• 5,200 M
 • 8 Dagen lodge
 • 12 Dagen hotel
 • 1 Dagen trekking

Introductie :

Tijdens dit “fly in – drive out” arrangement bezoekt u het Everest Basiskamp van de Tibetzijde. Ons vertrekpunt is hierbij het prachtige klooster van Rongbuk, het hoogst gelegen Boeddhistische klooster ter wereld en vanaf hier bereikt u het Everest Base Camp wandelend in ongeveer 2 tot 3 uur.

We vliegen in vanuit Kathmandu naar Lhasa en we rijden per jeep over de Friendship Highway over hoge bergpassen terug naar Kathmandu. Dit arrangement is een indrukwekkend avontuur met als absoluut hoogtepunt een bezoek aan het Everest Basiskamp.

Vuchten van Kathmandu naar Lhasa zijn voorzien voor dinsdag en zaterdag en voor het verkrijgen van de permits, dienen we op de ambassade langs te gaan : dit kan dan op maandag en vrijdag.

Informatie :

 • Klasse **** (dit alleen door de hoogte), meer info, link
 • Sightseeing door de prachtige hoofdstad van Tibet, Lhasa
 • Sightseeing in verschillende kloosters, Jokhang, Barkhor, Gyantse, Rongbuk,…
 • Hoogste punt : + 5200m
 • Hoogste slaaplocatie : +4000m
 • Bezoek aan het Everest Base Camp & cultuur puur in Lhasa !
 • Deze reis naar Tibet vertrekt in Kathmandu, Nepal

Kodering : (O)ntbijt + (L)unch + (D)inner

Dag per dag schema Tibet Trekking : 12d Everest Base Camp

 • Dag 01 : Vlucht Kathmandu - Lhasa

  Wij halen u bij uw hotel op en zorgen voor het transport naar de luchthaven in Kathmandu.

  Deze vlucht over de Himalaya van Kathmandu naar Lhasa is werkelijk onvergetelijk. Tijdens de spectaculaire vlucht zien we een aantal van de 8000’ers in Nepal waaronder de Mount Everest, Lhotse, Cho Oyu en Makalu.

  Na aankomst op Gonggar Airport in Tibet transport naar hotel in Lhasa. De rit van vliegveld naar Lhasa duurt ongeveer 1,5uur waarbij we onder meer langs de Tsangpo rijden. De Tsangpo ontspringt in Tibet bij de heilige berg Mount Kailash. Bij het binnenstromen van India verandert de naam Tsangpo in Bhramaputra. Al van verre zien we de karakteristieke Potala, het vroegere winterpaleis van de Dalai Lama, aan de horizon oprijzen. Rest van de dag benutten we om te acclimatiseren, Lhasa ligt op 3.650 meter.

  Hotel + O

 • Dag 02-03 : Lhasa :

  We bezoeken een aantal van de mooiste plekken in het nog steeds betoverende Lhasa; het Potala paleis, de Jokhang tempel en het Barkhor plein. Het wereldberoemde Potala paleis is de voormalige winterzetel van de Dalai Lama en is natuurlijk voor iedereen een must om te bezoeken. De Potala is een werkelijk enorm gebouw van dertien verdiepingen en een hoogte van 117 meter. Totaal bestaat het gebouw uit meer dan duizend kamers. Veel van de kamers zijn gesloten maar een aantal van de privé vertrekken en meditatiekamers zijn toegankelijk voor publiek. Vanaf het dak van de Potala heeft u een prachtig uitzicht over Lhasa.

  De 7e eeuwse Jokhang tempel is het spirituele hart van Lhasa, het is de meest heilige plaats van Tibet. In de Jokhang staat een prachtig beeld van Sakyamuni dat verlicht wordt door kaarsjes van yakboter. Pelgrims en gelovigen schuifelen in de tempel langs het heilige beeld en brengen offers van yakboter. Vanaf het dak van de tempel heb je mooi uitzicht op de stad en natuurlijk de hoog boven de stad uitrijzende Potala.

  Het Barkhor plein, vlak bij Jokhang, is het Middeleeuwse centrum van de stad Lhasa. Hier lijkt het alsof de tijd lang heeft stilgestaan. Pelgrims uit Tibet, Nepal en India lopen hier biddend hun heilige rondjes. De levendige Barkhor Bazaar met talloze winkeltjes en marktkraampjes slingert zich door het oude centrum van Lhasa. Rondom de Jokhang en de Barkhor Bazaar lopen Boeddhisten en pelgrims hun heilige rondes (kora). Deze kora’s worden altijd met de wijzers van de klok meegelopen en zijn een levendig schouwspel.

 • Dag 04 : Lhasa – Drepung & Sera klooster en Norbulinka

  De kloosters van Drepung en Sera liggen net buiten Lhasa. In lang vervlogen tijden, voor de Chinese invasie, leefden in het in 1416 gestichte klooster vele duizenden monniken. Nu zijn er nog slechts zo’n 200 over. Drepung is gebouwd op de Gambo Utse berg en was ooit één van de rijkste en grootste kloosters ter wereld. De witte kloostergebouwen liggen als het ware opgestapeld tegen de helling.

  Net als Drepung stamt het Sera klooster uit de 15e eeuw (1419). Net als Drepung behoort Sera tot de geelmutsen sekte (Gelugpa). In het verleden stond het klooster bekend om zijn tantrisch onderwijs. Tegenwoordig worden hier dagelijks debatten gehouden door de aanwezige monniken gehouden. De monniken discussiëren op luide toon met elkaar over Boeddhisme en het geloof. Om hun argumenten kracht bij te zetten klappen ze hard in hun handen en stampen soms op de grond. Vroeger leefden ook hier net als in Drepung enkele duizenden monniken, inmiddels leven er weer een paar honderd.
  Rondom het Sera klooster zijn tevens mooie rotsschilderingen te bewonderen.

  Op deze dag staat ook een bezoek aan het oude zomerpaleis van de Dalai Lama, de Norbulinka, op het programma. Net als voor de Potala geldt ook voor de Norbulinka dat de Dalai Lama hier tot zijn vlucht voor de Chinezen in 1959 verbleef. Vooral de troonzaal is prachtig. De Norbulinka werd in 1755 door de 7e Dalai Lama gebouwd.

  Hotel/Guesthouse + O

 • Dag 05 : Lhasa – Yamdrok Tso – Gyantse (3950m)

  Over de hoge bergpassen Kamba La (4795m) en Karo La (5010m) rijden we vandaag door het indrukwekkende Tibetaanse landschap. Onder vaak strakblauwe luchten zien we soms grazende yaks met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen en gletsjers van de altijd aanwezige Himalaya.
  Vanaf de Kamba La hebben we een werkelijk magnifiek uitzicht op het turquoise gekleurde heilige bergmeer Yamdrok Tso (Tso is Tibetaans voor meer) en de 7250m hoge witte top van de Nazin Kang Sa. Een enorme gletsjer zien we vervolgens vanop de top van de Karo La. Op de top van alle passen (= la) wapperen vele honderden gebedsvlaggen uitbundig in de wind.

  Rijdend op de Friendship Highway zien we reeds van verre de burcht van Gyantse liggen.
  In Gyantse, de op twee na grootste stad van Tibet, zien we nog veel in traditioneel Tibetaanse stijl gebouwde huizen waardoor deze stad haar oorspronkelijke Tibetaanse karakter heeft behouden.
  De zanderige hoofdstraat van Gyantse leidt naar het Palkhor klooster. De 35m hoge Kumbum stupa is de grootste stupa van Tibet en één van de mooiste bouwwerken. Pelgrims lopen soms eindeloos rondjes om de stupa (kora). Gyantse Dzong (= kloosterburcht) ligt op een bergrug en biedt uitzicht over het klooster en de stad.

  Hotel/Guesthouse + O

 • Dag 06 : Gyantse – Shigatse (3900m)

  Een kort ritje brengt ons van Gyantse naar Shigatse waar we ruim de tijd hebben het imposante Tashilunpo klooster te bezoeken. Tashilunpo is gesticht in 1447 en is de zetel van de Panchen Lama. In het klooster, dat een zeer uitgebreide gebedsruimte heeft, is een prachtig 26 meter hoog gouden beeld van Maitreya Boeddha (Boeddha van de Toekomst) te zien. Een andere aanrader is een bezoek aan de Tibetaanse markt van Shigatse. Shigatse is tweede stad van Tibet maar heeft helaas haar Tibetaanse karakter grotendeels verloren. Je treft er wel veel pelgrims, die een kora om het klooster lopen met hun zakjes yakboter, gebedskettingen en gebedsmolens.

  Hotel/Guesthouse + O

 • Dag 07 : Shigatse – Shegar (3800m)

  Vanuit Shigate brengt een lange rit ons over twee hoge passen naar Shegar. De Tso La is 4950 meter hoog en de Gyalto La 5250 meter. Vanaf de pas dalen we door een woest landschap af naar Shegar en zien we alleen nog afgelegen kloosters en nomadententen. (Als er tijd is bezoeken we het Sakya klooster. Het Sakya klooster is onder meer bekend vanwege de unieke bibliotheek met vele duizenden Boeddhistische gebeden. Er zijn ook mooie authentieke muurschilderingen te zien. Het dorpje zelf is zeer fotogeniek, de huizen zijn grijs geschilderd met daarop rode en witte verticale banen).

  Hotel/Guesthouse + O

 • Dag 08 : Shegar – Rongbuk (4980m)

  Als snel na vertrek uit Shegar nemen we een afslag en verlaten de Friendship Highway. Na een aantal kilomter bereiken we het Qumolongma Nature Reserve. In dit park ligt de hoogste berg ter wereld, de 8850 meter hoge Mount Everest. De Tibetaanse naam voor de Mount Everest is Qumolongma. De uitzichten van vandaag zijn overweldigend. Als we het treffen zien we vier van de totaal veertien achtduizenders die de wereld telt; Makalu (8463m), Lhotse (8516m), Mount Everest (8850m) en Cho Oyu (8201m). Vanwege de hoogte staat ons een zeer koude nacht in een eenvoudig onderkomen te wachten. In Rongbuk ligt het Rongbuk klooster, het hoogst gelegen klooster ter wereld.

  Hotel/Guesthouse + O

 • Dag 09 : Rongbuk - Everest Base Camp (5200m) - Rongbuk – Tingri (4400m)

  We staan vroeg op om aan de 7 kilometer lange wandeling naar het op 5200 meter hoogte gelegen Everest Base Camp te maken. Bij helder weer is de zonsopkomst onvergetelijk. Het is een indrukwekkende tocht met geweldige uitzichten op de allerhoogste witte pieken van de Himalaya. De North Face van de hoogste berg ter wereld torent hoog boven ons uit, een indrukwekkende ervaring ! De totale tocht duurt ongeveer 5 uur (3 uur heen en 2 uur terug). Na terugkomst in Rongbuk rijden we naar Tingri.

  Hotel/Guesthouse + O

 • Dag 10 : Tingri – Zhangmu (2300m)

  Fantastische tocht over de Lalung La en Tong La (beiden 5210 meter) met weidse uitzichten over de Himalaya. We zien onder meer Shishapangma, Gauri Shankar en Cho Oyu. Een spectaculair tochtje brengt ons vanaf Nyalam (3750m) steil naar beneden richting het Tibetaanse grensdorpje Zhangmu. De weg is hier diep uitgehouwen in een ravijn en voert ons langs loodrechte bergwanden. In Zhangmu is alles opeens weer groen om ons heen en zien we een aantal watervallen. Het contrast met het Tibetaanse plateau dat we inmiddels achter ons hebben gelaten is enorm.

  Hotel/Guesthouse + O

 • Dag 11 : Zhangmu – Kodari – Kathmandu

  Zhangmu is de grensplaats tussen Tibet en Nepal, er is dan ook een levendige Tibetaans-Nepalese handel in dit dorp. Na de grenspost bij Zhangmu rijden we nog door een stukje niemandsland tot we de Friendship Bridge bereiken. Lopend steken we de brug over naar Kodari, de Nepalese grenspost, en stappen in de bus voor het laatste stuk van onze reis. Onderweg zien we soms rafters die de woeste Bhote Kosi proberen te bedwingen (zie Rafting om zelf ook het Bhote Kosi avontuur te ervaren !) en passeren we Barabise, een Nepalees handelsplaatsje aan de weg van Tibet naar Kathmandu.

  Normaal gesproken bereiken we na 5 uurtjes Kathmandu. In voorkomende gevallen kan het zo zijn dat er aardverschuivingen hebben plaatsgevonden waardoor we later arriveren en soms zelfs gedwongen kunnen zijn een stuk(je) te lopen. Het is ook denkbaar dat de grensformaliteiten enige tijd in beslag nemen.

  Hotel + O + D

 • Dag 12 : Vlucht Kathmandu - Europa

Inbegrepen:

 • Ticket Kathmandu - Lhasa
 • Vervoer over land per 4*4
 • Tibet permit en visa
 • Alle sightseeing begeleid + inkomgelden
 • EBC fee

Niet inbegrepen:

 • Persoonlijke uitgaven
 • Tips for staff
 • Airporttax in Kathmandu (1795Rs)
 • Multiple entry visa voor nepal
 • Lunc en Diner
 • Softdrinks en alcoholische dranken
 • Persoonlijke verzekering (met helicopterrescue)
 • Kosten ontstaan door onvoorziene toestanden

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Feedback per klant

OVERALL RATING: 0.0
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden