• Gemiddeld ***
 • 4,970 M
 • 17 Dagen lodge
 • 5 Dagen hotel
 • 17 Dagen trekking

Trekkinginformatie :

 • Trekkinggebied = Arun Vallei (Makalu NP) + Everest Valley (Khumbu NP)
 • Cultuur = Sherpa’s
 • Aantal wandeldagen = 18 dagen
 • Moeilijkheidsgraad = ****
 • Maximale hoogte = 5300m (Gokyo Ri)
 • Beste tijd = september tot april
 • Trekking type = Lodge of tent trekking
 • Uitzichten = Ama Dablam, Lhotse, Everest, Khumbu Vallei, Arun Vallei en vele andere 6000’ers, 7000’ers en 8000’ers
 • Special = oude cultuur in de Arun Vallei, geisoleerd gebied
 • Reis kan geboekt worden vanaf 1 deelnemer, persoonlijke wensen zetten we graag om (bv 1 dag meer of 1 dag minder)

De Arun Vallei is de kleine broer van het grote Khumbu gebied, en wordt slechts door enkele trekkers per jaar bezocht. De voorzieningen zijn er nog niet zo goed uitgebouwd als in het Annapurna- of Everestgebied, waardoor het grote avontuur ons hier nog steeds toelacht. Tijdens deze trekking logeren we ofwel bij de lokale bevolking, of nemen onze tentuitrusting mee. Gelegen op geringe hoogte, is het ideaal te gebruiken als accomodatietrekking voor een bezoek aan Gokyo, het Everest Base Camp of bv de beklimming van een 6000’er of 8000’er. Ook ideaal is het gebied voor trekkers met een beperkte tijd die toch volop van een Nepalese avontuur willen profiteren.

De trek begint in Tumlingtar op 400 meter boven de zeespiegel in de vallei van de grote Arun rivier. De eerste dagen zijn daarmee ideaal als acclimatisatie te gebruiken. De route loopt oost-west d.w.z. net als bij het begin van de Everest trek van rivierdal naar rivierdal (Arun-Hongu-Hinkhu en Bhote Kosi) met flinke heuvels ertussenin. De bruggen over de rivieren liggen op 500 tot 1400 meter hoogte, de passen ertussen in op ongeveer 3200 meter. Het gebied wordt bewoond door hindoeïstische chetri’s in het begin en verderop door de Rai stam en hier en daar wat Sherpa’s. Het middenstuk is nauwelijks bewoond en je loopt daar door prachtige sprookjesbossen.

Deel 2 van de trekking brengt ons via Lukla in het Khumbu Nationaalpark, waar we via Namche en de Renjo Pas, naar Gokyo trekken. Door onze goede acclimatisatie merken we direct het verschil met diegenen, die aankomen in Lukla per vliegtuig. In Gokyo nemen we ons de tijd om het Cho Oyu basiskamp, de 7 Gokyo meren of Gokyo Ri te bezoeken.

Een erg afwisselende trekking met heerlijke panorama’s, veel cultuur en een ontelbaar aantal bergen rondom ons !

Dag per dag schema Nepal Trekking : 22d Arun – Gokyo Trekking

 • Dag 01 : Aankomst in Nepal

  Warm onthaal door Jagat, onze kantoormanager. Hij vergezelt jullie naar Hotel Fuji, jullie “base camp”. Na de nodige verfrissingen volgt een eerste kennismaking met jullie gidsen en dragers en met de hoofdstad Kathmandu. ’s Avonds volgt een welkomstdiner in het The Northfield Cafe.

  Overnachting in Hotel + O.

 • Dag 02 : Vlucht Kathmandu - Tumlingtar, lopen naar base camp aan de Arun rivier (2.5hr, 600m)

  We vliegen ’s morgens met een kleine 16-seater van Kathmandu naar Tumlingtar. Je vliegt over de lage uitlopers van de Himalaya naar het oosten. Dit is een hele mooie vlucht waarbij je veel bergen, o.a. Gaurishankar, Mt. Everest, Lhotse en Makalu op een rij ziet liggen. De grasbaan van Tumlingtar ligt op 400 meter hoogte zodat het meteen veel warmer is dan in Kathmandu.

  De begeleidende ploeg, gidsen, kok, keukenhulpen en de dragers zijn over land naar Tumlingtar gereisd zodat we ze hier pas ontmoeten. Vanaf het vliegveldje wandelen we 2,5 uur naar een prachtige kampeerplek aan de mooie en hier rustig stromende Arun rivier. De Arun is één van de hoofdafwaterrivieren van het oosten van Nepal. De trek is hiermee meteen begonnen, je heb direct al lekker gelopen en wat gezien van het dorpsleven.

  Overnachting in base camp/local house.

 • Dag 03 : Trekking naar Gothe Bazar (5hr, 1600m)

  Gemiddeld lopen we de eerste dagen erg laag, beneden de 1000 meter! Midden op de dag is het hier behoorlijk warm. We proberen daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van de koele uren ’s ochtends, we staan dus vroeg op. Na ongeveer een uur, lopen we de hangbrug over de Arun bij Katike Ghat over. Na de brug klimmen we ongeveer 200 meter steil omhoog aan de schaduwkant van de berg. ’s Middags maak je kennis met het Nepalese begrip “Nepali flat”. Dat betekent dat het voor Gemiddeld lopen we de eerste dagen erg laag, beneden de 1000 meter! Midden op de dag is het hier behoorlijk warm. We proberen daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van de koele uren ’s ochtends, we staan dus vroeg op. Na ongeveer een uur, lopen we de hangbrug over de Arun bij Katike Ghat over. Na de brug klimmen we ongeveer 200 meter steil omhoog aan de schaduwkant van de berg. ’s Middags maak je kennis met het Nepalese begrip “Nepali flat”. Dat betekent dat het voor Nepalezen een valk stuk in de trail is terwijl wij toch echt merken dat het flink op en neer gaat. Het is een open gebied met veel velden en verspreide bewoning. We overnachten bij een leuk dorp op een mooie kampeerplek.

  Overnachting in tenten / local house. (O+L+D)

 • Dag 04 : Trekking naar Salpa Phedi (6hr, 1680m)

  Door de rijstvelden lopen we vanuit Gothe Bazaar een steil heuveltje op. We nemen pauze om eens goed om ons heen te kijken naar het mooie landschap. We lopen hele stukken langs de rivier, dan weer een heuveltje over. We steken 2 bruggen over de rivier over en lunchen bij het dorp Dobhan. ’s Middags lopen we geleidelijk omhoog en dan weer omlaag naar de rivier. Door een kleine kloof aan de linkerkant klauteren we omhoog. Bos, rijstvelden en hier en daar een huisje. Phedi betekent “voet, van de berg”. We lopen vandaag naar een mooie kampeerplaats in Upper Phedi op 1570 meter. In Lower Phedi op 1440 meter hebben we dan al thee gedronken. Het is een leuk dorp met een schooltje. Na het dorp houden we links aan om de bamboebrug over te steken.

  Overnachting in tenten / local house. (O+L+D)

 • Dag 05 : Trekking naar Gurase Bhanjyang (6hr, 2690m)

  Vanaf de kampeerplaats lopen we verder omhoog naar het dorp. Het is een en al trap, keien en klimmen, elke stap gaat omhoog, elke stap is ongelijk en stelt de conditie van je knieën op de proef. Vandaag is het een lange klim via 2250 meter naar 2690 meter

  en dan over de Salpa Pass op 3350m. Hier staan we op de grens met de Solu Khumbu, het gebied beter bekend door de sherpa’s. Elk pasje is weer anders dan de vorige. We stoppen even bij een mooie gompa. Wanneer de “sleutelmonnik” er is kunnen we het kloostertje ook van binnen bekijken. We slaan ons kamp op 10 minuten verder op een mooie plek omgeven door bos.

  Overnachting in tenten / local house. (O+L+D)

 • Dag 06 : Trekking naar Bung (6hr, 1900m)

  Waarschijnlijk is het vannacht koud geweest met temperaturen van rond het vriespunt of iets eronder. Gelukkig komt de zon hier snel en warmt ons snel op zodat we heerlijk buiten van het ontbijt kunnen genieten. De Salpa pas ligt 100 meter hoger en is hier niet ver vandaan, ongeveer 20 minuten lopen. Als de lucht schoon is kunnen we oostelijk van ons een heuvelrug ontwaren: de Milke Danda en daarachter het Kanchenjunga massief. Na de pas lopen we geleidelijk omlaag en in 2 uur dalen we 600 meter door een prachtig oerbos met veel baardmossen, kruiden en overal watervalletjes. Na de lunch lopen we over een “op en neer” parcours naar een klein kloostertje op 2850 meter hoogte. Als er iemand is kunnen we het bezoeken.

  Daarna wandelen we over een makkelijk pad naar de hoofdplaats van dit gebied: Sanam. Er wacht een stevige afdaling en daarna een van de langere klims van deze trek. Het is dus een pittige en lange loopdag met grote hoogteverschillen. Eerst 500 meter omlaag naar een uitzichtspunt boven het dorp Gundel. Daarna een steilere afdaling langs de verspreid liggende huizen naar de rivier waar je -nog weer 800 meter lager- weer helemaal in de warmte zit. De lunch is bij de rivier (Hongu Khola) voor de brug (1280 meter). Na de lunch lopen we de brug over naar de andere oever waarna gelijk de grote klim van 1300 meter begint. Na 1½ uur komen we door het dorp Bung.

  Vanuit Bung zien we het Naulekh gebergte in de verte. “Bung” betekent “mooie bloem” in de lokale Raj taal.

  Overnachting in tenten / local house. (O+L+D)

 • Dag 07 : Trekking naar Najingdingma (6hr, 2650m)

  De huizen van Bung, het grootste dorp in de omgeving, liggen over een hoogte verschil van 500 meter verspreid tegen de helling. We zijn hier in de vallei van de Hongurivier waar de meeste mensen behoren tot de stam van de Rai. Hier is een checkpost voor het Makalu-Barun National Park. We krijgen wat uitleg en een foldertje over dit unieke gebied. We zien hierop dat je in de bossen tussen 1500 en 2500 meter hoogte o.a. een luipaard, jungle cat of zwarte Himalaya beer kunt tegenkomen. Boven de 2500 meter heb je kans op het zien van een muskushert, rode panda, wolf of een Himalaya tahr (soort bergantilope). e kampeerplaats ligt bij Kiraule op ongeveer 2600 meter. Het ligt aan de schaduwkant van de berg, dus er is geen zon en dat maakt het op deze hoogte weer koud. Als we op tijd zijn, kunnen we het Boksom klooster een bezoek brengen.

  Daarna steken we weer een mooie pas over, de Surkie La of Sipki La. We lopen veelal door prachtige bossen. Soms is het pad steil en wanneer het nattig is ook glibberig. Op 2750 meter passeren we een chörten (boeddhistisch bouwwerk dat de kosmos symboliseert) en we kunnen de pas al zien liggen. Hier en daar is er een open plek in het bos waar in de zomer de beesten kunnen grazen. Omhoog gaat het nu naar ongeveer 3100 meter waar de pas is. Vanaf de pas kun je nog iets verder omhoog klimmen voor een prachtig uitzicht. Bij goed weer heb je goed zicht op de massieven van de Mera Peak en omliggende bergen. Daarna dalen we weer af naar Najing dat op ongeveer 2650 meter ligt.

