Hier en daar is er een open plek in het bos waar in de zomer de beesten kunnen grazen. Omhoog gaat het nu naar ongeveer 3100 meter waar de pas is. Vanaf de pas kun je nog iets verder omhoog klimmen voor een prachtig uitzicht. Bij goed weer heb je goed zicht op de massieven van de Mera Peak en omliggende bergen. Daarna dalen we weer af naar Najing dat op ongeveer 2700 meter ligt.

  Overnachting in tenten / local house.

 • Dag 12 : Pangkong (7hr, 2500m) (O+L+D)

  800 meter omlaag gaat het door het bos naar de open plekken van Gaikharka waar wat huizen zijn gebouwd. Het einde van de afdaling ligt bij de brug over de Hinkhu Khola (Khola is rivier) op 1850 meter. Het is een lawaaierige wilde rivier die zich hier door de smalle vallei naar beneden stort. De klim die erop volgt is heel steil en we doen het daarom rustig aan. Pangkong ligt in de volgende vallei dus gaan we weer een pas over, de Satu La (of Pangong La) op een hoogte van ongeveer 3200 meter. Dit is de route naar de Mera Peak. Tijdens de volgende afdaling heb je een schitterend zicht op de Numbur en de Katang. Nog een dik uur steil omlaag en je bent weer in de bewoonde wereld. Het dorpje Pangkong telt ongeveer 5 huizen en een grote gomba. Elke dag zijn er 2 gebedsdiensten. We proberen er 1 bij te wonen. Het is een prachtige dag met flink stijgen en dalen: totaal 1000 meter omlaag en 1200 meter omhoog.

  Overnachting in tenten / local house.

 • Dag 13 : Puyan (6hr, 2500m) (O+L+D)

  Er zijn verschillende routes naar Puyan. De hogere route is waarschijnlijk het meest interessant, het meest afgelegen en met de mooiste uitzichten. Andere routes lopen directer naar beneden om zich te voegen bij het hoofdpad naar het Everest gebied. Welk pad je ook neemt: het loopt hier hoog boven de Dudh Kosi tegen de rechter bergwand. Het pad gaat “op en neer” en slingert breed uit door zijvalleien tot de paar lodges van Puyan. Je doet over dit stuk ook veel langer dan je zou vermoeden als je op de kaart kijkt. Hier komen we op de hoofdroute naar de Mt. Everest. Nu pas besef je dat je in een wel heel afgelegen gebied bent geweest.

  Overnachting in tenten / local house.

 • Dag 14 : Lukla (3-5hr, 2640m) (O+L+D)

  De laatste dag van deze trek. ’s Morgens begin je met een stevige klim over een brede trap naar de Puyan La, een van de schouders op deze route. Daarna daal je af naar het dorp Surkhe dat op ongeveer 2200 meter ligt. De omgeving komt hier tropisch over met bananenbomen en weelderige vegetatie. De directe route betekent een klim van 500 meter. Je komt dat uit naast de vliegstrip van Lukla. De hele ochtend zie je al een druk vliegverkeer boven je. Twinotters en Dorniers komen en gaan, soms wel 30 vluchten op een dag. Een andere route gaat veel geleidelijker omhoog tot in Chaunrikharka dat qua huizenbouw er ineens heel anders uitziet. De muren zijn dikker en zijn opgetrokken uit stenen en keien. Door het hele dorp heen zie je manimuren en gebedsvlaggen: een typisch Sherpa dorp. Lukla is een groot dorp met een vliegveldje met een geasfalteerde baan. Deze is echter niet lang en het vereist goede vliegkunst om hier te landen; altijd weer een spectaculair gezicht.

  Overnachting in een lodge.

 • Dag 15 : vlucht Lukla naar Kathmandu (O)

  Na ¾ uur staan we dan weer op het vliegveld van Kathmandu. De namiddag is vrij te besteden.

  Overnachting in Hotel Fuji.

 • Dag 16 : Kathmandu (O)

  Een extra dag om eventuele vertragingen met de vlucht Lukla Kathmandu op te vangen. Anders vrij verblijf in Kathmandu of een extra dag sightseeing.

  Overnachting in Hotel Fuji.

 • Dag 17 - 18 : Kathmandu - Europa (O)

  Transport naar de internationale luchthaven van Nepal en vlucht naar Europa.

Beste seizoen

Beste seizoen
Van maart tot december

Inbegrepen:

 • Transport van en naar de luchthaven van Kathmandu.
 • Transport van en naar Kathmandu.
 • Permits voor de trekkingregio.
 • Volpension tijdens de trekking. (a la carte)
 • Ervaren berggids en dragers voor individuen en groepen.

Niet inbegrepen:

 • Persoonlijke verzekering
 • Persoonlijke uitgaven (geschenken, alcoholische dranken,...)

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Feedback per klant

OVERALL RATING: 0.0
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden