• Gevorderd ****
 • 5,000 M
 • 20 Dagen lodge
 • 7 Dagen hotel
 • 20 Dagen trekking

Introductie voor onze 27 dagen Makalu trekking :

Het Makalu Barun Nationaal Park ligt in het hart van de oostelijke Himalaya en wordt gevormd door zeven valleien die ontstaan zijn aan de voet van de vijfde hoogste berg ter wereld: de Makalu (8.463m). In deze valleien en in het bijzonder de Barun vallei vinden we de laatste oorspronkelijke bossen en alpenweiden van Nepal. Amper 40 kilometer scheiden het laagste punt van de Arun vallei (435m) met de top van de Makalu. Binnen deze enorme variatie van hoogten en klimaten bezit het Makalu-Barun gebied de rijkste fauna en flora van gans Nepal. Verscholen in de lager gelegen valleien treffen we Sherpa, Rai en Bhote boerengemeenschappen. Door hun armoede en isolement hebben zij hun rijke cultuur kunnen bewaren. In 1992 werd het Makalu-Barun gebied geklasseerd als Nepal’s achtste nationaal park.

De nieuwe aanpak van het beheer van dit park moedigde de plaatselijke bevolking aan om mee te werken aan de bescherming van hun bossen en natuurlijke rijkdommen, waar uiteindelijk hun overleving vanaf hangt. Het Makalu-Barun park heeft een oppervlakte van 2.330 km² en maakt deel uit van het groter Mount Everest ecosysteem dat bestaat uit het 1.148 km² Sagarmatha nationaal park in het westen en het 35.000 km² Qomolangma Natuur Reserve in Tibet (China) in het noorden. De enorme hoogteverschillen en overvloedige moessonregens maken dat deze streek uitzonderlijk vele microklimaten telt met een overvloed aan geneeskundige en andere plantensoorten. De meest geschikte periodes om deze streek te bezoeken gaan van de maanden maart tot april en van oktober tot half december.

Informatie over de Makalu Base Camp trekking :

Duur van de trekking : 20 dagen
Moeilijkheidsgraad : ***** : voor verdere uitleg link
Maximum hoogte : 5000m
Tent- of lodgetrekking : Tent
Specials : Prachtige Makalu, cultuur Lumbis, Tongba bier, de geïoleerdheid van het gebied
Beste periode : maart -april, oktober – half december

Dag per dag schema Nepal Trekking : 27d Makalu Trekking

 • Dag 01 : Vlucht Europese luchthaven naar Nepal
 • Dag 02 :

  Aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu en warm onthaal door Jagat, onze kantoormanager. Hij vergezelt jullie naar Hotel Fuji, jullie “base camp”. Na de nodige verfrissingen volgt een eerste kennismaking met jullie gidsen en dragers en met de hoofdstad Kathmandu. ’s Avonds volgt een welkomstdiner in het The Northfield Cafe.

 • Dag 03 : Sightseeing Kathmandu
 • Dag 04 : Kathmandu (1.400m) - Tumlingtar (390m) - Khandbari (1.036m)

  Een spectaculaire vlucht brengt ons naar de landingspiste van Tumlingtar. Hier worden we al opgewacht door onze Sherpa-gidsen en dragers. Na het uitladen en verdelen van de bagage tussen de dragers beginnen we aan een stevige klim. De verspreide woningen met verhoogde vloer en rood-witte muren zijn typisch voor deze landbouwstreek. Het langzaam breder wordende pad volgt meestal de heuvelrug. Enkele pipalbomen op diverse rustplaatsen zorgen voor wat schaduw. Hogerop wordt het pad wat moddiger wanneer we in de nabijheid komen van een waterbron. Na deze kiezen we de rechterzijde van de heuvel en we komen alsmaar langs meer woningen. Iets verderop na een steiler gedeelte stappen we onder de verwelkomingsboog van Khandbari, de hoofdplaats van het distrikt. Na de controlepost en de winkelstraat komen we op het marktplein.

 • Dag 05 : Khandbari (1.036m) - Chichira (1.980m)

  Na een drietal uren stappen bereiken we het dorpje Mani Bhanjyang (1.100m) waar we even een rustpauze nemen of lunchen. Langzaam verandert de omgeving langsheen het pad. De typische terrasbouw gaat geleidelijk over in struikgewas en later in een wilde plantengroei. Wanneer we achter de pas naar rechts draaien bevinden we ons al vrij snel in een sub-tropisch woud aansluitend op de grasvelden van Gogune. Een pad met talrijke stijgingen en dalingen voert ons na anderhalf uur tot in Chichera, een kleine Gurung nederzetting. Van hieruit zijn Makalu en andere himalayapieken goed zichtbaar. Als het weer tegenvalt kan men hier beroep doen op de plaatselijke Lama die de weersgoden zeker tot betere gevoelens zal brengen.

 • Dag 06 : Chichira (1.980m) - Num (1.560m)

  Na de huisjesgroep van Kuwapani voert het pad terug naar de zuidelijke rechterflank van de heuvel. Iets verder komen we in Sahuvati met zijn gebedsmuur en geschilderde mani-stenen. Op de splitsing gaan we links en keren terug in het groene woud, waar het pad leidt naar het hoogste punt van deze heuvel. Langsheen een riviertje en zeer diverse plantengroei trekken we verder door het tropische woud. Uiteindelijk komen we terug in een meer open landschap met wat grasland en enige modderpoelen in de buurt van Mure. Na een uurtje stappen bereiken we Num.

 • Dag 07 - 08 : Mum (1.560m) - Navagaon (1.800m)

  Tijdens het ontbijt hebben we vanuit Num een prachtig vergezicht naar alle windstreken. De Makalu ligt nog ver af. Van Num dalen we af naar de Arun rivier en komen terug op 740m. Dan wacht ons nog een lange klim tot de school van Navagaon waar we overnachten en een rustdag nemen.

 • Dag 09 : Navagaon (1.800m) - Tashi Gaon (2.180m)

  We trekken vandaag door een dicht bos. Op sommige plaatsen is het pad moeilijk toegankelijk. Tashi Gaon is het laatste permanent bewoond dorp.

 • Dag 10 : Tashi Gaon (2.180m) - Kauma (3.610m)

  Voorbij Tashigaon gaat het pad kronkelend door het woud. We traverseren enkele rotsen, steken een riviertje over en bereiken enkele open grasvelden van Uteshe. Even gaat het over een heuvelrug, nadien door een dichtbegroeid bamboewoud waarin men naarmate men hoger komt meer rhododendronbomen tegenkomt. We volgen de brede graat tot in Kauma.

 • Dag 11 : Kauma (3.610m) - Mumbuk (3.580m)

  Vandaag trekken we over de Barun-la of Shipton pas. De Shipton-la bestaat eigenlijk uit drie cols. De Keke-La, de Shipton-la (4.127m) en de Tutu-La (4.075m). Hoge Himalaya-pieken zoals Chamlang (7.317m), Peak 6 (6.739m), Peak 7 (6.105m) en Makalu(8.475m) zijn van op de passen goed te zien. Ook in het oosten vormt het silhouet van de Kanchenjunga-keten een mooi kontrast met het licht van de opkomende zon. Tussen de verschillende passen bevinden zich enkele prachtige bergmeren. Eens over Tuta-la gaat het afdalend over een minder steil sneeuwveld tot we, links in de bergflank, opnieuw een bergpad bereiken. Nog even langsheen een waterval, dan over een riviertje en terug doorheen bebost gebied bereiken we de kampplaats van Mumbuk (3.500m). Omgeven door dennebomen en rhododendrons biedt deze bivakplaats een veilig onderkomen achter de beruchte bergpas.

 • Dag 12 Mumbuk (3.580m) - Nehe Kharka (3.800m)

  Vanuit Mumbuk gaat het onmiddellijk steil bergafwaarts parallel aan een klein riviertje. Na een 200tal meter dalen, draaien we links in de bergflank. Via diverse kronkels zakken we verder af tot een volgend klein riviertje en weer traverseren we de helling op een klein bergpad naast de Bharun-Khola. De begroeiing wordt alsmaar dunner en diverse malen stappen we in brokkelig terrein. Iets hoger bereiken we de meer komfortabele graslanden van Tematan Kharka. Een goed volgbaar pad loopt verder over diverse hellingen en leidt naar Nehe Kharka waar reusachtige blokken verspreid liggen over de wijde vlakte. We verwijderen ons even van de Bharun-rivier en trekken doorheen een rhododendronbos afgewisseld met dicht struikgewas om even later de wijde vallei van Nehe Kharka in te trekken. Om onze kampplaats te bereiken moeten we over een bruggetje bestaande uit drie balken.

 • Dag 13 : Nehe Kharka (3.800m) - Ramara (4.560m)

  We trekken een tijdje door het bos en stijgen langzaam boven de boomgrens. Een na een worden de Himalayapieken zichtbaar aan weerszijden van de vallei. Peak 5 aan de rechterzijde, Peak 3 in het Noorden, Peak 6 ten westen, de hoofdtop van de Chamlang (7.290m), Pyramid Peak (6.830m) ten noordwesten en Peak 4 recht voor ons. Wanneer we een rotsachtig gedeelte oversteken dat uitsteekt uit de vallei aan de rechterkant, en alle bomen verdwenen zijn bereiken we uiteindelijk Ramara (4.560m).

 • Dag 14 : Ramara (4.560m) - Lower Makalu Base Camp (4.800m) - Hillary Base Camp (4.920m)

  Na Shershon waar we een prachtig zicht hebben op de bovenste helft van de Makalu, komen we iets verder in een oudere steenafzettingszone. Langsheen de rand van de zuidoostelijke uitlopers van de gelijknamige Makalu graad bereiken we, na een vrij gemakkelijke klim, een morenenrug. Vanaf dit punt wordt de massieve Himalaya-reus volledig zichtbaar voor ons. Het oorspronkelijke Lower Makalu Base Camp ligt op de tegenoverliggende helling. We dalen nog even af tot de rivierbedding, steken deze over en beklimmen een terrasvormige heuvel die leidt naar een,op 4.920m gelegen, vlakker terrein. Ook hier vinden we een dakloze schuilhut. Dit is het eerste Hillary Base Camp.

 • Dag 15 : Rustdag Hillary Base Camp (4.800m)

  Afhankelijk van de omstandigheden en interesse kunnen van hieruit nog tochten ondernomen worden eventueel in kleinere groepen.

 • Dag 16 - 19 : Hillary Base Camp (4.920m) - Ripok Kharka (3.920m) - Hatya (1.600m)

  Vanaf vandaag gaat het in omgekeerde richting met als eindpunt het vliegveld van Tumlingtar. Om niet dezelfde weg te moeten terugkeren gaan we, door een voor het toerisme nieuw opengesteld gebied, richting Hatya. Hatya ligt op een oude karavaanroute naar Tingri (Tibet). Tot voor kort was in het grensdorp Kimathangka een douanepost en er is zelfs sprake om deze grensovergang terug open te stellen. Hatya ligt aan de boorden van de Arun, rivier die in Tibet ontspringt.

 • Dag 20 - 21 : Hatya (1.600m) - Yakua (1.00m) - Seduwa (1.408m)

  Vanaf Hatya volgen we nu verder de bedding van de Arun. Onze volgende kampplaats wordt Yakua waarna we terug stijgen richting Seduwa.

 • Dag 22 - 24 : Seduwa (1.408m) - Yaphu Phedi (1.100m) - Heluwa Besi (680m) - Tumlingtar (510m)

  Vanaf Seduwa volgen we verder de bedding van de Arun die intussen al is uitgegroeid tot een brede rivier. Daar we nu al stilaan, naar Nepalese normen, erg laag zijn afgezakt kan het tijdens het wandelen erg warm worden. Op verschillende plaatsen heeft men een prachtig zicht op de Arun die haar weg baant naar India.

 • Dag 25 : Tumlingtar (510m) - Kathmandu (1.400m)

  De vluchten in het gebergte gebeuren altijd op zicht, dus een terugvlucht is nooit gegarandeerd. Daarom dient dag 26 als reservedag indien het vandaag niet lukt om naar Kathmandu te vliegen.

 • Dag 26 : Vrije dag in Kathmandu
 • Dag 27 : Transfer naar de internationale luchthaven van Kathmandu en terugvlucht naar de europese luchthaven.

Beste seizoen

Beste seizoen
Van maart tot december

Inbegrepen:

 • Transport van en naar de luchthaven van Kathmandu.
 • Loon, verzekering, pensioensfonds en uitrusting van de Himalayan Leaders medewerkers.
 • Volpension tijdens de trekking. (3 maaltijden a la carte)
 • Accomodatie in guesthouses en tenten tijdens de trekking.
 • Transport van en naar Kathmandu.
 • Sightseeing in Kathmandu, onder leiding van een gelicentieerde cultuurgids en met privé auto/minibus.
 • Gelicentieerde berggids en dragers.
 • Transport van en naar trekkinggebied. Vlucht Kathmandu naar Tumlingtar en van Tumlingtar naar Kathmandu.
 • Dragers en tent-/kookuitrusting voor de hele trekking.
 • Alle benodigde permits.

Niet inbegrepen:

 • Bijkomende kosten bij reddingsoperatie of bij ziekte.
 • Persoonlijke verzekering, inclusief helicopterrescue
 • Persoonlijke uitgaven (geschenken, alcoholische dranken,...)
 • Vlucht Europa naar Nepal, omdat we als Nepalees Trekking Agency hiervoor niet bevoegd zijn.
 • Drinkgeld voor de dragers en de berggids.
 • Luchthaventax 1700Rs of 21 euro of 32 chf.
 • Mogelijke Inentingen.

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden