• 7 Dagen tent
 • 5,200 M
 • 10 Dagen hotel
 • 7 Dagen trekking

Introductie :

De Mount Everest (8850m) ligt op de grens van Tibet en Nepal en wordt door de Tibetanen Chomolungma genoemd (“Moedergodin der aarde”). Deze reis combineert de hoogtepunten van de Tibetaanse cultuur met een trektocht naar de spectaculaire noordkant van de Everest.

Na een vlucht over de Everest naar Lhasa, verblijven we een paar dagen in deze fascinerende stad om aan de hoogte te wennen. We bezoeken de belangrijkste kloosters, zals de Jokhang tempel en het Potala Paleis. Over het Tibetaanse plateau rijden we dan in comfortabele Toyota Land Cruisers via de kloostersteden Gyantse en Shigatse naar het beginpunt van onze trektocht in Tingri. Met yaks trekken we naar de indrukwekkende noordkant van de Mount Everest in het Rongbuk dal. Hier maken we een dagtocht naar het basiskamp van de Everest en hebben tijd om de de spectaculaire omgeving te verkennen.

Informatie :

 • Aantal dagen Tibet : 15
 • Aantal dagen trektocht : 7
 • Hoogste punt : 5300m
 • Hoogste slaaplocatie : +4200m
 • Moeilijkheidsgraad : **** (door de hoogte), meer info, link

Kodering : (O)ntbijt + (L)unch + (D)inner

Dag per dag schema Tibet Trekking : 17d Everest Base Camp

 • Dag 1: Vlucht Kathmandu naar Lhasa

  Dit zal een onvergetelijke vlucht zijn over de Himalaya, met een spectaculair uitzicht op de Mount Everest en vier andere bergen die hoger zijn dan 8000 meter. Onderweg van het vliegveld Gongkar naar Lhasa herkennen we in de verte al de Potala, het winterpaleis van de Dalai Lama, dat hoog boven de mystieke stad uitrijst.

  Dit is ook onze eerste confrontatie met de hoogte, hoewel Lhasa naar Tibetaanse maatstaven nog niet eens zo hoog is: slechts 3650 m. Aangezien wij invliegen is het verstandig om het de rest van de middag rustig aan te doen en de eerste indrukken te verwerken.

  Hotel + O

 • Dag 2 en 3: Sightseeing / acclimatisatie Lhasa

  Twee volle dagen sightseeing in Lhasa, inclusief de Jokhang-tempel, Barkhor-bazar, Potala-paleis, de kloosters Drepung en Sera (hotel, 3600m). Hoewel Lhasa (=’Plaats van de Goden’) inmiddels voor zo’n 70% door Han-Chinezen wordt bewoond, zijn er nog altijd genoeg bezienswaardige kloosters en paleizen. We trekken dan ook twee volle dagen uit voor sightseeing onder leiding van een gids (hotel, 3600m).

  We bezoeken uiteraard het bekendste bouwwerk, de Potala, het zeventiende eeuwse winterpaleis van de Dalai Lama, dat verrezen is op de ruïnes van een paleis uit de zevende eeuw. Tot 1959 leefde hier de Dalai Lama op de hoogste verdieping in de toren van het zogenaamde Rode Paleis.

  De Potala werd gebouwd ten tijde van de vijfde Dalai Lama. In de tijden daarna zijn er steeds meer vertrekken aangebouwd. Het enorme complex heeft 113 verdiepingen en meet 400 bij 350 meter. Een bezoek aan de mausoleums van eerdere Dalai Lama’s – en de enorme grafstupa van de vijfde Dalai Lama in het bijzonder – is zeker de moeite waard. Deze is van massief goud (3700 kilo!) en bezaaid met edelstenen. We nemen op de bovenste verdieping ook een kijkje in de privé-vertrekken van de 14e Dalai Lama: de meditatie-, slaap-en woonkamers. Vanaf het dak hebben we een schitterend uitzicht over de Lhasa-vallei en kunnen ons oriënteren op de stad. In de verte zien we de gouden daken van de Jokhang tempel. In de Potala mag niet worden gefotografeerd en het is verstandig om een zaklamp mee te nemen.

  De Jokhang tempel is 1300 jaar geleden gebouwd op last van koning Songtsen Gampo en wordt dagelijks bezocht door vele pelgrims. Deze tempel met zijn gouden daken en het gouden boeddhabeeld van Jowo Sakyamuni is de heiligste plek van Tibet. Stilletjes sluiten we ons bij de schuifelende pelgrims aan, die zich ook regelmatig in het stof van de Barkhor Bazar werpen.

  De rest van de middag kunnen we vrij besteden op deze levendige marktstraat, die in een boog om de tempel loopt. Volgens goed boeddhistisch gebruik moet deze pelgrimsroute met de wijzers van de klok gelopen worden (zoals de beweging van het levenswiel). In deze oudste stadswijk is het vooral de moeite waard om ook door de smalle steegjes te wandelen. Via een klein steegje aan de noordzijde van de Jokhang bevindt zich een bijzonder fraai heiligdom, de Meru Nyingba. Vooral de wandschilderingen zullen opvallen.

  Drepung, 15 km ten westen van Lhasa is één van de grootste kloostersteden, gesticht in 1416. Lopende tussen de grote gebedshallen, vergaderzalen , woon- en studievertrekken krijgen we een goed beeld hoe men hier vroeger geleefd heeft. Hier leefde de vijfde Dalai Lama samen met zo’n 10.000 monniken; tegenwoordig leven er nog zo’n 200.

  Even buiten het kloostercomplex ligt het verblijf van het staatsorakel. Het staatsorakel werd geraadpleegd bij belangrijke religieuze en politieke beslissingen. ‘s Middags brengen we nog een kort bezoek aan het Lukhang Naga Tempeltje, gelegen in een meertje achter het Potala-complex. Ooit hield de zesde Dalai Lama hier zijn geheime rendez-vous en schreef er zijn nog steeds populaire gedichten.

  Het torenhoge Sera-klooster ligt boven op een rotsformatie, 3 km ten noorden van Lhasa. Het telde ooit negen verdiepingen en dateert uit 1419 (ook uit de tijd van koning Songsten Gampo). Het is een universiteit met verschillende faculteiten, elk met zijn eigen kapellen, keukens en de vertrekken van de monniken en zelfs een enorme boekdrukkerij. ‘s Middags beginnen de gebedsdiscussies van de jonge monniken in de ‘gebedstuin’. Al de Dalai Lama’s maakten een pelgrimstocht naar de Pabonka na het behalen van hun hoogste filosofische Gelukpa-graad.

  Hotel + O

 • Dag 4: Lhasa naar Gyantse

  Schitterende rit over de Kamba La (4794m) en de Karo La (5010m) naar Gyantse. Vanaf de Kamba La kijken we over het saffierblauwe bergmeer Yamdruk Tsho, waar we ook langs rijden. Dit is een van Tibets heilige meren. De rijkelijk met gebedsvlaggen versierde bergpassen en gletsjertongen die tot vlak aan de weg reiken, zijn kenmerkend voor deze zogenaamde zuidelijke route.

  Ghyantse is een belangrijke en strategisch gelegen stad, de op twee na grootste stad van Tibet, waar zijn Tibetaanse sfeer nog niet verdrongen is door de Chinese invloed. In de vruchtbare vallei wordt ‘s zomers veel gerst verbouwd. We bezoeken de Kumbum stupa en het Palkhor-klooster (261km, 7-8 uur, hotel, 3950m)

  Een brede hoofdstraat leidt naar het Palkhor-klooster, dat achter de bergrug in het westen van Gyantse ligt. Het is gesticht in 1365 en er woonden ooit 1000 monniken, maar slechts vier gebouwen hebben de Culturele Revolutie doorstaan; de drie verdiepingen tellende hoofdtempel, de Kumbum-stupa een slaapzaal voor de 17 monniken en een thankmuur, waaraan bij festiviteiten de grote thanka gespannen werd.

  De Kumbum-stupa is met zijn 13 verdiepingen de grootste stupa van Tibet. Kumbum betekent ‘Plaats van duizend gezichten’. De Kumbum is een goed voorbeeld van de vijftiende-eeuwse Newari-kunst, een nijver volk uit de Kathmanduvallei. De complete rondgang en beklimming van deze indrukwekkende stupa is een symbolische gang naar het Nirvana. Het is verstandig om een zaklamp mee te nemen.

  Ook de 14e eeuwse Gyantse Dzong, het enorme fort dat ver boven de stad uitrijst, heeft de culturele revolutie doorstaan en geeft eigenlijk al aan hoe een belangrijke positie en strategische plek deze stad in vroegere tijden heeft gehad. In 1904 werd het fort veroverd door de Engelsman Younghusband en zijn troepen.

  Hotel + O

 • Dag 5: Gyantse naar Xigatse

  De rit naar Xigatse duurt slechts 2 uur . Hoewel in Xigatse tegenwoordig veel Han-Chinezen wonen, is het van oudsher een bolwerk van de roodmutsensecte, aangevoerd door de Panchen Lama. In dit gebied zijn in het verleden veel oorlogen gevoerd tussen deze roodkappen en de geelkappen onder leiding van de Dalai Lama (uit onder meer Gyantse en Lhasa). Sinds de Chinezen in de 18e eeuw de macht over Tibet kregen, hebben zij geprobeerd om de Dalai Lama en de Panchen Lama tegen elkaar uit te spelen. De huidige Panchen Lama is omstreden. (90km, hotel, 3900m, 2 uur)

  Het Tashi Lumpo-klooster aan de voet van de Dromari-berg is de zetel van de Panchen Lama. Tashi Lumpo betekent ‘hoop van roem’. Het klooster is eigenlijk een stad op zich met een wirwar van steegjes en vele gebedsruimten. Het klooster dateert uit 1447 en herbergt vele gebedszalen, vergaderruimten en verblijven van de monniken. Er worden vele monniken opgeleid. Het bijwonen van hun lessen in het debatteren is de moeite waard.

  De tempel van Maitreya (Jamba Chyenmu) is het grootste gebouw en herbergt het 26 meter hoge beeld van de Boeddha van de Toekomst. Er is 280 kilo goud en 150 ton koper en brons in dit beeld verwerkt. De tempel is in 1914 gebouwd onder de negende Panchen Lama. Naast de grafstupa’s van de Panchen Lama’s, is hier ook het graf van de eerste Dalai Lama, die zijn titel postuum heeft gekregen.
  Hotel + O

 • Dag 6: Xigatse naar Tingri, start trekking

  Vandaag staat er een lange busrit op het programma. We moeten tijdig vertrekken. Halverwege de rit (na zo’n 150 kilometer) passeren we de weg die leidt naar het Sakya klooster met zijn unieke, geheel bewaard gebleven bibliotheek. Dit klooster was enorm rijk. Het kloostercomplex en de huizen in de omgeving zijn allemaal grijs geschilderd met wit-rode verticaal lopende banen, ten teken dat men behoorde tot dit klooster en er tevens belasting aan verschuldigd was. We passeren nog twee hoge passen , de Gyatcho-La (4950 meter) en de Lagpa-La (5250 meter), het hoogste punt op de weg naar Nepal. Aan het einde van de middag komen we aan in Tingri. Vanwege de hoge ligging en de tijd van het jaar kan de temperatuur hier ‘s nachts aanzienlijk dalen. Vanuit Tingri starten vele expedities naar de Mount Everest. In Oud Tingri maken we kennis met de trekking-staf.

  Tenten + O + L + D

 • Dag 7: Trekking

  Een korte dag met veel vrije tijd om in beide Tingri’s het dagelijkse leven te observeren. Het is goed om wat rust te nemen en verder te acclimatiseren alvorens aan de trektocht te beginnen.

  Tenten + O + L + D

 • Dag 8: Trekking

  Vandaag wordt besteed aan de voorbereidingen van de trektocht. Yaks worden gezocht, er wordt onderhandeld met de Tibetaanse begeleiders en de laatste inkopen worden gedaan. Altijd een enerverend gebeuren en een levendig gezicht.

  Tenten + O + L + D

 • Dag 9: Trekking

  Start van de trektocht zuidwaarts naar een van de belangrijkste handelsroutes tussen Tibet en Nepal die over de Nangpa La (5700m) via Thame naar Namche Bazar in Nepal loopt. We lopen aanvankelijk recht op de machtige gestalte van de Cho Oyu af, maar buigen later af naar het oosten en zullen overnachten in een Tibetaans nomadenkamp bij Lhunjyang of wanneer iedereen zich goed voelt hogerop, kort onder de pas, de Lamna La (4880m, 5 uur).

  Tenten + O + L + D

 • Dag 10: Trekking

  Een stevige klim voert ons over de pas naar het hoogstgelegen dorpje in deze regio, Zommug. Daar vandaan kunnen we kiezen voor een hoge route over een tweede pas van 5030m of verder afdalen in de vallei van de Rongbuk-rivier. We passeren een aantal dorpjes, resten van oude nomadenkampen en vaak verlaten ruïnes van kloosters totdat we ons tweede kamp opslaan aan de oever van een beek.

  Tenten + O + L + D

 • Dag 11: Trekking

  We dalen eerst nog rustig, later steiler af naar de hoofdrivier en klimmen in zuidelijke richting naar een houten brug, de enige overgang tot de oostelijke oever van de Rongbuk-rivier. In de middag komen we aan bij het Rongbuk klooster, waar we de middag zullen doorbrengen. Het uitzicht op de omringende bergen is onvergetelijk.

  Tenten + O + L + D

 • Dag 12: Trekking

  Een fascinerende wandeling van ongeveer drie uur brengt ons langs grotten en nissen uitgehakt in de rots voor meditatie in de Rongbuk-vallei naar het basiskamp van de Mount Everest.

  Tenten + O + L + D

 • Dag 13: Dagtocht Rongbokgletsjer

  Een dagtocht naar de oostelijke tong van de Rongbukgletsjer.

 • Dag 14: Rongbokgletsjer naar Tingri

  Over de weg rijden we noordwaarts terug naar Tingri (Xegar).

  Hotel + O

 • Dag 15: Tingri naar Zhangmu

  Onze laatste busreis door dit enorme verlaten, weidse landschap richting de Nepalese grens. Ook nu weer passeren we passen van boven de 5000 meter, met uitzichten op de hoogste Himalayatoppen. Zo’n veertig kilometer na de Tong-La is de grot van Milarepa gelegen, vlak naast de weg. Een plek om even onze benen te strekken. Het landschap wordt steeds groener en het laatste deel van de tocht van Nyalam tot aan Zhangmu is zelfs uiterst spectaculair. Onze laatste nacht brengen we door in Zhangmu, een klein dorpje dat tegen de berghelling is geplakt (2300m).

  Hotel + O

 • Dag 16: Zhangmu naar Kathmandu

  Vandaag vertrekken we al vroeg naar Kathmandu. Na de hevige moesson kan de weg slecht zijn en bestaat de mogelijkheid dat de laatste kilometers per truck worden afgelegd tot aan de Vriendschapsbrug, de grens met Nepal. Dragers zullen ons bijstaan om de laatste honderden meters onze bagage over te brengen. Hier eindigt ook ons Tibet-arrangement en keren per bus terug naar ons hotel in Kathmandu, om afhankelijk van onze terugvlucht nog enige dagen in Kathmandu door te brengen (1300m).

 • Dag 17 : Transport naar luchthaven

Beste seizoen

Beste seizoen
Van april tot november

Inbegrepen:

 • Gelicentieerde gids
 • Ticket Kathmandu - Lhasa
 • Vervoer over land per 4*4
 • Tibet permit en visa
 • Alle sightseeing begeleid + inkomgelden

Niet inbegrepen:

 • Persoonlijke uitgaven
 • tips voor de staff
 • Airporttax in Kathmandu (1795Rs)
 • Multiple entry visa voor nepal
 • Lunc en Diner
 • Softdrinks en alcoholische dranken
 • Persoonlijke verzekering (met helicopterrescue)
 • Kosten ontstaan door onvoorziene toestanden

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Feedback per klant

OVERALL RATING: 0.0
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden