• Gemiddeld ***
 • 3,800 M
 • 17 Dagen lodge
 • 5 Dagen hotel
 • 17 Dagen trekking

Introductie :

De afgelegen Tsum vallei was tot 2007 gesloten voor buitenlanders. Zelfs nu komen er in deze streek erg weinig trekkers per jaar. De Tsum Vallei is een zijdal van de Manaslu en biedt een kijk in het rijke verleden van de Nepalese Himalaya. De bewoners zijn van Tibetaanse oorsprong, en blijven hun tradities trouw met hun specifieke cultuur en religie. In dit zijdal bevinden zich daarom nog vele eeuwenoude Tibetaanse kloosters en meditatiegrotten die al eeuwenlang bewoond worden door monniken en druk bezocht worden door pelgrims van over het hele Indische subcontinent. Naarmate we verder het zijdal in trekken, worden we omringd door 7000’ers en 8000’er uiteindelijk staan we te midden van de Ganesh Himal, Sringi Himal en Bauddha Himal. Het is vanaf hier slechts een paar uur wandelen naar de grens met Tibet. Een prachtige Himalaya trekking over eeuwenoude ongebaande paden, ongestoord.

Na een dagje sightseeing, rijden we vanuit Kathmandu naar Arughat Bazar, het startpunt van de beroemde Manaslu Trekking. De eerste 4 dagen van de trekking wandelen we over de standaardroute en na het dorpje Philim slaan we westwaarts af, in nog onontgonnen gebied. We genieten meer dan een volle week van deze afgelegen en onontgonnen Tsu Vallei.  Op deze trekking zetten we onze beste expeditietenten en meest ervaren trekkinggidsen in, want hier zijn er nog geen lodges. We wandelen door eeuwenoude Tibetaanse dorpjes, kloosters en ruige steile berghellingen, met hier en daar een kudde blauwschapen.  We keren via dezelfde route ook weer terug tot in de Bhuri Gandaki vallei met Arughat Bazar als eindpunt.

Trekkinginformatie :

 • Trekkinggebied = Restricted Area Manaslu NP
 • Tibetaanse cultuur
 • Aantal wandeldagen = 18 dagen
 • Aantal tentovernachtingen = 15 dagen
 • Moeilijkheidsgraad = ****, voor meer info, link
 • Maximale hoogte = 3800m
 • Beste tijd = begin september tot einde april
 • Trekking type = tent trekking
 • Uitzichten = Ama Dablam, Lhotse, Everest, Khumbu Vallei, Arun Vallei en vele andere 6000’ers, 7000’ers en 8000’ers
 • Special = VOLLEDIG geisoleerd gebied !!
 • Reis kan geboekt worden vanaf 1 deelnemer, persoonlijke wensen zetten we graag om (bv 1 dag meer of 1 dag minder)

Kodering : (O)ntbijt + (L)unch + (D)inner

Dag per dag schema Nepal Trekking : 22d verborgen Tsum Vallei Trekking

 • Dag 01 : Aankomst luchthaven van Kathmandu

  Aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu en warm onthaal door Jagat, onze kantoormanager. Hij vergezelt jullie naar Hotel Fuji, jullie “base camp”. Na de nodige verfrissingen volgt een eerste kennismaking met jullie gidsen en dragers en met de hoofdstad Kathmandu. ’s Avonds volgt een welkomstdiner in het The Northfield Cafe.
  Hotel + D.

 • Dag 02 : Sightseeing Kathmandu

  Op basis van jullie persoonlijke wensen, richten we vandaag een aangename sightseeingtour in, onder leiding van een ervaren en gelicentieerde gids.
  Hotel + O

 • Dag 03: Drive to Arughat (600m, 188 km, and 5/6hrs)

  We vertrekken vrij vroeg naar het busstation, voor onze verbinding naar Gorkha, de vroegere hoofdstad van Nepal. De rit duurt niet lang, maar we willen voor de grote verkeersdoortocht al uit de Kathmandu Vallei zijn. In Gorkha stappen we om op een lokale bus en rijden het laatste stuk over een gravelpiste naar Arughat. Arughat is naar nepalese verhoudingen een vrij grote stad, die door de Buri Gandaki rivier in tweeën gedeeld wordt.
  Lodge + O + L + D

 • Dag 04: Trek to Soti Khola (710m, 5/6 hrs)

  Na een heerlijk ontbijt, trekken we over de suspension bridge en beginnen onze expeditie naar de Larka Peak. Vooraleer we Arughat verlaten, dienen we nog onze ACAP permits te laten controleren. Over een geplaveide weg wandelen we verder richting noorden, door de lokale bazar. Hier is sinds kort een hydro-electrische centrale gebouwd, om de omgeving van electriciteit te voorzien. We wandelen langs rijstvelden tot in Maltar, om dat in het loofbos te verdwijnen tot in Sante Bazzar. De trail die ons in dieper en dieper in de Budhi Gandaki vallei voert, wordt nu steiler en het terrein moeilijker. Via de suspension bridge over de Arkhet Khola rivier, komen we aan in Arkhet. We dalen af en aanschouwen de wondermooie watervallen, om daarna vrij steil terug te klimmen tot Kyorpani. Van hieruit gaat het dan langzaam terug naar beneden tot in Soti Khola.
  Lodge + O + L + D

 • Dag 05: Trek to Maccha Khola (900m, 6/7 hrs)

  De trek naar Maccha Khola is een erg mooie. We beginnen met idylische crossings, gevolgd door de prachtige Sal bossen en eindigend met de grote rapids op de Budhi Gandaki. Daarna komen we aan in Khursane. De rotsachtige trail klimt en daalt afwisselend erg steil met onderweg verschillende tientallen meters hoge watervallen. Daarna wandelen we verder langs verschillende rijstvelden tot aan het Gurung dorp Labubesi. Na dit dorpje opent zich de vallei terug en we wandelen langs de zandige oevers van de Budhi Gandaki tot in Maccha Khola.
  Tent + O + L + D

 • Dag 06 : Trek to Doban (1200m, 6hr)

  Na het ontbijt, krijgen we direct een paar steile hellingen voorgeschoteld. We volgen de rivier tot in Tatopani (betekent “warm water”) waar we via verschillende suspension bridges de rivier diverse malen oversteken. Doban ligt bij de samenloop van de river Shiar Khola en de rivier de Sarpu Khola.
  Tent + O + L + D

 • Dag 07 : Trek to Philim (1600m, 6hr)

  Omdat het pad door de locals gebruikt wordt om hun goederen in Arughat Bazar te presenteren, is het in erg goede kwaliteit gemaakt. Paden zijn mooi uitgehakt in de bergwand en er zijn verschillende suspension bridges om de rivier over te steken. De rijstvelden maken nu plaats voor verschillende graansoorten zoals gierst en het lokale amaranth. De Shringi Himal (7011m) steekt hoog boven het landschap uit en biedt een prachtig panorama. We kamperen net buiten het dorpje Philim, een vrij groot Gurung dorp, met velden met mais en millet en mooie blue pine bossen. Wie nog zin heeft, kan zich aansluiten voor een kort bezoek aan de erg mooie Tibetaanse gompa.
  Tent + O + L + D

 • Dag 08 : Trekking to Chumling (ook wel lower Tsum genoemd) (2360m, 7hr)

  Na een lekker ontbijt maken we ons op pad naar Chumling, ook wel lower Tsum genoemd. Via een uitgehakt bergpad wandelen we in de richting van het basiscamp van de Ganesh Himal. Hier maken we een kleine tour over de heuvelrug naar het dorpje Lokpa, van waaruit het niet ver meer is naar Chumling. Hier slaan we onze tenten op voor de nacht.
  Tent + O + L + D

 • Dag 09 : Trekking to Chhokanngparo (ook wel Upper Tsum genoemd) (3010m, 5-6hr)

  Vandaag wandelen we hoger dan 3000m, maar dit zal op ons geen impact hebben, daar we al goed geacclimatiseerd zijn. Langs de rivier Shiar Khola trekken we via Dumje naar Chhokanparo. Dit kleine dorpje ligt op een vlak stuk in de Tsum vallei, ook wel Upper Tsum genoemd en het centrum van de lokale Tibetaanse cultuur. Vanuit onze tent hebben we een prachtig zicht op de Ganesh Himal, de Baudha en de Himal Chuli.
  Tent + O + L + D

 • Dag 10 : Trekking naar Nile / Chhule (3360m, 6hr)

  Na het ontbijt en een gelukzalige blik op het heerlijke panorama, wandelen we verder naar Nile, het laatste dorp in de Tsum Vallei. Nile bevindt zich op een prachtige, zonnige westoever van de rivier Shiar Khola, ong 25 minuten van Chhule. Onderweg treffen we op de Piren Phu grot. Piren Phu, “duivengrot” is de meest heilige plek in de Tsum Vallei en bevindt zich aan de voet van een ruige klif dicht bij het dorpje Burji. Milarepa, een bekende Tibetaanse heilige, heeft hier meermaal gemediteerd. Der zijn 2 verschillende gompa’s gebouwd, die rijkelijk beschilderd zijn met buddhistische murals en waar op verschillende plaatsen beeldhouwwerken uit de rots zijn uitgehouwen. De hele omgeving hangt ook vol met tibetaanse prayer flags en biedt een magistrale aanblik op de omliggende vallei.
  Tent + O + L + D

 • Dag 11 : Trekking to Mu Gompa (3700m, 4hr)

  Na Nile stijgt het pad geleidelijk naar Mu Gompa (3700 m), het grootste klooster in de Tsum vallei. Dit is het hoogste en verste punt in de vallei waar nog permanente bewoning is. De vallei is ruig, ongerept en toont een nog onontgonnen schoonheid. We zijn omringd door verschillende hoge 7000’ers. Mu Gompa werd in 1895 opgericht en hier wordt een grote verzameling van bijzondere boeddhistische teksten bewaard. In de tempel vinden we beelden van Avalokiteshvara, Padmasambhava en Tara. In de namiddag plannen we nog een bezoek aan het hogergelegen Dephyudoma klooster. Dit klooster is waarschijnlijk het oudste van de vallei en is de oorzaak voor de komst van het boeddhisme naar de Tsum Vallei.
  Tent + O + L + D

 • Dag 12 : Vrije dag te Mu Gompa

  Vandaag doen we het rustig aan, en nemen de tijd voor een uitgebreid ontbijt. We maken daarna een dagtocht naar de voet van de Pika Himal, op een hoogte van 4865m. Het is een erg energieke klim, maar we worden beloond met een waarlijk spectaculair uitzicht tot aan de grens met Tibet in het noorden en tot aan de Ganesh Himal in het zuiden. We genieten van het uitzicht en keren pas tegen de late namiddag terug naar Mu Gompa.
  Tent + O + L + D

 • Dag 13 : Trekking naar Ganchen Gompa (3240m, 5hr)

  We wandelen vandaag naar Ranchen Gompa op 3240m. Dit is een klooster voor nonnen in de Shir Khola vallei, aan de voet van de bergen tussen Nepal en Tibet. Rachen Gompa is opgericht in 1905 en is het grootste nonnenklooster van de Ngak-Pa orde in de Tsum Vallei. Erg interessant zijn de duizenden geboetseerde beeldjes van Avalokiteshwara.
  Tent + O + L + D

 • Dag 14: Trek to Dumje (2440m, 7 hrs)

  Vandaag keren we terug en dalen af tot helemaal in Dumje. Dit is een klein dorpje met ong 8 huizen, maar biedt ons een heerlijke kampeerplaats. We dalen in totaal meer dan 900m af vandaag.
  Tent + O + L + D

 • Dag 15: Trek to Philim (cross Ripchet) (1590m, 6 hrs)

  Vanuit Dumje gaat het na het ontbijt naar Ripchet. Op de weg daarheen, passeren we via de mooiste waterval van de Lower Tsum Valley, de Samba Tingding Chhupyang. Daarna gaat het verder naar Philim, dat gelegen is in het Manaslu dal. Opnieuw dalen we vandaag meer dan 900m.
  Tent + O + L + D

 • Dag 16: Trek from Philim to Tatopani (975m, 6 hrs)

  Ook vandaag staat een lange afdaling op het programma, dit keer tot in Tatopani, dat op 975m hoogte gelegen is. Tatopani betekent “warm water” en we bezoeken na aankomst dan ook de lokale warmwaterbronnen. We dalen in totaal meer dan 800m af.
  Tent + O + L + D

 • Dag 17: Trek to Soti Khola (720m, 7 hrs)

  Vanuit Tatopani gaat het vandaag verder naar Soti Khola. Via verschillende terrasvormige rijstvelden en genietend van de prachtige watervallen, arriveren we na een 7 uur durende wandeling, op onze kampeerplaats.
  Tent + O + L + D

 • Dag 18: Trek to Arughat Bazar (535m, 6hrs)

  De laatste dag van onze trekking, wandelen we terug tot in Arughat Bazar. ’s Avonds vieren we met onze crew een klein feestje !
  Tent + O + L + D

 • Dag 19: Drive to Kathmandu ( 6/7hrs)

  Per bus keren we terug naar Kathmandu. De reis duurt in totaal ong 7hr, maar als we te maken krijgen met verkeersproblemen bij het binnenrijden van de Kathmandu Vallei, kan dit een uurtje langer duren. Ons wacht, na 15 dagen in de natuur, een bruisende stad.
  Hotel + O

 • Dag 20: Free day in Kathmandu

  Vrije dag te besteden in Kathmandu. Op wens kunnen we deze dag nog inrichten met bv een nepalese kookles, wellness of een bezoek aan onze eigen stichting.
  Hotel + O

 • Dag 21: Transfer to international airport in Kathmandu

  Transport naar de internationale luchthaven van Kathmandu.
  Hotel + O

Beste seizoen

Beste seizoen
Van maart tot december

Inbegrepen:

 • Transport van en naar de luchthaven van Kathmandu.
 • Transport van en naar Kathmandu.
 • Transport van en naar trekkinggebied.
 • Dragers voor tent/kookuitrusting

Niet inbegrepen:

 • Inentingen.
 • Luchthaventax 1700Rs of 21 euro of 32 chf.
 • Bijkomende kosten bij reddingsoperatie of bij ziekte.
 • Persoonlijke uitgaven (geschenken, alcoholische dranken,...)
 • Vlucht Europa naar Nepal, omdat we als Nepalees Trekking Agency hiervoor niet bevoegd zijn.
 • Drinkgeld voor de dragers en de berggids.

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Feedback per klant

OVERALL RATING: 0.0
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden