• 5,670 M
 • 5 Dagen lodge
 • 22 Dagen hotel
 • 5 Dagen trekking

Introductie :
De Mount Kailash (6714 m) in West-Tibet, de ‘Troon van Shiva’ en ‘het Juweel van Sneeuw’, is de heiligste berg van de Himalaya en een bedevaartsoord voor boeddhisten, hindoes, jains en B’on Po’s. Op deze plek ontspringen vier rivieren, waaronder de Brahmaputra, de Ganges en de Indus. De Mount Kailash ligt in een prachtig, maar desolaat landschap en mag vanwege zijn heiligheid niet worden beklommen.

We vliegen vanuit Kathmandu naar Lhasa. Overland reizen we langs de beroemde kloosters Gyantse, Shigatse en Shegar naar Shegar. Onderweg is er uiteraard gelegenheid om de bekendste kloosters en tempels te bezichtigen. Vanuit Shegar maken we een excursie naar Rongbuk, het hoogst gelegen Boeddhistische klooster ter wereld. We rijden in vier dagen naar het heilige Manasarovar meer (4550 m), het hoogstgelegen zoetwatermeer ter wereld. Hier begint de Kora pelgrimroute, onze trektocht die de heilige Mount Kailash (6638 m) omrondt.

Deze reis is ook met de motor te ondernemen !

Over de Friendship Bridge rijden we tenslotte Nepal weer binnen.

Informatie :

 • Desolate omgeving, met hoog spiritueel karakter
 • Aantal dagen Tibet : 20
 • Aantal dagen trektocht : 5
 • Hoogste punt : 5670 m
 • Hoogste overnachting : 4500m
 • Moeilijkheidsgraad : **** (door de hoogte), meer info, link

Kodering : Hotel/Tent/Guesthouse + O(ntbijt) + L(unch) + D(iner)

Dag per dag schema Tibet : 27d Mt Kailash Tour

 • Dag 1 : Vlucht Europa naar Nepal
 • Dag 2 : Aankomst in Nepal : Hotel + D

  Aankomst op de internationale luchthaven van Kathmandu en onthaal door Jagat, onze office manager. Hij zal jullie naar het hotel brengen en samen met de gids een welkomdiner organiseren.

 • Dag 3 : Acclimatisatie en regelen van de documenten : Hotel + O

  Vrije dag, die ingevuld wordt door acclimatiseren en het organiseren van de documenten voor de Mt Kailash en Manasarovar Tour

 • Dag 4 : Vlucht Kathmandu naar Lhasa : Hotel + O

  De Tibet-reis zal beginnen met een onvergetelijke vlucht over de Himalaya, met een spectaculair uitzicht op de Mount Everest en vier andere bergen die hoger zijn dan 8000 meter. Onderweg van het vliegveld Gonggar naar Lhasa herkennen we in de verte al de Potala, het winterpaleis van de Dalai Lama, dat hoog boven de mystieke stad uitrijst. Dit is ook onze eerste confrontatie met de hoogte, hoewel Lhasa naar Tibetaanse maatstaven nog niet eens zo hoog is: slechts 3650 m. Aangezien wij invliegen is het verstandig om het de rest van de middag rustig aan te doen en de eerste indrukken te verwerken. Hoewel het deel van Tibet waar Lhasa ligt, maar zeker ook het deel van Tibet waar wij doorheen gaan reizen niet heel veel verder oostelijk ligt dan Kathmandu, leeft men hier met de Chinese tijdsplanning.

 • Dag 5 + 6: Sightseeing in Lhasa : Hotel + O

  Een volle dag sightseeing in Lhasa, inclusief de Jokhang-tempel, Barkhor-bazar en het Potala-paleis. Hoewel Lhasa (=’Plaats van de Goden’) inmiddels voor zo’n 70% door Han-Chinezen wordt bewoond, zijn er nog altijd genoeg bezienswaardige kloosters en paleizen.
  We bezoeken uiteraard het bekendste bouwwerk, de Potala, het zeventiende eeuwse winterpaleis van de Dalai Lama, dat verrezen is op de ruïnes van een paleis uit de zevende eeuw. Tot 1959 leefde hier de Dalai Lama op de hoogste verdieping in de toren van het zogenaamde Rode Paleis.
  De Potala werd gebouwd ten tijde van de vijfde Dalai Lama. In de tijden daarna zijn er steeds meer vertrekken aangebouwd. Het enorme complex heeft 113 verdiepingen en meet 400 bij 350 meter. Een bezoek aan de mausoleums van eerdere Dalai Lama’s – en de enorme grafstupa van de vijfde Dalai Lama in het bijzonder – is zeker de moeite waard. Deze is van massief goud (3700 kilo!) en bezaaid met edelstenen. We nemen op de bovenste verdieping ook een kijkje in de privé-vertrekken van de 14e Dalai Lama: de meditatie-, slaap-en woonkamers. Vanaf het dak hebben we een schitterend uitzicht over de Lhasa-vallei en kunnen ons oriënteren op de stad. In de verte zien we de gouden daken van de Jokhang tempel. In de Potala mag niet worden gefotografeerd en het is verstandig om een zaklamp mee te nemen.

  De Jokhang tempel is 1300 jaar geleden gebouwd op last van koning Songtsen Gampo en wordt dagelijks bezocht door vele pelgrims. Deze tempel met zijn gouden daken en het gouden boeddhabeeld van Jowo Sakyamuni is de heiligste plek van Tibet. Stilletjes sluiten we ons bij de schuifelende pelgrims aan, die zich ook regelmatig in het stof van de Barkhor Bazar werpen.

 • Dag 7: Gyantse : Hotel + O (261km, 7-8 uur, hotel, 3950m

  Schitterende rit over de Kamba La (4794m) en de Karo La (5010m) naar Gyantse. Vanaf de Kamba La kijken we over het saffierblauwe bergmeer Yamdruk Tsho, waar we ook langs rijden. Dit is een van Tibets heilige meren. De rijkelijk met gebedsvlaggen versierde bergpassen en gletsjertongen, die tot vlak aan de weg reiken, zijn kenmerkend voor deze zogenaamde zuidelijke route.
  Ghyantse is een belangrijke en strategisch gelegen stad, de op twee na grootste stad van Tibet, waar zijn Tibetaanse sfeer nog niet verdrongen is door de Chinese invloed. In de vruchtbare vallei wordt ‘s zomers veel gerst verbouwd. We bezoeken de Kumbum stupa en het Palkhor-klooster

  Een brede hoofdstraat leidt naar het Palkhor-klooster, dat achter de bergrug in het westen van Gyantse ligt. Het is gesticht in 1365 en er woonden ooit 1000 monniken, maar slechts vier gebouwen hebben de Culturele Revolutie doorstaan; de drie verdiepingen tellende hoofdtempel, de Kumbum-stupa een slaapzaal voor de 17 monniken en een thankmuur, waaraan bij festiviteiten de grote thanka gespannen werd.
  De Kumbum-stupa is met zijn 13 verdiepingen de grootste stupa van Tibet. Kumbum betekent ‘Plaats van duizend gezichten’. De Kumbum is een goed voorbeeld van de vijftiende-eeuwse Newari-kunst, een nijver volk uit de Kathmanduvallei. De complete rondgang en beklimming van deze indrukwekkende stupa is een symbolische gang naar het Nirvana. Het is verstandig om een zaklamp mee te nemen.
  Ook de 14e eeuwse Gyantse Dzong, het enorme fort dat ver boven de stad uitrijst, heeft de culturele revolutie doorstaan en geeft eigenlijk al aan hoe een belangrijke positie en strategische plek deze stad in vroegere tijden heeft gehad. In 1904 werd het fort veroverd door de Engelsman Younghusband en zijn troepen.

 • Dag 8: Shigatse : Hotel + O (90km, hotel, 3900m, 2 uur)

  De rit naar Shigatse duurt slechts 2 uur. Hoewel in Shigatse tegenwoordig veel Han-Chinezen wonen, is het van oudsher een bolwerk van de roodmutsensecte, aangevoerd door de Panchen Lama. In dit gebied zijn in het verleden veel oorlogen gevoerd tussen deze roodkappen en de geelkappen onder leiding van de Dalai Lama (uit onder meer Gyantse en Lhasa). Sinds de Chinezen in de 18e eeuw de macht over Tibet kregen, hebben zij geprobeerd om de Dalai Lama en de Panchen Lama tegen elkaar uit te spelen. De huidige Panchen Lama is omstreden.

  Het Tashi Lumpo-klooster aan de voet van de Dromari-berg is de zetel van de Panchen Lama. Tashi Lumpo betekent ‘hoop van roem’. Het klooster is eigenlijk een stad op zich met een wirwar van steegjes en vele gebedsruimten. Het klooster dateert uit 1447 en herbergt vele gebedszalen, vergaderruimten en verblijven van de monniken. Er worden vele monniken opgeleid. Het bijwonen van hun lessen in het debatteren is de moeite waard.
  De tempel van Maitreya (Jamba Chyenmu) is het grootste gebouw en herbergt het 26 meter hoge beeld van de Boeddha van de Toekomst. Er is 280 kilo goud en 150 ton koper en brons in dit beeld verwerkt. De tempel is in 1914 gebouwd onder de negende Panchen Lama. Naast de grafstupa’s van de Panchen Lama’s, is hier ook het graf van de eerste Dalai Lama, die zijn titel postuum heeft gekregen.

 • Dag 9: Shegar : Guesthouse + O (300km, 8 uur, 4000m)

  Vandaag staat er een lange rit op het programma. We moeten tijdig vertrekken. Halverwege de rit (na zo’n 150 kilometer) passeren we de weg die leidt naar het Sakya. We passeren twee hoge passen, de Gyatcho-La (4950 meter) en de Lagpa-La (5250 meter), het hoogste punt op de weg naar Nepal. Aan het einde van de middag komen we aan in Shegar (4000m). Vanwege de hoge ligging en de tijd van het jaar kan de temperatuur hier ‘s nachts aanzienlijk dalen.

 • Dag 10: Rongbuk : Guesthouse + O

  Vanaf Shegar rijden we zuidwaarts richting de ruim 5100 meter hoge Pang La. Als het helder is zal het uitzicht vanaf deze pas, of het iets hoger gelegen uitzichtspunt, de verwachtingen wel eens kunnen overtreffen. De gehele Himalaya-keten met de Mount Everest in het centrum strekt zich voor ons uit. We dalen af naar Rongbuk, het hoogst gelegen Boeddhistische klooster ter wereld. We overnachten in een primitief guesthouse in Rongbuk.

 • Dag 11: Old Tingri : Guesthouse + O

  We rijden terug richting Pang La, maar net onder de pas slaan we af in westelijke richting. We rijden over de onverharde route naar old Tingri. Indien deze weg in slechte conditie is, zal er over de Pang La naar Old Tingri worden gereden.

 • Dag 12: Sangsang : Tent + O + L + D

  Door het typisch Tibetaanse landschap rijden we over de onverharde route van Tingri naar Sangsang. We steken twee hoge passen, de Mon La (4794 m) en de Kure La (5456 m), over. Vanaf de passen hebben we een panoramisch uitzicht over de Tibetaanse hoogvlakte en de hoge sneeuwtoppen van het Himalayagebergte. We overnachten voor het eerst in de tenten.

 • Dag 13: Dzongba : Tent + O + L + D

  We volgen het groene dal van de Raka Tsangpo rivier stroomopwaarts. Onderweg komen we langs kleine dorpjes Bij Raka verlaten we de rivier, die in noordelijke richting afbuigt. Wij reizen door naar het westen. Het landschap wordt steeds droger en we zien zelfs al de eerste zandduinen. Door een bijna woestijnachtig landschap rijden we verder naar het westen. Hier en daar zien we enkele nomadententen en we hebben mooie uitzichten op turquoise bergmeren en hoge sneeuwtoppen. Ook zullen we vele pelgrims zien, die ook op weg zijn naar de heilige berg. Bij Dzongba slaan we ons kamp op.

 • Dag 14: Tent + O + L + D

  Vandaag zullen we dan daadwerkelijk de Mount Kailash zien! Het is een flinke klim naar de 5200 meter hoge pas Mayum La. Vanaf de pas zien we de heilige berg! Hier ontspringen de heilige rivieren Indus, Sutlej, Yarlung Tsangpo en Karnali, die in de Ganges uitmondt. Ook zien we het heilige meer Manasarovar (4550 m), het hoogstgelegen zoetwatermeer ter wereld.

 • Dag 15: Tent + O + L + D

  We maken een dagtocht langs het Manasarovar meer.

 • Dag 16: Tent + O + L + D

  Vandaag beginnen we aan de vierdaagse, 52 km lange Kora trek. Net als de meeste pelgrims (behalve B’on Po’s) ronden we Kailash met de wijzers van de klok mee. We lopen om een uitloper van de berg en volgen de vallei van de Lha Chu (zowel op de oostelijke als de westelijke oever loopt een pad), die geleidelijk klimt naar het hoge passengebied ten noorden van de Kailash. Kamp bij Damding Donkhang (4890m, kamp).

 • Dag 17: Tent + O + L + D

  We volgen het dal verder, dat naar het oosten afbuigt, waardoor we een nieuwe blik op de Kailash krijgen. Als we de linkeroever hebben gevolgd, passeren we rond lunchtijd een pelgrimshut en het kloostertje van Dira Phuk (4900m). Daarna steken we de rivier over en beginnen aan de klim naar de Drolma La (5470m). Het kamp ligt bij Jarok Donkhang (5210m, kamp).

 • Dag 18: Tent + O + L + D

  Vanuit Zutul Phuk is het hoogteverschil met het hoogste punt van deze reis, de 5470m hoge Drolma La, te overzien. Daarna wacht een lange afdaling langs het meertje Gaurikund en de Tobchan Chu, die afwatert in de Indus. We lopen helemaal door naar Zutul Phuk, waar behalve een klein kloostertje de befaamde grot is, waar Milarepa heeft zitten mediteren. (4790m, kamp).

 • Dag 19: Tent + O + L + D

  Laatste trekdag naar Darchen. We volgen de kloof van de Dzong Chu tot Tangser en trekken daar vandaan pal west naar Darchen, waar we de kora hebben volbracht en onze zonden van ons huidige leven zijn uitgewist. (kamp, 4560m).

 • Dag 20:

  Van Darchen rijden we terug naar Mayam La. Hoewel we deze route ook op de heenweg hebben gereden, ziet alles er in omgekeerde richting toch weer heel anders uit.

  Tent + O + L + D

 • Dag 21:

  Tent + O + L + D

  Van Mayum La rijden we terug naar Dzongba.

 • Dag 22:

  Tent + O + L + D

  Langs de Tamchok Tsangpo rijden we richting Saga. Daar buigen we af naar het zuiden richting Nepal. We hebben uitzicht op de prachtige bergmeren Ludo Lomey Tso en Paika Tso. Bij het Paiko Tso zullen we ons kamp opslaan.

 • Dag 23:Nyalam :

  Guesthouse + O

  Wederom een rit langs mooie bergmeren. Over de Lalung La (5050 m) en de Thong La rijden we naar Nyalam. De laatste overnachting in Tibet.

 • Dag 24: Kathmandu :

  Hotel + O

  Het landschap wordt steeds groener en het laatste deel van de tocht van Nyalam tot aan Zhangmu is zelfs uiterst spectaculair. De weg slingert van het hoogplateau naar benden een smalle kloof in die we tot ver in Nepal zullen volgen. Het is de kloof waarin de Bhote Kosi (rivier uit Bhot, Tibet) soms ver beneden ons raast door smalle geulen en waar watervallen van grote hoogtes naar beneden denderen. Het landschap verandert snel na Nyalam: het wordt steeds groener om ons heen. De weg slingert op soms enerverende hoogte boven de valleibodem en opeens wordt het drukker en drukker: Zhangmu komt in zicht. Deze drukke grensplaats kent niet veel interessante facetten, behalve misschien dan dat het er een drukte van jewelste is en dat er vooral heel veel Chinezen rondhangen.
  We stappen in een bus die ons naar Kathmandu zal vervoeren. Het worden nog 4-5 hobbelende uurtjes en we komen laat in de middag aan in ons hotel.

 • Dag 25 : Kathmandu reservedag :

  Hotel + O

 • Dag 26 : Kathmandu
 • Dag 27 : Vlucht Nepal - Europa

Beste seizoen

Beste seizoen
Van april tot november

Inbegrepen:

 • Ticket Kathmandu - Lhasa
 • Vervoer over land per 4*4
 • Tibet permit en visa
 • Alle sightseeing begeleid + inkomgelden

Niet inbegrepen:

 • Persoonlijke uitgaven
 • tips voor de staff
 • Airporttax in Kathmandu (1795Rs)
 • Multiple entry visa voor nepal
 • Lunc en Diner
 • Softdrinks en alcoholische dranken
 • Persoonlijke verzekering (met helicopterrescue)
 • Kosten ontstaan door onvoorziene toestanden

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden