• Gevorderd ****
 • 11 Dagen tent
 • 5,200 M
 • 9 Dagen hotel
 • 11 Dagen trekking

Introductie :

Een prachtige trektocht via de dorpjes Kharta en het liefelijke Karma dal naar de nauwelijks bezochte oostkant van de Everest. Dit is de minst bekende en wellicht de meest interessante route naar de Everest. We vliegen van Kathmandu naar Lhasa, de legendarische hoofdstad van Tibet. Hier blijven we een aantal dagen om aan de hoogte te wennen voordat we over het Tibetaanse plateau naar het begin van onze trektocht rijden. We volgen een afgelegen route langs dorpjes, bossen, blauwe gletsjermeren en hoge passen. Uiteindelijk bereiken we Pethang Ringmo, waar het basiskamp ligt voor de beklimming van de imposante Kangshung wand van de Mount Everest. Het hoogste punt van de trek is de Langma la (5305m), waar we een adembenemend uitzicht hebben op Kangchenjunga, Makalu, Chomo Lonzo en Everest. Op de terugweg naar Kathmandu bezoeken we ook nog het Rongbuk klooster aan de noordkant van de Everest.

Deze reis laat u proeven van de intrigerende Tibetaanse cultuur en brengt u naar de voet van de hoogste berg ter wereld: Mount Everest. Het is een onvergetelijke gebeurtenis om aan de voet van de spectaculaire Kangshung wand van deze machtige berg te staan, omringd door vele witte toppen, die tezamen ‘het dak van de wereld’ vormen.
In de eerste week van de reis wennen we aan de hoogte van het Tibetaanse plateau (3500-4500m) en bezichtigen we de prachtige boeddhistische kloosters van Lhasa, Gyantse en Xigatse. We rijden via een aantal passen van rond de 5000 m naar Thangachenmo, een dorpje aan het begin van de Kangshung-vallei. In Thangachenmo begint de trektocht naar het oostelijk gelegen basiskamp van Mount Everest, die door de Tibetanen ook wel Chomolungma genoemd. Dit is een van de meest afgelegen trekking bestemmingen van centraal Tibet. De rondwandeling passeert eerst de Shao La (4900m), waarna we in de groene dalen van de bovenloop van de Arun-rivier komen. Via de steile klim naar Black Lake dalen we later af naar de Kangshung-gletsjer, onderaan de Kangshung-wand van de Everest. De trektocht duurt 11 dagen en heeft als laatste hoogtepunt de oversteek van de Langma La (5300m) alvorens af te dalen naar het eindpunt, wederom Thangachenmo.

Informatie :

 • Klasse **** (door de extreme hoogte), voor meer info, link
 • Totale reis : 20 dagen
 • Trekking : 11 dagen
 • Hoogste punt : +5200m
 • Hoogste slaaplocatie : + 4000m
 • Deze reis begint in Kathmandu, Nepal. Mogelijkheid tot uitbreiding met een nepal-activiteit voor of na deze trekking.
Kodering : Hotel + O(ntbijt) + L(unch) + D(iner)

Dag per dag schema Tibet Trekking : 20d Kanshung Trekking

 • Dag 01 : Vlucht Kathmandu in Nepal naar Lhasa in Tibet : Hotel

  Deze Kangshung Trekking zal beginnen met een onvergetelijke vlucht over de Himalaya, met een spectaculair uitzicht op de Mount Everest en vier andere bergen die hoger zijn dan 8000 meter. Onderweg van het vliegveld Gonggar naar Lhasa herkennen we in de verte al de Potala, het winterpaleis van de Dalai Lama, dat hoog boven de mystieke stad uitrijst.
  Dit is ook onze eerste confrontatie met de hoogte, hoewel Lhasa naar Tibetaanse maatstaven nog niet eens zo hoog is: slechts 3650 m. Aangezien wij invliegen is het verstandig om het de rest van de middag rustig aan te doen en de eerste indrukken te verwerken. Hoewel het deel van Tibet waar Lhasa ligt, maar zeker ook het deel van Tibet waar wij doorheen gaan reizen niet heel veel verder oostelijk ligt dan Kathmandu, leeft men hier met de Chinese tijdsplanning. Het wordt dus vreemd laat licht en vreemd laat donker.

 • Dag 02-03: Sightseeing Lhasa : Hotel + O

  Twee dagen sightseeing in Lhasa, inclusief de Jokhang-tempel, Barkhor-bazar en het Potala-paleis. Hoewel Lhasa (=’Plaats van de Goden’) inmiddels voor zo’n 70% door Han-Chinezen wordt bewoond, zijn er nog altijd genoeg bezienswaardige kloosters en paleizen. We bezoeken uiteraard het bekendste bouwwerk, de Potala, het zeventiende eeuwse winterpaleis van de Dalai Lama, dat verrezen is op de ruïnes van een paleis uit de zevende eeuw. Tot 1959 leefde hier de Dalai Lama op de hoogste verdieping in de toren van het zogenaamde Rode Paleis. De Potala werd gebouwd ten tijde van de vijfde Dalai Lama. In de tijden daarna zijn er steeds meer vertrekken aangebouwd. Het enorme complex heeft 113 verdiepingen en meet 400 bij 350 meter. Een bezoek aan de mausoleums van eerdere Dalai Lama’s – en de enorme grafstupa van de vijfde Dalai Lama in het bijzonder – is zeker de moeite waard. Deze is van massief goud (3700 kilo!) en bezaaid met edelstenen. We nemen op de bovenste verdieping ook een kijkje in de privé-vertrekken van de 14e Dalai Lama: de meditatie-, slaap-en woonkamers. Vanaf het dak hebben we een schitterend uitzicht over de Lhasa-vallei en kunnen ons oriënteren op de stad. In de verte zien we de gouden daken van de Jokhang tempel. In de Potala mag niet worden gefotografeerd en het is verstandig om een zaklamp mee te nemen.

  De Jokhang tempel is 1300 jaar geleden gebouwd op last van koning Songtsen Gampo en wordt dagelijks bezocht door vele pelgrims. Deze tempel met zijn gouden daken en het gouden boeddhabeeld van Jowo Sakyamuni is de heiligste plek van Tibet. Stilletjes sluiten we ons bij de schuifelende pelgrims aan, die zich ook regelmatig in het stof van de Barkhor Bazar werpen. De rest van de middag kunnen we vrij besteden op deze levendige marktstraat, die in een boog om de tempel loopt. Volgens goed boeddhistisch gebruik moet deze pelgrimsroute met de wijzers van de klok gelopen worden (zoals de beweging van het levenswiel). In deze oudste stadswijk is het vooral de moeite waard om ook door de smalle steegjes te wandelen. Via een klein steegje aan de noordzijde van de Jokhang bevindt zich een bijzonder fraai heiligdom, de Meru Nyingba. Vooral de wandschilderingen zullen opvallen.

 • Dag 04 : Gyantse : Hotel/guesthouse + O (261km, 7-8 uur, 3950m)

  Schitterende rit over de Kamba La (4794m) en de Karo La (5010m) naar Gyantse. Vanaf de Kamba La kijken we over het saffierblauwe bergmeer Yamdruk Tsho, waar we ook langs rijden. Dit is een van Tibets heilige meren. De rijkelijk met gebedsvlaggen versierde bergpassen en gletsjertongen, die tot vlak aan de weg reiken, zijn kenmerkend voor deze zogenaamde zuidelijke route.
  Ghyantse is een belangrijke en strategisch gelegen stad, de op twee na grootste stad van Tibet, waar zijn Tibetaanse sfeer nog niet verdrongen is door de Chinese invloed. In de vruchtbare vallei wordt ‘s zomers veel gerst verbouwd. We bezoeken de Kumbum stupa en het Palkhor-klooster.

  Een brede hoofdstraat leidt naar het Palkhor-klooster, dat achter de bergrug in het westen van Gyantse ligt. Het is gesticht in 1365 en er woonden ooit 1000 monniken, maar slechts vier gebouwen hebben de Culturele Revolutie doorstaan; de drie verdiepingen tellende hoofdtempel, de Kumbum-stupa een slaapzaal voor de 17 monniken en een thankmuur, waaraan bij festiviteiten de grote thanka gespannen werd. De Kumbum-stupa is met zijn 13 verdiepingen de grootste stupa van Tibet. Kumbum betekent ‘Plaats van duizend gezichten’. De Kumbum is een goed voorbeeld van de vijftiende-eeuwse Newari-kunst, een nijver volk uit de Kathmanduvallei. De complete rondgang en beklimming van deze indrukwekkende stupa is een symbolische gang naar het Nirvana. Het is verstandig om een zaklamp mee te nemen. Ook de 14e eeuwse Gyantse Dzong, het enorme fort dat ver boven de stad uitrijst, heeft de culturele revolutie doorstaan en geeft eigenlijk al aan hoe een belangrijke positie en strategische plek deze stad in vroegere tijden heeft gehad. In 1904 werd het fort veroverd door de Engelsman Younghusband en zijn troepen.

 • Dag 05: Xigatse : Hotel/guesthouse + O (90km, 3900m, 2 uur)

  De rit naar Xigatse duurt slechts 2 uur. Hoewel in Xigatse tegenwoordig veel Han-Chinezen wonen, is het van oudsher een bolwerk van de roodmutsensecte, aangevoerd door de Panchen Lama. In dit gebied zijn in het verleden veel oorlogen gevoerd tussen deze roodkappen en de geelkappen onder leiding van de Dalai Lama (uit onder meer Gyantse en Lhasa). Sinds de Chinezen in de 18e eeuw de macht over Tibet kregen, hebben zij geprobeerd om de Dalai Lama en de Panchen Lama tegen elkaar uit te spelen. De huidige Panchen Lama is omstreden.

  Het Tashi Lumpo-klooster aan de voet van de Dromari-berg is de zetel van de Panchen Lama. Tashi Lumpo betekent ‘hoop van roem’. Het klooster is eigenlijk een stad op zich met een wirwar van steegjes en vele gebedsruimten. Het klooster dateert uit 1447 en herbergt vele gebedszalen, vergaderruimten en verblijven van de monniken. Er worden vele monniken opgeleid. Het bijwonen van hun lessen in het debatteren is de moeite waard.
  De tempel van Maitreya (Jamba Chyenmu) is het grootste gebouw en herbergt het 26 meter hoge beeld van de Boeddha van de Toekomst. Er is 280 kilo goud en 150 ton koper en brons in dit beeld verwerkt. De tempel is in 1914 gebouwd onder de negende Panchen Lama. Naast de grafstupa’s van de Panchen Lama’s, is hier ook het graf van de eerste Dalai Lama, die zijn titel postuum heeft gekregen.

 • Dag 06: Shegar : Hotel/guesthouse + O (+300km, ganse dag, 4000m, we rijden over de 5250m hoge Lagpa-La)

  Vandaag staat er een lange rit op het programma. We moeten tijdig vertrekken. Halverwege de rit (na zo’n 150 kilometer) passeren we de weg die leidt naar het Sakya. We passeren twee hoge passen, de Gyatcho-La (4950 meter) en de Lagpa-La (5250 meter), het hoogste punt op de weg naar Nepal. Aan het einde van de middag komen we aan in Shegar (4000m). Vanwege de hoge ligging en de tijd van het jaar kan de temperatuur hier ‘s nachts aanzienlijk dalen.

 • Dag 07: Thangachenmo : Tenten + O (7 uur, 3650m)

  Vanaf Shegar rijden we zuidwaarts richting de ruim 5100 meter hoge Pang La. Als het helder is zal het uitzicht vanaf deze pas, of het iets hoger gelegen uitzichtspunt, de verwachtingen wel eens kunnen overtreffen. De gehele Himalaya-keten met de Mount Everest in het centrum strekt zich voor ons uit. We dalen over een slingerende weg af naar Tashidzong waar we lunchen in een lokale ‘kroeg’.
  Na de lunch rijden we door een mooie vallei verder naar Kharta. Hier is voorlopig de laatste Chinese invloed te bespeuren. De hoofdrivier in de vallei stroomt bij Kharta richting het zuid-oosten, richting Nepalese grens die niet ver weg loopt. Onze route leidt zuidwaarts langs een zijrivier naar Thangachenmo. Hier is een oude lodge met een prima vlak grasveld en dus een uitstekende kampplek. De landcruisers en truck worden uitgepakt, de tenten opgezet: De trektocht kan beginnen. We slapen voor het eerst wat onwennig in tenten en zien met spanning uit naar de dagen die komen gaan! .

  De Kangshungvallei-trektocht naar het oostelijk gelegen basiskamp van de Everest is een van de meest afgelegen trekking bestemmingen in centraal Tibet. De rondwandeling passeert eerst de Shao La (4900m) waarna in de groene dalen van de bovenloop van de Arun-rivier en later naar de Kangshung-gletsjer wordt afgedaald. De trektocht duurt 11 dagen en heeft als laatste hoogtepunt de oversteek van de Langma La (5300m) alvorens af te dalen naar het eindpunt, wederom Thangachenmo.

 • Tenten + O + L + D : (5 uur, 4100m)

  We wandelen vanaf de kampplek eenvoudig over het karrespoor richting het laatste grote dorp in de vallei. We steken de rivier over en kiezen voor het pad dat naar de Shao La leidt, de eerst hoge pasovergang die ons later in het prachtig groene dal van de bovenloop van de Arun-rivier zal brengen. Aan de zuidkant van de rivier wordt het pad allengs steiler en klimmen we flink omhoog alvorens een klein pasje te bereiken. Hier wordt het pad weer eenvoudiger. We traverseren de vallei en komen na zo’n 5 uur aan op de kampplek van vandaag, Dampu. We zijn weer ruim 500 meter gestegen en bevinden ons op circa 4100 meter.

 • Dag 09: Shao : Tenten + O + L + D : (4 uur, 4600m)

  De vallei wordt smaller en het spoor soms steiler, maar nergens wordt het echt moeilijk vandaag. Wel laat de hoogte zich gelden als we stap voor stap hoger komen. Het uitzicht beperkt zich vandaag tot de wanden om ons heen en in de verte de bergen die de vallei afsluiten. Links blijkt er een kleine col te zijn en precies die col is de pasovergang voor de volgende dag. De kampplek Shao ligt heel mooi boven een ijskoud, staalhelder meertje en als de wolken het uitzicht niet bederven zien we boven de pas uit opeens Makalu en Chomo Lönzo verschijnen !

 • Dag 10:

  Deze dag leidt ons over de Shao La (4900m) naar de schitterend groene vallei die de bovenloop van de Arun-rivier kenmerkt. De klim naar de pas is soms even steil, maar overal is het pad goed te volgen. Tijdens de laatste stappen naar de pas, vlak voordat we bij een enorme steenhoop met veel gebedsvlaggen en -sjaals aankomen, ontvouwt zich een schitterend uitzicht over de vallei die we gaan betreden. Het is vaak winderig en koud op de pas en daarom dalen we al snel weer af richting een wat meer beschutte lunchplek. Na de ‘packed lunch’ genuttigd te hebben dalen we af over een soort hoogvlakte tot we bij dicht rododendronbos aankomen. Het lastige pad met veel losse stenen slingert zich door de bosjes naar de valleibodem. Hebben we de valleibodem eenmaal bereikt dan is even rust op z’n plaats! De laatste 5 kwartier loopt het pad soms over vochtige modderpaadjes langs de rivier naar de kampplek onderaan een dicht naald- en loofbomenbos. Het kamp heet daarom ook wel ‘Forest Camp’.

 • Dag 11: Camp : Tenten + O + L + D : (5 uur, 4500m)

  Vanuit het ‘Forest Camp’ stijgt het pad direct steil door het bos naar hoger sferen. Het bos ruikt heerlijk en door de bomen heen wordt het uitzicht over de valleien steeds indrukwekkender. Na een zoveelste bocht in het slingerpad zien we opeens weer de majestueuze sneeuwbergen om ons heen en zijn we de vermoeiende klim al snel weer vergeten. Het pad wordt ook nog eens vlakker (wel continu licht stijgend) en komt al gauw aan bij een grote kharka waar we weer prima kunnen lunchen. Na de vlakke kharka stijgen we weer naar een bergkammetje en dalen we een poosje later weer iets af naar het Black Lake. Er is hier in principe een prima kampplek voorhanden. Toch, het kost vaak enige overredingskracht om de yak-drijvers door te laten lopen, klimmen we door naar de volgende bergkam. Op het colletje dat we na iets meer dan een kwartiertje bereiken krijgen we -helaas alleen als het weer het toelaat….- een schitterend panorama voorgeschoteld: Aan het einde van de Kangshung-vallei duikt eindelijk de Mount Everest op ! We dalen weer iets af en na korte tijd staan we op een grote groene vlakte tussen oude morenenwallen waar het prima kamperen is. Water is iets minder makkelijk voorhanden, maar de plek is als kampeerplek zoveel mooier dan die bij het Black Lake, dat we dat er graag voor over hebben.

 • Dag 12: Kharka Camp : Tenten + O + L + D : (5 uur, 4300m)

  We volgen de oude morenenwallen en komen al na een half uurtje aan bij weer een prachtige hooggelegen kom waar een kamp goed mogelijk is. Het is hier echter vaak juist weer erg vochtig en dat maakt de vallei soms toch weer iets minder geschikt voor een kampplek. Het pad daalt en is niet altijd even eenvoudig te volgen. Het komt voor dat we door meerdere kleine zijstroompjes moeten waden. Zijn de stroompjes te diep dan moeten we of springen, of de schoenen moeten uit. Aan de zuidwestkant van de bergkom leidt het pad weer omhoog en komen we uit op weer een bergkam met vele kleine steenmannetjes. Afwisselend op en neer komen we uit aan de ‘rand’ van de bergkam, waar het pad rechts aanhoudt richting Langma La (de terugweg). Een steile afdaling van ruim 300 meter naar de valleibodem staat ons voor de boeg, maar eerst genieten we nog even van het uitzicht over de Kangshung-vallei. Na 300 meter afdalen komen we aan bij een prachtig vlak grasveldje langs een riviertje, wederom een prachtige kampplek. We kiezen er echter voor om door te lopen over het langzaam stijgende pad over oude morenenhellingen begroeid met jeneverbesstruiken en dwergrododendrons. We steken nog een riviertje over via een gammel bruggetje van boomstammen en staan uiteindelijk op de kampplek. Een weergaloos mooie plek, Kharka Camp, als een soort groene arena, gelegen in het imposante hooggebergte !

 • Dag 13: Opka of Pethang : Tenten + O + L + D : (6 uur, 4900m)

  Deze dag krijgen we een lastig traject te overbruggen. Vanaf de kampplek loopt het spoor eenvoudig naar de westelijk van ons gelegen wand die de vallei lijkt af te sluiten. De begroeiing neemt langzaamaan af en het pad is steeds meer bezaaid met losse stenen. Uiteindelijk komen we aan op het punt dat de morenenhellingen links van ons glooiend naar de rivier dalen en dat wij steil een rotshelling moeten overbruggen. Het spoor is goed te volgen, maar veel stenen liggen los. Voorzichtigheid is geboden voor de komende 30-45 minuten. Maar eigenlijk spreekt dat voor zich in de bergen!
  Aan het einde van de helling voert het pad, hoog boven de bruisende rivier, langs met struikgewas bedekte hellingen. Nu komen Mount Everest en Lhotse weer imposant in zicht.
  Na een half uurtje daalt het pad licht naar weer een vlakke grasweide. Op zich een mooie kampplek, ware het niet dat we de Everest van hier niet kunnen zien. We kiezen ervoor om eerst een rivier en daarna nog een bergkam over te steken om zo op een kampplek aan te komen die hoog zou scoren in de lijst van mooiste kampplekken van de Himalaya! Tijdens de moesson is deze plek bedekt met een tapijt van wilde bloemen. Overal in de wijde omgeving zie je sneeuwwitte ijskappen die uitmonden in de Kangshung gletsjer. De Mount Everest, de Lhotse en de Lhotse Shar torenen in het westen hoog boven de vallei uit en het Makalu-Chomo Lönzo massief zorgt in het oosten geregeld voor opwinding door naar beneden razende lawines. De Kangshung vallei, wordt ook wel de Donder vallei genoemd, vanwege het brullende water, de vallende rotsen en de lawines. Deze groene, vlakke, bijna vriendelijke plek met het magnifieke uitzicht op de Everest, maakt dit tot een memorabel kamp. Sommige Tibetanen noemen de plek Opka, maar yakdrijvers noemen de plek ook wel Pethang. George Mallory daarentegen, bekend van de ‘British Reconnaissance Expeditions’, gaf dit kamp in 1921 de naam Pethang Ringmo.

 • Dag 14: Rustdag : Tenten + O + L + D :

  De kampplek is een machtige plek om een dag rust te houden. De meeste expedities vestigen hun kamp 2 tot 3 uur verder [5000 m], op een plaats die te boek staat als Pethang Ringmo. Een dagtocht hogerop behoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

 • Dag 15: Terug naar Kharka Camp (dag 12) : Tenten + O + L + D : (4 uur, 4300m)

  Helaas aanvaarden we vandaag alweer de terugtocht. We volgen het pad retour naar de kampplek van dag 12, kharka camp. Het steile pad over de rotshelling is lastiger af te dalen dan te beklimmen en we gaan deze dag dan ook niet sneller, ook al zijn we op de weg ‘terug’. (4 uur, 4300m).

 • Dag 16: Tsurume : Tenten + O + L + D : (5 uur, 4900m)

  De weg terug betekent zeker niet alleen maar afdalen. Eerst volgen we het pad weer over de begroeide morenenhellingen. Daarna moeten we nu na de tweede rivieroversteek bij de mooie vlakke kampplek steil omhoog naar de bergkam klimmen. Bovenaan de bergwand gekomen volgen we nu het pad richting de Langma La. De oversteek van de pas is net teveel om deze zelfde dag nog te doen, dus we maken kamp in het op 4900 meter hoogte gelegen Tsurume. Het uitzicht over de vallei en de paden waarover we hebben geklommen zijn goed te volgen en het decor is adembenemend !

 • Dag 17: Lacham : Tenten + O + L + D : (6 uur, 4200m)

  Vandaag is het de dag van de grote ommekeer. We beginnen langzaam klimmend aan de oversteek van de tweede hoge pas van deze tocht die ons in één keer weer terugbrengt in het typische Tibetaanse (cultuur-) landschap. Vanuit het kamp stijgt het pad licht naar weer een schitterend meer onderaan steile rotswanden. Het pad loopt steeds steiler richting de bergwand die links van ons ligt. De doorgang tussen de bergwanden wordt steeds smaller tot we denken op de pas aan te komen. Tot twee maal toe blijkt er echter nog een flink stukje klimmen te volgen. Maar eindelijk, na circa 2 ½ uur, is ook de hoogste pas van de tocht beriekt, de 5300 meter hoge Langma La. Als het weer het toelaat kunnen we hier nog even voor een laatste keer genieten van het uitzicht.
  Dan is het moment van afdalen gekomen en dalen we over een steil pad de eerste honderd meter af van de pas. Het pad wordt weer iets vlakker en passeert een meertje. Daarna volgen we een slingerend spoor over losse stenen en komen we uit op een vlak veldje met grote rotsblokken, een prima lunchplek. Na de lunch volgen we het zeer eenvoudige pad gedurende een uur of twee richting de kampplek van vandaag, Lacham. Een prima plek, maar weinig interessant na al het moois van de voorbije dagen !

 • Dag 18: Thangachenmo : Tenten + O + L + D : (4 uur, 3600m).

  De laatste wandeldag is een eenvoudige. We lopen vanuit het kamp naar de heuvelrug en daarna dalen we af naar een typisch Tibetaans dorp. Genoeg tijd om daar even rond te kijken en wat contact te maken met de bewoners als die het op prijs stellen. De naam van het dorp is (soms) Landrubing, maar sommigen zeggen dat het een dorp verderop is….. Al snel na het dorp komen we weer op het pad dat we kennen van dag 1 van de trektocht, het pad dat ons 10 dagen geleden naar Dampu leidde in het dal naar de Shao La. Het rondje is compleet en we lopen dezelfde weg verder terug langs de rivier naar Thangachenmo. We nemen afscheid van de yak-drijvers en ruimen een groot deel van onze trekkingspullen vast op en hebben dan tijd voor een (discreet) bad in de koude rivier!
  Het zal erg wennen zijn, maar morgen gaan we weer verder per landcruiser…….

 • Dag 19: Old Tingri : Hotel/guesthouse + O : (6 uur, 4300m)

  Als alles is ingepakt in truck en landcruisers, dan zit er niets anders op dan te vertrekken en de weg terug te aanvaarden. We volgen dezelfde route tot net voorbij Tashidzong. Bij het dorp splitst de weg zich in vier wegen. Van de ene weg komen wij uit Kharta, de -voor ons- meest linker weg leidt westwaarts naar Rongbuk onder aan de Mount Everest. Volledig rechts gaat de weg die wij afdaalden vanaf de Pang La en de middelste weg volgen wij door nog steeds prachtig Tibetaans landschap naar Tingri. De weg is niet altijd goed en hier en daar moeten we door stroompjes en bergbeken. Soms is er een dorpje en soms rijden we over een stoffige hoogvlakte. Uiteindelijk, na zo’n 5 uur dalen we af naar de vlakke vallei waarin Old Tingri ligt. We kunnen waarschijnlijk een gevoel van ‘terug in de beschaving’ niet onderdrukken, want er zijn hier zelfs zendmasten aangelegd door Chinese Telecom! Toch is Old Tingri grotendeels een oud, winderig, stoffig Tibetaans dorp.

 • Dag 20: Kathmandu Hotel/guesthouse + O : (9uur, 1300m).

  De laatste dag in Tibet staan we voor Tibetaanse begrippen voor dag en dauw op. De weg voert ons eerst door een verlaten, wijds landschap. Overal in de vlaktes zien we oude puinhopen en ruines, de overblijfselen uit de Culturele Revolutie, met dank aan de Chinezen….. Langzaamaan klimt de weg hoger en hoger en na ongeveer 4 uur rijden komen we aan op een hoogvlakte. We krijgen prachtig uitzicht op Shisha Pangma in het westen en zuidwaarts lijkt het of de centrale Himalaya-keten ons de weg zal versperren. Het zal een dag van uitersten worden. Op een hoogte van 5100 meter, op de Lalung La, nemen we in de vroege ochtend-vrieskou afscheid van het Tibetaanse landschap en maken we ons op voor de afdaling naar Nepal, waar we laat in de dag zullen aankomen bij een temperatuur van misschien wel ruim 25 graden!!! De weg slingert van het hoogplateau naar benden een smalle kloof in die we tot ver in Nepal zullen volgen. Het is de kloof waarin de Bhote Kosi (rivier uit Bhot, Tibet) soms ver beneden ons raast door smalle geulen en waar watervallen van grote hoogtes naar beneden denderen. Het landschap verandert snel na Nyalam: het wordt steeds groener om ons heen. De weg slingert op soms enerverende hoogte boven de valeibodem en opeens wordt het drukker en drukker: Zhangmu komt in zicht. Deze drukke grensplaats kent niet veel interessante facetten, behalve misschien dan dat het er een drukte van jewelste is en dat er vooral heel veel Chinezen rondhangen. Na allerlei vaak onbegrijpelijke grensformaliteiten dalen we verder af en komen we aan bij de ‘Friendship Bridge’, de echte grens met Nepal. We laten de landcruiser en de chauffeurs achter en met onze handbagage beginnen we aan de wandeling naar Nepal. Dragers zullen ons bijstaan om alle bagage over te brengen en we rijden terug naar Kathmandu. Het worden nog 4-5 hobbelende uurtjes en we komen laat in de middag aan in ons hotel.

  Een waar Tibet-avontuur is ten einde…

Beste seizoen

Beste seizoen
Van april tot november

Inbegrepen:

 • Gelicentieerde gids
 • Ticket Kathmandu - Lhasa
 • Vervoer over land per 4*4
 • Tibet permit en visa
 • Alle sightseeing begeleid + inkomgelden
 • EBC fee
 • Tent- kookuitrusting tijdens de trekking + yaks voor het vervoer van onze bagage

Niet inbegrepen:

 • Persoonlijke uitgaven
 • tips voor de staff
 • Airporttax in Kathmandu (1795Rs)
 • Multiple entry visa voor nepal
 • Lunc en Diner
 • Softdrinks en alcoholische dranken
 • Persoonlijke verzekering (met helicopterrescue)
 • Kosten ontstaan door onvoorziene toestanden

Trip Customization

Al onze programma’s zijn slechts een voorbeeld van wat mogelijk is. Himalayan Leaders heeft sinds 1989 (!) ervaring in het organiseren van op maat gemaakte reizen. Contacteer ons daarom vrijblijvend voor jouw persoonlijk wensprogramma !

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Heb je een vraag over deze reis ?

Stel ons een vraag

Feedback per klant

OVERALL RATING: 0.0
 • Alle velden met een * dienen ingevuld te worden