  Overnachting in tenten / local house. (O+L+D)

 • Dag 08 : Trekking naar Bupsa (5-6hr, 2360m)

  800 meter omlaag gaat het door het bos naar de open plekken van Gaikharka waar wat huizen zijn gebouwd. Het einde van de afdaling ligt bij de brug over de Hinkhu Khola (Khola is rivier) op 1850 meter. Het is een lawaaierige wilde rivier die zich hier door de smalle vallei naar beneden stort. De klim die erop volgt is heel steil en we doen het daarom rustig aan. Pangkong ligt in de volgende vallei dus gaan we weer een pas over, de Satu La (of Pangong La) op een hoogte van ongeveer 3200 meter. Dit is de route naar de Mera Peak. Tijdens de volgende afdaling heb je een schitterend zicht op de Numbur en de Katang. Nog een dik uur steil omlaag en je bent weer in de bewoonde wereld. Het dorpje Pangkong telt ongeveer 5 huizen en een grote gomba. Elke dag zijn er 2 gebedsdiensten. We proberen er 1 bij te wonen.

  Daarna gaat het steevast verder over de Satu La pas op 3175m, van waaruit we de Jiri – Lukla trail mooi kunnen zien. We dalen daarna steil af naar een klein en rustig dorpje, Bupsa, gelegen op de heuvelrand.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 09 : Trekking naar Surke (6-7hr, 2300m

  Er zijn verschillende routes naar Surke. De hogere route is waarschijnlijk het meest interessant, het meest afgelegen en met de mooiste uitzichten. Andere routes lopen directer naar beneden om zich te voegen bij het hoofdpad naar het Everest gebied. Welk pad je ook neemt: het loopt hier hoog boven de Dudh Kosi tegen de rechter bergwand. Het pad gaat “op en neer” en slingert breed uit door zijvalleien tot de paar lodges van Puyan. Je doet over dit stuk ook veel langer dan je zou vermoeden als je op de kaart kijkt. Hier komen we op de hoofdroute naar de Mt. Everest. Nu pas besef je dat je in een wel heel afgelegen gebied bent geweest. De omgeving komt hier tropisch over met bananenbomen en weelderige vegetatie.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 10 : Trekking naar Phakding (6-7hr, 2600m)

  De directe route naar Phakding betekent een klim van 500 meter. Je komt dat uit naast de vliegstrip van Lukla. De hele ochtend zie je al een druk vliegverkeer boven je. Twinotters en Dorniers komen en gaan, soms wel 30 vluchten op een dag. Een andere route gaat veel geleidelijker omhoog tot in Chaunrikharka dat qua huizenbouw er ineens heel anders uitziet. De muren zijn dikker en zijn opgetrokken uit stenen en keien. Door het hele dorp heen zie je manimuren en gebedsvlaggen: een typisch Sherpa dorp. Lukla is een groot dorp met een vliegveldje met een geasfalteerde baan. Deze is echter niet lang en het vereist goede vliegkunst om hier te landen; altijd weer een spectaculair gezicht. Een half uurtje later komen we in Phakding aan.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 11 : Trekking naar Namche Bazaar (6-7hr, 3440m)

  We komen we langs een mooie waterval en vangen een blik op van de Thamserku. We volgen bijna de hele dag de rivier die de naam Bhote Koshi draagt en zullen deze ook enkele malen oversteken. We lopen door pijn- en loofbos en ook in de herfst vind je hier mooie bloemen. Als je het laatste deel van de route omhoogklimt naar Namche ga je merken dat we al erg goed geacclimatiseerd zijn in vergelijking met de nieuwe trekkers die naar Lukla gevlogen zijn. We doen het rustig aan en komen weldra in Namche aan.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 12 : Rustdag Namche Bazaar (3440m)

  Namche is een ‘grote’ stad met een flink aantal winkels, waar je souvenirs, kleding en andere benodigdheden voor de trekking kunt kopen. Je kunt hier geld wisselen, e-mailen, er is een postkantoor en zelfs een tandartskliniek. Vandaag kunnen we het Sherpa en Everestmuseum bezoeken, of naar het klooster Laudo gompa, dat zich op de route naar Thami bevindt. Ook kunnen we een uitstapje naar Khumjung maken. Daar we al zo lang onderweg zijn, kunnen we vandaag ook gebruiken om een deel van de uitrusting te wassen.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 13 : Trekking naar Thame (5hr, 3800m)

  Na het ontbijt trekken we vandaag in westelijke richting over een vrij heuvelachtig pad. We zien, ver onder ons, de bruisende Bhote Kosi rivier. Deze route was vroeger een erg populaire handelsroute naar Tibet. We dalen eerst steil af naar de Bhote Kosi rivier, waarna het pad aan de andere kant van de vallei weer erg steil omhooggaat. Van deze kant van de vallei heb je een heerlijk vergezicht op de Teng Kangpoche en de Kwangde, beide 6000’ers en in het noorden doemt de Nangpa La op, de pas die naar Tibet leidt. Thame, met de bekende gompa “Thame Gompa”, bevindt zich op een heuvelrug waardoor we bij zonsondergang een heerlijk panorama aangeboden krijgen. Thame is bekend in de lente voor het Mani Rimdu Festival, een van de grootste festivals in Nepal.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 14 : Trekking naar Marlung (5hr, 4300m)

  Vandaag staat een wandeling naar Marlung op het programma. We trekken door verschillende dorpjes en genieten van de “namasté” waarmee we telkens weer begroet worden. Links en rechts van ons duiken telkens weer nieuwe panorama’s op met een ontelbaar aantal bergen, die de hele Khumbu regio rijk is. We komen langzaam in de subalpine vegetatiezone en vanacht duikt het kwik voor het eerst onder nul.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 15 : Trekking naar Gokyo via de Renjo pass op 5200m (7hr, 4800m)

  Na het ontbijt wacht ons een stevige klim naar de Renjo La, de Renjo pas. Het laaste deel van de klim gaat over onregelmatig en steil terrein met vele kleine rotsblokken. We zien Yak herders met hun kudde, we hebben een heerlijke blik op de Makalu, de Baruntse en ook de Everest. Een erg mooie dag met veel afwisseling. Vanop de Renjo hebben we een goed zicht op het grote meer bij Gokyo en het kleine dorpje. Van hieruit lijkt het al, of je de Everest kan aanraken…We dalen af over een gestaag dalend pad en bewonderen de zonsondergang over de vallei. Gokyo is een van de mooiste locaties in Nepal.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 16 : Hiking naar Gokyo Ri (4hr, 5483m)

  Terwijl het nog donker is, maken we ons klaar voor de beklimming van de Gokyo Ri. Ri betekent in het Nepalees “heuvel” en van hieruit hebben we bij zonsondergang een waanzinnig panorama over de 8000’ers in de Himalaya. De beklimming is niet moeilijk en verloopt over een goed pad, maar we doen het rustig aan om de bijna 700m te overbruggen. Recht voor ons zien we dan de Mt Everest, links daarvan de Cho Oyu en rechts de Makalu en de Kanchenjunga. Het is een wijds panorama dat je nog lang bijblijft. Daarna dalen we af. De rest van de dag staat vrij ter beschikking. We kunnen bv de 7 Gokyo meren bezoeken die deze regio rijk is, de Ngozumpa gletsjer of zelfs naar het Cho Oyu basecamp wandelen.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 17 : Trekking naar Dhole (5hr, 3600m)

  We staan rustig op, want er wacht ons een gemakkelijke wandeldag. Vanuit Gokyo gaat het alleen maar bergaf door de Dudh Kosi vallei naar Dhole. We wandelen eerst een stukje op de rand van de Ngozumpa gletsjer om nog even zijn reusachtige afmetingen in ons op te nemen. Daarna passeren we het tweede en het eerste Gokyo meer en steken een kleine ijzeren brug over. In de verte zien we de kleine nederzetting Phangka. Direct rechts van ons zien we de berg Cholatse en Taboche opduiken en het geheel is erg indrukwekkend. Direct na Phangka, gaat het pad even steil naar beneden. Hier wachten ons dan weer panorama’s op Cho Oyu, Thamserku en Kangtega ! Via het dorpje Machermo, Luza en Lhafarma, komen we in het rustig gelegen Dhole aan.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 18 : Trekking naar Namche (5hr, 3440m)

  Na het ontbijt vertrekken we richting Namche. Met het Cho Oyu gebergte duidelijk afgetekend achter ons, wandelen we over een steil pad naar beneden naar Phortse Tenga. Ook vandaag weer is het grootste deel van de wandeling naar beneden en we duiken al snel het eerste grote bos in met rodedendrons en veel wilde bloemenweiden. We houden hier halt voor een kleine lunch en trekken dan via Mong La verder. Dit kleine dorpje is mooi gelegen met zicht op de Mt Khumbila. Iets verder ligt dan Tengboche, erg bekend bij de pilgrims, vanwege zijn eeuwenoud klooster. Na een bezoek, maken we ons door een groot bos, op pad naar Namche.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 19 : Trekking naar Lukla (7hr, 2840m)

  Vandaag staat de laatste trekkingdag op het programma. We dalen snel 500m af over een breed en gemakkelijk pad en steken al snel de suspension bridge over de Dudh Kosi over naar Monjo. Hier laten we onze trekking permits nog een laatste keer controleren, net voor we het Khumbu NP verlaten. Door rodedendronbossen met veel dennebomen, wandelen we verder over een breed en goed onderhouden pad naar Lukla. Hier vieren we gezamelijk een leuke avond en de goede afloop van onze bijzondere trekking.

  Overnachting in guesthouse. (O+L+D)

 • Dag 20 : Vlucht naar Kathmandu

  Vroeg in de morgen zijn we al uit de veren, en wachten met veel spanning op onze 18-seater die ons terug naar Kathmandu brengt. De landingsbaan is op een helling gelegen en biedt een prachtig uitzicht op de binnenkomende vluchten. De kleine Dornier 18-seaters vliegen alleen met goed weer, omdat ze op zicht vliegen. We stappen in en worden terug naar Kathmandu gebracht. Onder ons zien we duidelijk het oude Jiri naar Lukla trekkingpad, dat Edmung Hillary meer dan 50 jaar geleden als eerste gebruikte om naar de Mt Everest te gaan.

  Overnachting in hotel (O)

 • Dag 21 : Vrije dag in Kathmandu

  Vandaag staat ons een vrije dag ter beschikking. Souvenirs kopen, rusten, of een halve dag mountainbiken of sightseeing. ’s Avonds treffen we ons dan voor een gemeenschappelijk, traditioneel Himalayan Leaders avondmaal.

  Overnachting in hotel (O+D)

 • Dag 22: Transfer naar de luchthaven

  We verzorgen vandaag de transfer naar de luchthaven en hopen jullie volgend jaar voor een nieuw avontuur opnieuw te mogen begroeten !

Beste seizoen

Beste seizoen
Van maart tot december

Inbegrepen:

 • Transport van en naar de luchthaven van Kathmandu.
 • Transport van en naar Kathmandu.
 • Transport van en naar trekkinggebied.
 • Guesthouses tijdens de trekking.
 • - Transport van en naar de luchthaven van Kathmandu.
 • Volpension tijdens de trekking.

Niet inbegrepen:

 • Inentingen.
 • Vlucht Europa naar Nepal
 • Persoonlijke uitgaven (geschenken, alcoholische dranken,...)

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Feedback per klant

OVERALL RATING: 0.0
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden