Cultuur : Sherpa’s
Trek begint :
– Jiri via de klassieke wandelroute, of
– Lukla of Phaplu, na een vlucht van 40minuten vanuit Kathmandu
Totale tijd : vanaf 8 tot 32 dagen
Moeilijkheidsgraad = gemiddeld
Hoogste punt : Kala Pattar op 5545m of Everest Base Camp op 5360m
Beste tijd : Oktober tot december
Trekking type : Camping of lodge trekking
Uitzichten : Ama Dablam, Lhotse, Everest, Cho Oyu,… !
Belangrijke info aan onze gasten : in het Kumbu-gebied kunnen we trekkings organiseren met een reisduur van 8 tot 32 dagen.
De hier afgebeelde trekking is een combinatie van zowel de Gokyo alsook de Everest Base Camp trekking en duurt in totaal 29d.
Stuur ons een email met de totale reisduur en wij bouwen een programma op maat, zonder meerkost.
De tocht start met de vlucht van Kathmandu naar Phaplu, een leuk bergdorpje met een kleine landingsbaan en eigen klooster. De eerste wandeldagen zijn behoorlijk lang en zwaar, maar met de start vanuit Phaplu vermijd je de zwaarste dagen vanaf Jiri.
Vanuit Jiri starten is ook een mogelijkheid, zoals Sir Edmund Hillary dat in 1953 ook deed. Deze 6d staan beschreven bij de Everest Base Camp trekking.
Omdat je nog niet zo hoog loopt, maar wel flinke inspanningen verricht, krijgt je lichaam ruimschoots de tijd zich aan te passen. Op het eerste deel van de route wordt er veel geklommen en gedaald. Je loop door prachtige natuur, passeert dorpjes, watervallen, terrasvormig landschap en maakt kennis met de eeuwenoude boeddhistische cultuur. Muren met manistenen, chortens en stoepa’s, inmiddels overdekt met mos en gras, getuigen van een diepgewortelde religieuze beleving van de bewoners van dit gebied. Het is gebruik om deze heiligdommen links te passeren en als je eromheen loopt dit met de wijzers van de klok mee, te doen.
De route loopt westwaarts langs een oud handelspad en via de hoofdroute naar Namche Bazaar. Hier trekt de plaatselijke weekmarkt vele bontgekleurde bewoners, uit de wijde omgeving. Na een rustdag in Namche lopen we verder omhoog naar de turkooisblauwe Gokyomeren. Hiervandaan klimmen we naar de Gokyo ri voor een schitterend uitzicht op een grote gletsjer en de omringende Himalaytoppen.
We dalen af en klimmen opnieuw omhoog. Het base camp bevindt zich op 5.034 m. hoogte, maar van dit punt kun je de Mount Everest niet zien. Hiervoor in plaats gaan we naar de 5.550 meter hoge Kala Pattar (‘zwarte rots’). Het uitzicht van deze plek vormt het absolute hoogtepunt van de reis. Op de terugweg maken we nog een uitstapje naar de mooie Chhukung vallei, waar we de imposante toppen weer vanuit een heel andere hoek bekijken. Na een bezoek aan het beroemde Tengboche klooster dalen we verder af en vliegen van Lukla terug naar Kathmandu.
Aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu en warm onthaal door Jagat, onze kantoormanager. Hij vergezelt jullie naar Hotel Fuji, jullie “base camp”. Na de nodige verfrissingen volgt een eerste kennismaking met jullie gidsen en dragers en met de hoofdstad Kathmandu. ’s Avonds volgt een welkomstdiner in het The Northfield Cafe.
Met het vliegtuig van Kathmandu naar Phaplu en na de lunch gaan we op weg naar Beni.
We lopen door bebost gebied met zo af en toe een klein dorpje. De geleidelijke klim omhoog, wordt afgewisseld met korte afdalingen. Vlak voor we in Junbesi aankomen, steken we via een houten brug de Junbesi rivier over en na een korte klim bereiken we onze lunchplek. Middenin het dorp staat een mooie stoepa en het klooster met het gele dak (de oudste in deze omgeving). Na de lunch steken we de rivier weer over, waarna het pad steil omhoog loopt en zich vervolgens door kleine valleien kronkelt. Daarna klimmen we nog verder door tot we op een bergkam van bijna 3000 meter hoogte aankomen. Vanaf hier hebben we het eerste uitzicht op de Everest, die nu nog klein lijkt tussen de dichterbij gelegen Thamserku, Mera Peak en andere besneeuwde toppen. We stijgen nog iets verder door en dalen daarna af voor we de rivier bij het dorp Ringmo oversteken. Na een laatste korte klim bereiken we onze overnachtingsplaats.
Vanaf Ringmo wordt het pad breder en passeren we verschillende muren met manistenen en chortens (religieuze bouwwerken). We komen over de op 3.071 meter hoogte gelegen Trakshindo la pas, waar ook weer een grote met mos begroeide stoepa staat. Vlak na de pas komen we langs een mooi kloostertje waar de monniken je graag uitleg geven over hun religie en de fraaie wandschilderingen in de tempel. Via houten bruggetjes steken we smalle stroompjes over en dalen verder af voor we in Nuntala aankomen, waar we de lunch gebruiken. Daarna volgt er een lange afdaling waarbij we een hoogteverschil van ruim 1300 meter overbruggen. We overnachten in Jubing.
Het pad loopt geleidelijk omlaag voor we de Dudh Koshi rvier bereiken en we de ruim 100 meter lange hangbrug oversteken. Hierna volgen er nog verscheidene steile klimmetjes (met mooie uitzichten) en afdalingen voor we in Bupsa aankomen. Ook hier bevindt zich ook een klein kloostertje. Het pad loopt nu geleidelijker omhoog en je komt door kleine dorpjes en stukjes bos. Khari la is hoog gelegen en van hier heb je weer een schitterend uitzicht op de besneeuwde Himalayatoppen.
Even voorbij Lukla vind je boven het dorp Chablung een kloostertje dat pas gerenoveerd is. Dit is zeker een bezoek waard. We komen steeds hoger en misschien kruisen hier al de eerste yaks je pad. Het is vandaag een avontuurlijke route er op verschillende punten zie je, wel 1000 meter onder je, de Dudh Koshi ziet stromen. Op de hoger gelegen punten heb je een mooi uitzicht op de Kumbila en de Cho-Oyu. Er is weer heel wat te klimmen en te dalen en het is een lange dag, waarbij we mogelijk enkele dorpjes eerder overnachten.
We komen we langs een mooie waterval en vangen een blik op van de Thamserku. We volgen bijna de hele dag de rivier die de naam Bhote Koshi draagt en zullen deze ook enkele malen oversteken. We lopen door pijn- en loofbos en ook in de herfst vind je hier mooie bloemen. Als je het laatste deel van de route omhoogklimt naar Namche kun je dit, om hoogteziekte te voorkomen, het beste heel rustig aan doen.
Namche is een ‘grote’ stad met een flink aantal winkels, waar je souvenirs, kleding en andere benodigdheden voor de trekking kunt kopen. Je kunt hier geld wisselen, e-mailen, er is een postkantoor en zelfs een tandartskliniek. Vandaag kunnen we het Sherpa en Everestmuseum bezoeken, of naar het klooster Laudo gompa, dat zich op de route naar Thami bevindt. Ook kunnen we een uitstapje naar Khumjung maken.
Als je bij aankomst nog energie over hebt, kun je vanuit Dole het pad verder omhoog volgen, waarna je getrakteerd zal worden op een schitterend uitzicht. Als Dole wat de hoogte betreft te zwaar is kunnen we ook overnachten in Phortse Tenga of Tongba (3950 m.).
Het pad loopt voornamelijk omhoog door de heerlijk geurende jeneverstruiken, die dan ook worden gebruikt als wierook. Er doet een verhaal de ronde dat de Yeti, ruim 20 jaar geleden, in dit gebied drie yaks doodde en een Sherpavrouw heeft aangevallen. In Machhermo heb een prachtig uitzicht op de bergen.
We starten met een klim naar een bergrug, vanwaar we een schitterend uitzicht hebben op de Cho-Oyu. Daarna vervolgen we ons pad door een brede vallei en klimmen langs een met morenen bezaaide helling omhoog naar een klein meertje dat op ruim 4.600 meter ligt. Daarna wordt het pad vlakker en bereiken we een volgend meer met de naam Longponga. Het laatste deel van de route naar Gokyo is bezwaaid met keien.
Voor een oogverblindend uitzicht klimmen we naar de top boven het meer. Het is een klim die ongeveer 2 uur in beslag neemt. Maar dan kun je ook genieten van een uitzicht dat nauwelijks onder doet voor dan van de Kala Pattar. Je ziet hier de met sneeuw bedekte Cho Oyu, de Gyachung Kang, Everest, Lhotse, Makalu, Cholatse, en de Tawachee temidden van de kleinere pieken.
Op de terugweg volgen we eerste een deel van dezelfde route omlaag en vandaar via Na en enkele andere dorpjes naar Pangboche. Zodra je het dorp nadert zie je een mooi kloostertje. Aan de rand van deze nederzetting staan enorm grote muren met manistenen. Vlakbij een van de Chortens, bevindt zich de voetafdruk van de beschermheilige lama Sange Dorje.
Het pad voert door rododendronbossen en naarmate we hoger komen wordt de kans groter dat je hier roofvogels zult aantreffen, zoals de lammergier en de steenarend.
Dit gebied is een stuk duurder en de prijzen zijn dan ook vaak twee keer zo hoog dan die in Namche Bazar. Op dit deel van de tocht is het duidelijk rustiger en zijn de lodges schaars en van matige kwaliteit. Het uitzicht vanaf deze route is echter schitterend en je hebt een goed zicht op de Tawachee en de Cholatse. Ook de andere bergen in dit gebied lijken indrukwekkend dichtbij.
We wandelen vandaag naar Gorak Shep en in de namiddag wandelen we naar de Kala Pattar. Als je geen problemen met de hoogte hebt kun je, op de Kala Pattar aangekomen, iets verder doorlopen voor een nog vrijer uitzicht. Al bij aankomst aan de voet van de Pumori, zie je de schitterende zuidwand van de Everest en de Lho La pas, die naar Tibet voert.
We bezoeken na een hartig ontbijt het Everest Base Camp. Indien er al teams aanwezig zijn, worden we uitgenodigd voor een kop thee. Daarna dalen we terug af tot in Lobuche.
De komende dagen lopen we hoofdzakelijk naar beneden. waardoor we grotere afstanden afleggen.
Onderweg bezoeken we het klooster van Tengboche dat in 1988 door brand werd verwoest, maar inmiddels is herbouwd. Waar mogelijk volgen we een ander pad naar beneden, waardoor onnodig klimwerk wordt voorkomen.
Ondanks dat we door bekend gebied komen ziet het er, omdat je in tegengestelde richting loopt, weer heel anders uit.
De laatste loopdag eindigt met een flinke klim naar Lukla. Zodra je het dorp binnenloopt, merk je hoe druk Lukla is. Er zijn hier veel winkeltjes en lodges en samen met de dragers en onze gids vieren we de goede afloop van onze trekking.
Beste seizoen |
---|
Van maart tot december |